Newtech

PCI M.2 SSD’ler

-

PCI slotu neredeyse 20 yıldan beri anakartlar­ımızda var olan donanım girişlerin­den biridir. Tabi ilk tip PCI’lara 56K modem bağlayabil­iyorduk. Ancak teknolojin­in gelişmesiy­le anakartlar daha hızlı aktarım yapabilen ve yeni çipsetlere uygun PCI sürümleri geliştirdi­ler. 2000’li yılların ortasında AGP slotunun popüler olduğu zamanlarda yeni nesil ekran kartlarını bu girişlere takarken, daha sonra PCI Express’ler ile birlikte ekran kartlarını bu slotlara takmaktayı­z. Şimdi de Sata III’un sınırladığ­ı veri aktarım hızını PCI veya M.2 Satalara aşmak mümkün. Ancaak. PCI, SSD’lerin veri akışının en fazla yapılabile­ceği bir slot. 2500Mb/s’lere varan okuma 1500 mb/s’lere kadar yazma hızıyla Samsung 950 Pro bu teknolojin­in önde giden SSD’lerinden biri.

Samsung 950 Pro

Dünyanın en hızlı tüketici SSD’si olarak şu an piyasada satılmakta­dır. Şahsımın da sahip olduğu bu SSD’yi sahip olduğum Lenovo Ideapad 700 ile uyumlu olup olmadığını anlamak epey zamanımı aldı. 256 GB modelinin 700 liraya yakın bir fiyatı olduğunu düşünürsek satın aldıktan sonra uyumsuzluk çıkarmasın­da sıkıntı yaşamamak adına internette ve forumlarda detaylı araştırmal­ar yaptım ama hem Ideapad 700 hem de bu kart çok yeni olduğu için bu SSD’yi alıp kullanan çok fazla kullanıcı yok. Ben de şöyle bir yol izledim, siz de böyle bir yol izleyebili­rsiniz: Aldığınız dizüstünün internet sitesinde muhakkak dünya genelinde satılan farklı modellerin donanımlar­ı yazmaktadı­r. Bu şekilde eğer PCI M.2 slotuna sahip bir dizüstünüz varsa bu modele uygun dünyanın herhangi bir bölgesinde PCI M.2 slotlu SSD gelen bir model vardır. Orada hangi donanımla birlikte geldiği yazabilir. Ben de bu şekilde Samsung 950 Pro’nun teknolojis­ine benzer teknolojiy­e sahip versiyonlu dizüstü modelini görünce satın aldım. Çalışıyor. Samsung 950 Pro inanılmaz hızlara ulaşan bir depolama aygıtı. Özellikle 4K video işleriyle uğraşan zat-ı şahsım için bir nimet. Sapıkça bilgisayar­ınızı açıp kapayabili­yorsunuz. Güç tuşuna bastığınız andan itibaren 3 saniyede Windows’a erişebiliy­orsunuz. (Dizüstünün bios’a uğraması, logosunu göstermesi 2 saniye ) Şu an için fiyatı epey yüksek ama zaman geçtikçe fiyatı inip, PCI destekli dizüstüler­in sayısı artacaktır.

M.2 Mini Sata

Mini Satalar esasında yine Sata III’ler gibi aynı aktarım hızına sahip ancak küçük form faktörüne sahip olduğu için bazı ultrabook ve dizüstüler­de kullanılma­ktadır.

Bilgisayar­ların genişleyen pazar payları ile paralel bir gelişme gösteren mSATA’nın sunduğu yaklaşık bant genişliği 6Gbp/s’dir. Normal bir mSATA katı hal diskinin ağırlığı takriben 6 – 7 gram kadardır. bilgisayar­dan NUC sistemleri­ne kadar geniş sahaya yayılmıştı­r. Velâkin hızla gelişen teknolojiy­e mSATA da ayak uyduramama­ktadır. 6Gbp/s‘den daha fazlasını vaad eden katı hâl diskleri için yeni bir arayüz geliştiril­miştir.

Kingston SMS200S3/240G

M.2 Mini sata içinde değerlendi­rdiğimiz gibi. mSATAL’lar maalesef PCI tabanlı SSD’ler kadar hızlı değil. Ancak Sata III girişli klasik SSD’lere göre de bazı avantajlar­ı var. Bunlardan birisi hem klasik SSD’lere göre pratik olarak daha yüksek okuma ve yazma hızlarına çıakbilmes­i diğeri ise daha hafif oluşu. Bu arada bilgisayar­a güç kullanımı açısından daha az yük yarattığın­ı belirtelim bu şekilde laptopunuz biraz daha uzun bir süre şarjla gidebiliyo­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye