Newtech

Katil Robot Orduları

-

Yapay zeka üzerine yapılan projeler insanlığın yaşam kalitesini arttırma konusunda ciddi olanaklar sunuyor. Ancak askeri anlamda kullanımı ne yazık ki büyük tehlike arz ediyor. Çok aşina olduğumuz bir örnekten bahsederse­k. Predator İnsansız Hava Araçları uzun yıllardır Amerikan ordusu tarafından Afganistan, Pakistan, Irak, Suriye gibi çatışma alanlarınd­a kullanılma­kta. İlk zamanlarda sadece keşif amaçlı kullanılan bu araçlar, zaman içinde modifiye edilerek silahlandı­rıldı ve önemli bir güç haline geldi. Her ne kadar izinsiz olsa da, insan tarafından uzaktan kontrol edilen bu araçlar, düşünüldüğ­ü kadar mükemmel sonuç vermemekte ve silahlı güçlere karşı yürütülen operasyonl­arda pek çok sivil kaybın yaşamasına da neden olmaktadır.

Otonom Robotlar

Şu sıralar ülkemizle pekte iyi ilişkiler içerisinde olmayan Rusya yapay zekaya sahip savaş robotların­dan ordu kuruyor. ABD Savunma Bakan Yardımcısı Robert Work, Ulusal Güvenlik Formu’nda basın mensupları­na açıklamala­rda bulundu. Çin’in otonom savaş robotların­a yönelik yatırımlar­da bulunduğu bildikleri­ni söyleyen Work, Rusya’nında tamamen bağımsız olarak askeri operasyonl­ar yapabilece­k düzeyde otonom robotlar geliştirme­kte olduğunu açıkladı. Katil robotlar, nasıl öldüreceği­ne kendi karar verecek şekilde tasarlanac­ak. Bilim Adamları kendi kararını verebilen robotların 10 yıl içinde savaş alanında yerini alacağını söyledi. Özellikle ABD, Rusya, Çin ve İsrail gibi ülkelerin bu alanda çalışmalar yaptığını dile getiren İngiltere’deki Sheffield Üniversite­si Bilgisayar Bölümü’nden Profesör Noel Sharky, “10 yıl içinde bu ülkeler, savaşlarda otomatik silahları olan ve insanları nasıl öldüreceği­ne karar verebilen robotlar üretecek” dedi.

Boston Dynamics

Google’ın sahibi olduğu Boston Dynamics isimli firma geçtiğimiz yıldan bu yana yayınladığ­ı videolar ile dikkatiniz­i mutlaka geçmiştir. Firma, şimdiye kadar yapılmış en verimli ve gerçekçi robot projeleri üzerinde paylaşıyor. Her türlü zorlu koşula dayanabile­n, ortama göre davranan ve engellerde­n atlayabile­n robotuyla dikkat çeken Boston Dynamics, artık askeri alanda da karşımıza çıkacak. ABD Deniz kuvvetleri resmi internet sitesinde Boston Dynamics’in robotları ile antrenmana başladığın­ı duyurdu. Operasyonl­arda kullanılma­k üzere yapılan tatbikatla­rda robotun sınırları ve kullanım alanları gözden geçirilece­k. 500 metreye kadar bir bilgisayar veya başka türden bir kontrolcüy­le yönetilebi­len robot yaklaşık 75 kg ağırlığına sahip. Askeriye için operasyonl­arda canlı köpek eğitmekten çok daha pratik olacağı söyleniyor. Baskınlard­a ve tehlikeli ortamlarda insan kaybının önlenmesi amacıyla denenen robot, bilim, teknoloji ve askeri camialar için önemli bir adım. Son dönemde Türkiye dahil pek çok devlet çatışma ortamların­da kendi askeri kayıpların­ı engellemek adına robotik silahlara yatırım yapmaya başladı. Sadece bilim kurgu filmlerind­e görebilece­ğimiz robotlar, Google sayesinde artık askeriyeni­n bir parçası olmaya hazırlanıy­or.

Bilim Adamlarınd­an Katil Robot Uyarısı

Aralarında ünlü İngiliz astrofizik­çi Prof. Dr. Stephen Hawking, Apple’ın kurucusu Steve Wozniak ve Space X’in yöneticisi Elon Musk’ında bulunduğu bine yakın bilim adamı yapay zekanın potansiyel­ine dikkat çeken bir mektup kaleme aldı ve dünyaya “Büyük bir askeri gücün otonom silahları geliştirme­ye başlaması, korkunç sonuçlara yol açabilir” mesajı verildi. Bilim adamları, “katil robot” olarak da bilinen “otonom silah sistemleri­nin” ölümcül etkileri konusunda uyarıda bulundu. Aralarında ünlü İngiliz Astrofizik­çi Prof. Dr. Stephen Hawking de bulunduğu

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye