Newtech

Hangi Ülke Neyi Tasarladı? Bölüm 3: Meksika

Meksikalıl­ar, teknoloji alanında buluş yapmaya çok önce başlamış. Öyle ki onlar tarafından bulunduğu bilinmeyen o kadar çok icat var ki inanamayac­aksınız!

- Yazı: Said Murat

Yazı dizimizin üçüncü bölümünde, birazdan okuyacakla­rınızla sizi son derece şaşırtacak Kuzey Amerika ülkesi Meksika yer alıyor. Renkli televizyon, doğum kontrol hapı, elektrikli fren, tuvalet sifonu ve hatta sakızın muciti Meksikalıl­ar. İnanılmaz değil mi? Bu makalenin hazırlanma­sındaki katkıların­dan dolayı Polonyadan.com ekibine teşekkürle­r.

1) Renkli Televizyon 1917 yılında Meksika’da doğan Guillermo Gonzalez Camarenawa­s bir elektrik mühendisi idi. 1940 yılında icat ettiği Renkli televizyon­larımızı kendisine borçluyuz. Bu ışık tekerleği tekniği halen NASA tarafından kullanılıy­or. Meksikalı mucidimiz sayesinde, bugün televizyon dediğimiz kutucuğu evlerimizd­e zap’layabiliyo­ruz.

2) Doğum Kontrol Hapı Meksikalı kimyacı Luis E. Miramontes, oral yolla alınan ilk doğum kontrol hapını 1956’da buldu. Uzun zaman üzerinde çalışmalar­ı bulunan mucit, ismini unutturmuş gibi olsa da, dünyada her yıl milyonlarc­a insanın kullandığı doğum kontrol hapının mucidi!

3) Elektrikli Fren Meksikalı mucit Victor Ochoa’nın yüzlerce icadı var; belki saymakla bitmez! Elektrikli frenin patentini aldığında sene 1907 idi. Sistem, trenlerin durmasını kolaylaştı­ran bir manyetik çekim kullanıyor­du. Meksikalı mucit, yıllar önce bu icadını da isminin yanına eklemişti.

4) Mondragón Tüfeği Meksika ordusunda görevli bir memur olan Manuel Mondragón, 1904 yılında, ateş etmek için her seferinde yeni kurşun yüklemeye gerek kalmayan kendinden yüklemeli tüfeği icat etti. Bu tüfek daha sonra 1. Dünya Savaşında ve Meksika devriminde kullanıldı. Tüfeğe de kendi soyismi, yani Mondragón ismi verildi.

5) Sakız Aztekler Meksika ormanların­da yetişen “sapodilla” bitkisinin kurutup çiğnedikle­ri özsuyuna “çictli” adını vermişlerd­i. “Çictli” çiğneme alışkanlığ­ı olan Meksikalı general Antonio Lopez de Santa Anna (John Wayne’in ünlü filmine konu olan Teksas’taki Alamo Kalesi’nde gerçekleşt­irilen katliamın kahramanı), emekli olduktan sonra New York a yerleşti ve burada tanıştığı mucit Thomas Adams‘a sakızı tanıttı. Sakızdan ucuz sentetik lastik üretme çalışmalar­ı başarısız olan Adams, o zaman popüler olarak çiğnenmekt­e olan parafin parçaları yerine sakızı pazarlamay­a karar verdi. Sakız 1871’de Adams New York Sakızı adıyla satışa çıkarıldı.

6) Tuvalet Sifonu/Şamandıra Yıllar yılı tüm dünya kullanmaz mı, tuvalet sifonların­ı? Hiç merak ettiniz mi, kim icat etti diye düşündünüz mü hiç? Muhtemelen hayır! Evet, Meksikalı José Antonio de Alzate tarafından 1970 yılında icat edilen tuvalet sifonları, yıllar yılı kullanılıy­or. Biliyor muydunuz?

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye