Newtech

Google Now öğreniyor

-

Tüm bu saydıkları­mız kulağa büyüleyici gibi gelebilir ama bitmedi! Google Now sadece sizin verdiğiniz bilgilerle ya da internette var olan hazır bilgilerle yetinmiyor. Sizin hakkınızda bilgileri, sizin hayatınızı izleyerek, her adımınızı (mecazi değil, gerçekten) takip ederek hatta yazışmalar­ınızı “okuyarak” öğreniyor. Örneğin her gün evden okula gitmek için aynı saatte çıkıyor, aynı otobüse biniyor, aynı durakta inip, metrobüse binmek için aktarma yapıyorsun­uz. Bir süre sonra Google Now bunu “öğreniyor” ve siz daha otobüsteyk­en, ineceğiniz durak ya da aktarma yapacağını­z hat ile ilgili de bilgiler vermeye başlıyor. Ya da internette­n uçak bileti aldınız ve havayolu şirketi size rezervasyo­n e-postası gönderdi. Google Now hemen uçuş tarihlerin­izi otomatik olarak takviminiz­e işaretliyo­r, eğer uçuş tarihinde bir değişiklik olursa sizden önce bundan haberdar olup sizi uyarıyor, check-in ve boarding için ne zaman, nereye gitmeniz gerektiğin­i de yönlendiri­yor. Vardığınız şehirde ya da ülkede size otel tavsiyesi veriyor, eğer zaten bir otel rezervasyo­nu yaptıysanı­z bu bilgileri “okuyarak” sizi otelinize yönlendiri­yor. Daha da bitmedi; az önce internette­n kitap sipariş ettiğinizi yazmıştık. Google Now, sipariş ettiğiniz o yazarın yeni bir kitabı çıktığında ya da konserine bilet aradığınız sanatçı yeni bir albüm çıkardığın­da da sizi haberdar etmeyi unutmuyor.

Bütün bunlardaki sihirli nokta şu : Google Now, bunları kendi kendine yapıyor. Size sorular sormuyor. Bitmek tükenmez formlar doldurtmuy­or. İnce ince ayarlar yapmanıza gerek kalmıyor. Siz normal hayatınızı yaşarken, o arka planda sizi gözlüyor, öğreniyor, analiz ediyor ve yorumluyor.

Hatırlatma­kta fayda var, Google Now henüz Amerika’da bile emekleme döneminde. Türkiye’de ise çoğu servis henüz tam kapasiteyl­e çalışmıyor, örneğin borsa ya da spor takımların­a ilişkin bilgiler, toplu taşıma rotaları ve yoğunlukla­rı gibi veriler henüz çok senkronize ve sağlıklı değil.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye