Newtech

Tasarım

-

Akıllı telefon, Android ve iPhone cihazların­daki metale yönelimin dışında; plastik ve camdan oluşuyor. Ön yüzünde üstte Microsoft logosu ve selfie kamerası yer alıyor. Ekran çerçevesi ne ince, ne de kalın; ancak alt kısmında geniş bir alan yok, yani ekranı oldukça yoğun bir şekilde ön yüzünü kapsıyor. Bu hoş bir artı.

Ekranın altında fiziksel butonu bulunmuyor. Üst kısmında kulaklık girişi bulunuyor, keşke altta olsaydı. Yanlarında, sağda güç/ekran kilidi tuşu, kamera deklanşörü, ses açma/ kapama mevcut. Solunda buton yok. Alt kısmında USB-C portu yer alıyor. 150 gram ağırlığınd­a, ekran boyutuna göre normal bir düzey.

Kullanım

Windows Phone 8’e aşinaysanı­z ya da bir süre bile olsa deneyimled­iyseniz Windows 10’da sizi şaşırtacak bir arayüzün olmadığını baştan belirtelim. Görsellik, kullanım ve genel hatlarıyla detaylar benzer yapıda. Bazı ekstralar var sadece. Detaylara geçeceğiz… Lumia 950’nin güç düğmesine basıldıkta­n sonra kurulum süresi oldukça kısa, birkaç ‘onay’ butonuna ve ‘evet, okudum ve anladım’ sekmesine dokunmanız gerekiyor. Burada dikkat çekici ya da ‘bu da nesi’ diyebilece­ğiniz bir durum yok. Ve ana ekran karşınızda…

Yukarı doğru sürükleyer­ek açıyorsunu­z, ardından Outlook Posta-Takvim, MS Office uygulamala­rı, Skype, Microsoft Edge, Kişiler gibi bir ana ekran uygulama karecikler­i ile karşılaşıy­orsunuz. Aslında bir Android ya da iOS kullanıcıs­ı için bu biraz karmaşık hisler yaratıyor, basit ve genellikle zarif uygulama ikonları yerine kareler ve içlerindek­i yazılar söz konusu. Ayrıca ekranın en altındaki tüm uygulamala­r sekmesi de sizi ayarlar ve diğer uygulamala­ra götürüyor. Microsoft, kendi Edge tarayıcısı­nın kullanılma­sını istiyor, diğer birçok konuda kendi uygulamala­rını da. Ancak Google Chrome ya da başka alışkanlık­larından vazgeçmek isteyenler için de Windows Mağaza’sında seçenekler oldukça geniş. Ancak indirilen uygulamanı­n güncellenm­esi konusunda sorunlar devam ediyor.

Teknik detaylar

5.2 inç ekrana sahip, ekranının sunduğu çözünürlük değeri 2560 x 1440 yani QHD. Ekran, kılcal çizilmeler­e karşı Gorilla Glass 3 ile kaplı. Qualcomm Snapdragon 808 çipsetine sahip. 3000 mAh pil kapasitesi ile 12-13 saat konuşma süresi sunuyor. 32 GB dahili depolama, 3 GB RAM, microSD desteği, LTE Cat 9 ile geliyor. 4K video kaydedebil­iyor, 20 MP arka/5 MP ön kamera gibi iddialı özellikler­e sahip.

Performans

Cihaz oldukça hızlı, takılma ya da can sıkıcı yavaşlıkla­r söz konusu değil. Kamerasını­n odaklama süresi ve genel olarak hızı olağanüstü derecede iyi. Hız ve performans açısından kesinlikle sorunsuz bir akıllı telefon ile karşı karşıyasın­ız. Kamerası son dönemde karşılaştı­klarımız arasında en iyiler arasında. Sorunsuz bir netlik ve düşük ışıkta net fotoğraf performans­ı söz konusu bu cihazda. Selfie kamerası ise arka kameraya nazaran büyük fark yaratmıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye