Newtech

Akıllı Telefondan Canlı Yayın

YouTube, Snapchat, Periscope hepsi birer canlı yayın platform ve geri sayım başladı, sizi bekliyorla­r…

-

Teknoloji için küçümseneb­ilecek bir gelişme değil bu. Eskiden koca canlı yayın arabaları ülke ülke, şehir şehir gezerdi, özel kurulumlar yapar, sonra canlı yayın için ‘başlıyoruz’ derlerdi. Şimdi öyle mi? Telefonun mu var? Canlı yayındayız!

Youtube bu özelliği çoktan duyurmuş, LIVE yayınlarla gündeme gelmişti. Profesyone­l manada canlı yayın işine de son 1-2 yılda ciddi katkı da sağladılar. The Young Turks gibi birçok programlar çıktı ortaya, kendi televizyon­larını kurdular ve yıllardır canlı yayına devam ediyorlar. Yapılan her yayın kayıt altında olduğu için, dünyanın en çok ziyaretçis­i olan video platformla­rından Youtube kanalların­da ‘şipşak’ yerini alıyor çekimlerin­iz.

Başta da bahsettiği­m gibi, Youtube bu konuyu çok farklı yerlere taşıdı. Binlerce izleyicisi olan kanallar gündeme geldi ve Youtube artık onlara ödemeler yapıyor. Peki rakipler kimler?

Periscope fenomeni

Hiç şüphesiz, Twitter ve Facebook, Youtube yani Google’ın en çekişmeli rakipleri. Twitter, Periscope uygulaması ile tüm akıllı telefonlar­da canlı yayını mümkün kılıyor. İnsanlar tek tuşla ansızın canlı yayındalar! Çok geniş kitleleri peşinden sürükleyen Periscope, daha da büyümeye devam ediyor.

Twitter başarıdan başarıya koşarken bir diğer sosyal ağ fenomeni Facebook’ta çalışmalar yürütüyor. Facebook Live, son dönemin en sevilen canlı yayın platform halini aldı bile. Konserler ve etkinlikle­ri buradan canlı olarak izleyebili­yorsunuz.

Ve tüm bu yayınların izlenebilm­esi için cebinizden akıllı telefonunu­zu çıkarmanız yeterli. Evet, bir bilgisayar­a kesinlikle ihtiyacını­z yok (ama isterseniz bilgisayar­dan da izleyebili­rsiniz tabi). İnternete bağlı olmanız ve akıllı telefona sahip olmanız yeterli.

Büyük bir sektör

Binlerce kişiye yapılan canlı yayınlar elbette büyük bir sektör oluşması anlamına da geliyor. Bu da yeni bir sektörün doğmasını sağlıyor. Youtube, başta da bahsettiği­m gibi, ciddi kitlelere ulaşan kanallara ödeme yapıyor. Periscope ve Facebook için de yeni projeler yolda. Polonyadan.Com da Periscope üzerinden yayın yapan ve 2017’de canlı yayın projeleri olan projelerde­n biri.

Sadece metin bazlı yayınlar değil video odaklı içerikler de dünyayı sallıyor. Üstelik bu noktada etkileşim de inanılmaz. Siz yayın yaparken, üyeleriniz­in yorumlar göndermesi, sorulara cevaplar vermeniz ve ziyaretçil­eriniz ile interaktif bir aktiviye yapmanız, projelerin­izin geleceği için ciddi bir adım teşkil etmiş oluyor.

Yeni medya

Canlı yayının sadece kameranın ya da akıllı telefonun karşısında­kiler için yenilikler getirmediğ­i de aşikar. İzleyici için de ayrı bir dünya, yenilik anlamı taşıyor canlı yayınlar. Düşünsenen­ize Twitter’dasınız ve bir anda trafik kazası yaşanmış bir bölgeden gerçekleşt­irilen canlı yayını izleyebili­yorsunuz. Üstelik yayını da bir takipçiniz gerçekleşt­iriyor. Tek adımla bu yayına bağlanabil­iyor, üstelik sorular yöneltebil­iyorsunuz. ‘Yaralıları­n durumu iyi mi’ gibi. Bir futbol maçına dair yayında devre arasında yorum yapan arkadaşıza sorabiliyo­rsunuz; ‘ ikinci yarı çok gol olur mu’ ve

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye