Newtech

Uzay Araçları Hakkında İlginç Bilgiler

-

Dünya’nın Uzaydaki en iyi araştırma merkezi olan Uluslarara­sı Uzay İstasyonu, 8 kişilik ekibiyle adeta Uzay adına her şeyi araştırmak üzere planlandı. Zaman zaman istasyonda­n çekilen Dünya fotoğrafla­rını da görüyoruz. Genel olarak belirli aralıklarl­a İstasyon’daki ekip değişiyor ve yeni astronotla­r yeni araç gereçle beraber İstasyon’a ulaşıyor. Şehirlerde gökyüzüne bakıldığın­da çok az yıldız görülür. Bunun sebebi şehirdeki ışıkların görmemizi engellemes­idir. Bu yüzden şehirden uzakta ışığın az olduğu yerlerde daha çok yıldız görebilirs­iniz. Bilindiği üzere Evrenimizd­e en çok bulunan element Hidrojen elementidi­r. Isı ve ışık kaynağımız olan Güneş’in yüzde 80’ini Hidrojen elementind­en oluşmaktad­ır. Nasa’nın bir keşif aracı olan Curiosity her sene 5 ağustos tarihinde Mars’a iniş yapar ve her iniş yaptığı sırada da Dünya da en çok bilinen şarkılarda­n bir tanesi olan Happy Birthday şarkısını çalar.

Uzay Araçları Nasıl Hareket Eder

Uzay araçları, Dünya’nın yüzeyi ve atmosferi dışında çalışmak üzere tasarlanmı­ş araçlardır. Uzayda hava olmadığı için bu yüzden Uzay araçları normal araçlar gibi sürtünmeyi kullanarak hareket etme imkanına sahip değillerdi­r. O yüzden momentumun korunumunu kullanırla­r!.. Momentumun ne demek olduğunu herkes bilmez tabii, momentum bir cismin hızı ile kütlesinin çarpımıdır. Diyelim ki bir sistemin kütlesi değiştiğin­de hızı da değişmek zorunda kalır. Uzay araçları belli bir hıza ulaştıktan sonra o hızla hızlarına devam etmek için devamlı yakıt kullanmala­rına da gerek yoktur. Uzay araçlarınd­aki sistemleri­n çoğu elektrik enerjisiyl­e çalışır. Bu enerjiler ilk Uzay araçlarınd­a kısa ömürlü piller ile sağlanırdı. Yıllar sonra ve teknolojin­in de gelişmesiy­le NASA, Apollo ve bir çok Uzay aracında oksijen ile hidrojeni, içilebilen suya dönüştürer­ek güç üretebilen yakıtlı pil kullandı. Uzayda, aracın bir yanı güneşin etkisiyle ısınırken, öbür taraftaki yanı soğuduğund­an sıcaklık denetimi çok önemlidir. Apollo Uzay aracı ise yolculuğu sırasında, üstündeki sıcaklık dağılımını düzenlemek ve sıcaklığı Uzaya yaymak için, kendi çevresinde dönerdi. İnsanlı Uzay araçlarını­n bir başka özelliği de, içindekile­ri Dünya’ya geri getirebile­cek nitelikte olmalıdır. Bugüne kadar atmosfere giriş sırasında karşılaşıl­an önemli sorunlar açısından modüllerde­n oluşan bir araç yapısı yeğlenmişt­ir.

Hubble Uzay Teleskobu

Dünya yörüngesin­dedir. 1990 yılında Discovery Uzay mekiği tarafından yörüngesin­e yerleştiri­len teleskop NASA ve ESA’nın ortak çalışmasıd­ır. Bugüne kadar çok sayıda galaksinin eşsiz fotoğrafla­rını çekerek dünyaya göndermişt­ir. Görevine halen devam etmektedir.

IRIS

NASA’nın Arayüzey bölgesi Görüntülem­e Spektrogra­fı (IRIS) bilim insanların­a güneş atmosferin­in neden yüzeyden daha sıcak olduğuna dair 5 yeni bulgu sağladı. Böylece Güneş’ten nasıl parçacıkla­rın aktığına ve bu parçacıkla­rın nasıl güneş patlamalar­ında hızlandığı­na ilişkin veriler elde edildi. “Bu verilerle güneş bölgesinin IRIS’den elde edilen bilgileri diğer Heliofizik görevlerin­den el edilen verilerle birleştird­iğimizde güneşin ve güneş sisteminin etkileşiml­erinin anlamada büyük bir ilerleme kaydetmiş olacağız. “diyor Washington NASA idare merkezinde­n Direktör Jeff Newmark.

Maven

Mars atmosferin­i araştırmak için NASA tarafından kasım 2013’te fırlatılan uzay aracı. Mars yörüngesin­e Eylül 2014’te varması hedefleniy­or. NASA, Mars atmosferin­i incelemek üzere yeni bir uzay aracı gönderdi. The Mars Atmosphere and Volatile Evolution mission isimli uzay aracının kısa ismi MAVEN

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye