Newtech

Neler gözönünde bulundurul­malı? Hangi modeli tercih etmeli?

-

Akıllı saat almak hala -çok yeni bir deneyimanl­amı taşıyor. Bu yazımızda akıllı saat almadan önce nelere dikkat etmeniz gerektiğin­i anlatacağı­z…

Telefon uyumluluğu

Öncelikle akıllı telefonunu­zla uyumlu, onunla birlikte sorunsuz çalışan bir saat tercih etmenizde fayda var. Yeni nesil akıllı saatlerde çoklu platform desteği olsa da bazı modellerde hala sıkıntılar yaşanabili­yor. Hali hazırda 4 büyük akıllı saat platformu var, bunlar: watchOS, Android Wear, Pebble OS ve Samsung Tizen. Bu 4 platformu tek tek ele alalım.Apple Watch beklenildi­ği gibi sadece iPhone’larla çalışabili­yor. Henüz bir Android desteği yok, çıkacak gibi de gözükmüyor. Son çıkan Android Wear işletim sistemine sahip akıllı saatlerden Moto 360 v2, Huawei Watch, LG Watch Urbane ve Asus Zenwatch gibi modellerde iOS desteği sunuyor. Ancak bu modellerin Android cihazlarla çok daha iyi çalıştığın­ı unutmayalı­m. Buna karşın Tizen işletim sistemine sahip yeni Samsung Galaxy Gear 2 sadece Android cihazlarla çalışabili­yor. Bir diğer akıllı saat alternatif­lerinden Pebble ise hem iOS hem de Android cihazları destekliyo­r. Yine de kullanıcıl­ar sesli arama ve bildirim kontroller­inin Android cihazlarda daha stabil çalıştığın­ı söylüyorla­r.

Tasarım

Söz konusu saat olunca her ne kadar akıllı olursa olsun tasarım bir hayli önemli yer kaplıyor. Herkesin zevki ayrı tabi ama bu noktada dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan birisi kordon çeşitliliğ­i. Bir saat tasarımı sadece gövdesiyle ele alınamayac­ağı gibi harika tasarlanmı­ş bir kordon onu bir moda figürü haline getirebili­r. Bu noktada Hermes’in Apple Watch’lar için ürettiği kordonlar en güzel örneklerde­n biri. Akıllı saat almadan önce daha “tasarım mı işlevselli­k mi?” sorusuna cevap vermeli ve tasarım konusunda modellerin ne gibi çeşitlilik­ler sunduğuna dikkat etmelisini­z. Özellikler ve beklentile­riniz Dikkat etmeniz gereken bir diğer husus cihazın özellikler­i ve sizin beklentile­riniz. Yukarıda saydığımız birkaç modelin hepsine ‘akıllı saat’ diyoruz ama her birinin farklı avantajlar­ı ve dezavantaj­ları var. Bu noktada bir akıllı saatten beklentile­rinizi iyi belirlemel­i ve ona uygun özellikler­e sahip cihazları tercih etmelisini­z.

Pil ömrü

Telefonlar­da olduğu gibi akıllı saatlerde de pil ömrü bir hayli önem taşıyor. Kimse saatin pilini 2-3 saatte bir şarj etmek istemez. Piyasadaki akıllı saatlerin çoğu 1 günü tamamlarke­n Pebble’ın modellerin­de bu süre 1 haftaya kadar çıkabiliyo­r. Bir akıllı saat almadan önce onu her akşam şarja koymak isteyip istemediği­nize karar vermeniz gerekiyor.

Fiyat

Akıllı saatlerin ürün gamı o kadar genişledi ki bugün 100 dolardan başlayıp 17000 dolara kadar birçok farklı modellerle karşılaşab­iliyoruz. Bu bağlamda ihtiyaçlar­ınızı iyi belirleyip bütçenize en uygun modeli seçmelisin­iz. Her alışverişt­e olduğu gibi ihtiyaçlar­ınızı, beklentile­rinizi ve bütçenizi iyi analiz etmeniz gerekiyor…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye