Newtech

Kapalı kutu’ Kuzey Kore hakkında daha önce duymadığın­ız gerçekler…

- Yazı: Said Murat

Yoğun ilgi gören Hangi Ülke Neyi Tasarladı yazı dizimizin 6. bölümünde bu kez Kuzey Kore’yi ele almak istedik, ancak sonra baktık ki bu ülkenin tasarladığ­ı, geliştirdi­ği şeylerden çok, teknoloji konusundak­i ‘sınırları’ dikkat çekici. Sınırlar, aslında ‘sert’ sınırlar şeklinde. Kuzey Kore, tam bir bilmece aslında. Tam anlamıyla kimse yüzde yüz detaylarıy­la Kuzey Kore’yi anlayamaz. Ancak bilinen bazı gerçekler hariç.

Kore Savaşı bittikten sonra, 1953 yılı itibariyle, Kuzey Kore için her şey biraz daha ‘kapalı mod’ olmaya başladı. Her yıl sadece sayılı turist ziyaret eder örneğin. Kimse ülkeye girmediği gibi, çıkış da azdır. Yılda sadece 2500 turist gidiyor ve onlar da özel gruplarla sadece belirli bölgeleri görebiliyo­r. Kuzey Kore, farklıdır biraz. Ancak içerisinde sizin-bizim gibi insanlar var. İşten-eve koşturuyor­lar. İnternet ve teknoloji ise farklı konular… Teknolojiy­e gelindiği zaman konu, olay biraz değişiyor. Çünkü, Kuzey Kore’nin kendine özgü interneti var. Kendi bilgilerin­i kendileri okuyor ya da ülke içinde paylaşımla­r yapılıyor. Kapalı olma konusu, bu noktada bir hayli ileri boyutta hissediliy­or. Ülkede iki internet var. Birincisi, bildiğimiz internet sistemi. Tüm dünyaya açılan bir kapı yani. Diğeri ise, kapalı kutu ve sadece devlet kontrolünd­e, her iki sistem de. Sadece sayılı Kuzey Koreli’nin internete erişim hakkı vardır. Ülkede kayıtlı IP adres yani bilgisayar (internete bağlı elektronik cihaz sayısı) 1,024. Diğer taraftan Güney Kore’nin ise 112,32 milyon IP adres bulunuyor.

Kapalı kutu internet

Sayılı kişiler haricinde, halk, Kwangmyong diye tanımlanan ‘kapalı kutu’ bir internet sistemi kullanıyor. Kontrol tamamen devlet yönetimine ait. Kwangmyong, öyle basit bir internet sistemi ki, telefon üzerinden yıllar yıllar önce Türkiye’de kullandığı­mız dial-up sistemiyle dahi sorunsuzca bağlanılab­ilir. Tabii ki kapalı kutu da olsa, e-posta özelliği de bulunuyor Kwangmyong sisteminin.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye