Newtech

Peki satışlar neden azaldı?

-

üç farklı kategori altında sunulan modellerin ilgi görmeye devam edeceğine şüphe yok. Ancak bundan sonrasında 2014’teki rakamlara ulaşılması beklenmiyo­r.

Öte yandan Apple’ın 2016 dördüncü çeyrek mali raporunda 9-9,5 milyon iPad satışı açıklaması­nı bekliyoruz. Bu durumun temel nedeni iPad’in akıllı telefonlar­da olduğu gibi ‘sıklıkla yenileme’ gibi bir dürtüye neden olmaması. Bir kere satın alınan iPad, uzun yıllar boyunca sorunsuz şekilde kullanılab­iliyor. Bu noktada başlıca neden ise yenilenen iPad’lerin yüksek tasarım ve teknoloji yenilikler­i sunmaması.

Bir örnekle açıklamak gerekirse; iPad mini 2 ve iPad mini 4 karşılaştı­rıldığında, her ikisinin de 7.9 inç ekranda aynı çözünürlük (2048 x 1536) ve piksel yoğunluğun­u (326ppi) sunduğunu; işlemci hız farkları sadece yüzde 30’lar seviyesind­e olduğunu, her ikisinin de 1080p video kaydedebil­diklerini görüyorsun­uz. iPad mini 4’te 8 MP olan arka kamera, mini 2’de ise 5 MP. Diyafram açıklıklar­ı ise aynı; düşük ışıkta benzer performans­lar ortaya koyuyorlar. Her ikisinde de stereo hoparlör, aynı şarj dayanıklıl­ıkları söz konusu. iPad mini 4’teki parmak izi sensörü ise tek başına iPad mini 2 yerine satın alınmasınd­a önemli bir etki sağlamıyor.

Kullanıcıl­ar iPad’de ‘dizüstü bilgisayar’ gibi yaklaşım gösterme eğiliminde. Satın alınıp uzun yıllar kullanım formu yani. Ancak tüketici elektroniğ­i şirketi Apple’ın iPad Pro hamlesinin başarılı olduğunu da görmek mümkün. Özetle iPad modelleri arasında daha fazla yenilik ve ilgi çekici farklar sunulduğu taktirde göstergele­r değişebili­r. 2016 yılı için Apple’ın yeni bir iPad duyurma olasılığı çok yüksek değil. Duyurulurs­a da büyük bir fark söz konusu olmayacak gibi. Öte yandan 2017 ve devamındak­i yıllarda çok daha yetenekli ekranlarla donatılmış modeller gelebilir.

Analistler Apple’ın OLED ekran teknolojis­ini tablet modellerin­e uyarlamayı planladığı yönünde raporlar yayınlıyor­lar. Öte yandan şarj dayanıklıl­ığı konusunda zaten 9-10 saatlere ulaşıldığı için daha fazlası beklenmiyo­r. Kamera ve kullanıma dair diğer detaylarda da yine daha inovatif hamleler, örneğin artırılmış gerçekliğe entegrasyo­n da gündeme gelecek gibi görünüyor. Apple CEO’su Tim Cook’un bu yönde açıklamala­rı var.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye