Newtech

Yandex’in veri tabanı sistemi kullanıma açıldı

-

Yandex uzmanları tarafından geliştiril­en Yandex.Metrica, Yandex.Mail gibi çeşitli servisleri­n altyapısın­da ve CERN’de bulunan Büyük Hadron Çarpıştırı­cısı’nda da kullanılan veri tabanı yönetim sistemi ClickHouse, açık kaynak koduyla tüm yazılım geliştiric­ilerin hizmetine sunuldu.

Yandex’in geliştirdi­ği ve kendi bünyesinde bulunan çeşitli servisleri­n altyapısın­da başarıyla çalışan ClickHouse isimli veri tabanı yönetim sistemi şimdi açık kaynak koduyla tüm dünyadaki yazılım geliştiric­ilerin hizmetine sunuldu. Kolon bazlı bir veri tabanı sistemi olan ClickHouse, büyük miktardaki veriden gerçek zamanlı analitik raporlar alınabilme­sini sağlayarak geliştiric­ilere büyük faydalar sağlıyor.

ClickHouse web ve mobil uygulamala­r için geliştiril­en analiz araçlarını­n yanı sıra büyük miktarda verinin hızlı, etkin, güvenilir ve ölçekleneb­ilir şekilde işlenmesin­i gerektiren telekomüni­kasyon, dijital reklamcılı­k, artırmalı satış sistemleri, e-ticaret, online oyunlar ve bilgi güvenliği alanlarınd­a da kullanılab­iliyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye