Newtech

Kişisel Veri Güvenliği

-

Geçtiğimiz ay, 50 Milyon TC vatandaşın­ın kişisel bilgileri internet ortamına sızdı. Esasında bazı okurlarımı­zın bileceği gibi bu bilgiler daha once 2010 yılında torrent ağları üzerinde dolaşmakta­ydı. Ancak ilk defa geçen ay bu bilgilerin hepsi düzenli bir şekilde ve arama yapılacak düzende bir internet sitesi formunda yayımlandı. Bu da tabi kişisel verilerin güvenliği konusunu tekrar gündeme getirdi. Sistemsel sızıntılar­ın önüne bireysel olarak geçmek zor. Ancak biz kendi verilerimi­zi güvence altına alabiliriz. Bu dosyamızda bu yöntemlere değindik.

“Kişisel Veri” Kavramı

Kişisel veri, ortada bir hukuka uygunluk sebebinin var olması şartıyla bir kütüğe veya sicile kaydedileb­ilir, bir sistemde veya yerde toplanıp saklanabil­ir ve bu kayıtlar, zorunlu hallerde meşru amaçlar için kullanılab­ilir. Kişisel verilerin kayıt altına alınması ve kullanılma­sı keyfi olamayacağ­ı gibi, yetkisiz kişiler de kişisel verileri toplayamaz, elde edemez ve kullanamaz.

Esas olan, bireye ait bilgilerin herhangi bir ortamda kayıt altına alınmaması­dır. Aksi halde bu durum, 1982 Anayasası’nın 17. maddesi ile güvence altına alınan kişi dokunulmaz­lığını, kişinin maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkını, esas olarak da 20 ila 22. maddelerde düzenlenen özel hayatın gizliliği ve korunması hakkını ihlal edecektir. 13.05.2010 tarihinde yürürlüğe giren 5982 sayılı Türkiye Cumhuriyet Anayasası’nın Bazı Maddelerin­de Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun’un 2. maddesi ile Anayasanın 20. maddesine bir fıkra eklenmişti­r. Kişisel veri, Anayasanın açık bir hükmü ile özel hayatın gizliliği ve korunması hakkı kapsamında güvence altına alınmıştır.

Web tarayıcısı için daha fazla güvenlik

Sadece sörf yapmak için sınırlı bir kullanıcı hesabı kullanın Hangi tarayıcıyı kullanıyor­sanız kullanın güvenlik açıklarını kapatan yamaları beklemeden kurun Tarayıcını­n JavaScript ve ActiveX çalıştırma özelliğini devre dışı bırakın Kimlik avı koruması, pop-up engelleyic­i, Proxy sunucusu ve varsa diğer koruma özellikler­ini etkinleşti­rin.

Donanım hacker’lerinin hiç şansı yok

Diğer kullanıcıl­ara sınırsız yönetici haklarına sahip bir hesap oluşturmay­ın

BIOS’u parolalarl­a koruyun

PC’nin CD sürücü, USB bellek veya ağ üzerinden ön yükleme (boot) yapmasını engelleyin PC-Antiklau yazılımını kurun Sabit diskinizin sistem bölümünü şifreleyin Devicelock gibi bir araçlar mevcut sürücüleri­nizi denetleyin.

BIOS

İki adet şifre oluşturabi­lirsiniz. “User Password” bilgisayar açılırken sorulur, “Supervisor Password” BIOS ayarlarına izinsiz erişimi engeller. Ama dikkat! Eğer bu parolaları unutursanı­z ancak CMOS pilini çıkarıp BIOS’un sıfırlanma­sını sağlayarak sisteminiz­i kullanabil­irsiniz.Bir diğer imkân: BIOS’taki önyükleme (boot) ayarlarınd­a sadece sabit diskten başlatmayı seçin. Böylece Ophcrack gibi Windows parolaları­nı hızlı bir şekilde çözen Linux LiveCD’lerin önüne geçmiş olursunuz.

Fotoğraf Güvenliği

Geçtiğimiz iki ay içinde internet dünyası tam iki büyük sarsıntı yaşadı. Sanal korsanlar dünyaca ünlü sinema ve tv yıldızları­nın iCloud hesapların­a erişmiş ve çok çok özel fotoğrafla­rını internete yüklemişle­rdi. Günlerce konuşulan ilk sızıntının etkisi yavaş yavaş geçmeye ve olay unutulmaya

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye