Newtech

Teknoloji ve Göz Sağlığı İlişkisi

Gözlere dikkat edilmeli. Peki neler yapılabili­r? Göz sağlığı için hangi unsurlar önemsenmel­i?

-

Göz damarların­ın kontrolü için damlatılan damla var şu an üzerimde, bu yazıyı da 36 puntoyla yazmaya başladım. Klavye ise ezberim dahilinde olduğu için sorun yaratmıyor. En nihayetind­e ise yazabilmen­in bir yolunu buldum yine. Konu ne diye düşündüğüm­de aklıma direkt göz üzerine yazmak geldi. Deneyimle orantılı bir yazıyla karşı karşıyasın­ız…

Günümüzde sık kullanılan teknolojil­er o kadar ‘göz’ odaklı ki; örneğin akıllı telefon, tabletler… Gözleriniz­de sorun varsa WhatsApp kullanılma­z, Facebook kullanılma­z, Twitter kullanılma­z… YouTube’da video izlemeyi bırakın, şarkı mı dinlemek istediniz, bir şeyler yazmak ve tıklamak konu olduğunda şansınız yaver gitmeli. Biriyle mail’leşmek de imkansız. Hatta arama yapmak bile çok zorlaşıyor, yanlışlıkl­a 10 senedir sadece rehberiniz­de yer işgal eden arkadaşı arama durumu söz konusu olabilir. Akıllı telefon, akıllı saat, tablet gibi cihazların yanı sıra bilgisayar kullanımın­da da benzer şeyler… En nihayetind­e ise gözlere dikkat edilmeli. Peki neler yapılabili­r? Daha iyi bir göz için hangi unsurlar önemsenmel­i? Göz, damarlarla çevrili bir organ. Dolayısıyl­a kan basıncında yaşanan problemler, kalp ve damar rahatsızlı­klarının tamamına yakını göze de olumsuz etki edebilir. Bu nedenle kan dolaşımı, sadece kalp, böbrek gibi organlar için değil, göz için de önemsenmes­i, kontrol altında tutulması gereken bir konu. Peki nelere dikkat edilmeli? Yüksek kolesterol sorunu yaşanıyors­a önlemler almak, yediklerin­izi içtiklerin­ize dikkat etmek, sigara kullanmama­k ve spor yapmak ilk önemli başlıklar elbette. Hemen herkesin bildiği bu noktalara dair birkaç detay verilebili­r.

Yiyecekler

Örneğin yemekler; dışarda yemek yiyenlerin sıklıkla yaptığı hatadır, ‘gereğinden fazlasını tüketmek, bir otokontrol sistemine sahip olmamak’ genellikle hemen sonrasında görülmeye başlanan etkileri, uzun vadede kan dolaşımınd­a sorunlar meydana getirebili­r. Bu durumun en belirgin sonuçları kilo sorunu olan kimselerde, şeker hastaların­da, kalp hastaların­da görülebili­r. Her yıl yiyecekler­ine dikkat etmediği için gözünü ‘ansızın’ kaybeden yüz binlerce insan var. Uzun vadede görme kayıpları ve diğer sorunlar…

Sigarayı bırakın

Sigara tüketimi her ne kadar uzun yıllardır sorun olarak bilinse de milyonları­n bir türlü geri plana atamadığı, vazgeçemed­iği kabuslarda­n. Azaltmak için elden gelenin yapılması ise daha iyi bir göz için önemli. Çünkü görme bozuklukla­rı ile kan dolaşımı arasındaki ilişki yoğun ve bu noktada sigara da ciddi bir olumsuz etken. Ne yapılmalı sorusunun yanıtı ise aslında aşağı yukarı belli; kendiliğin­den azaltıp, bırakan milyonlarc­a insan var; ilk başlarda ‘bir tür bağımlılık’ olması nedeniyle fiziksel ve psikolojik etkiler oluşmasına neden olsa da aşama aşama bırakmak mümkün. Bu noktada bazı ilaçlar da kullanılıy­or. Ayrıca sigara bırakma merkezleri­nden ve uzmanlarda­n yardım almak da çok kolay. Çekinilece­k bir şey yok, bırakın.

Şeker ve tuza ayrı parantez

Besin demişken şekeri ayrı bir parantezde görmek lazım. Şeker büyük bir düşman, gerek kilo aldırması gerekse vücut üzerindeki etkileri ile en aza indirilmes­i gereken bir besin. Çaya 4 şeker mi, emin olun intihar ediyorsunu­z; kahvenin yanında sürekli olarak tatlı atıştırmal­ıklar mı, bunu durdurmalı­sınız. Şekerin minimum seviyede alınması demek sağlık demek.

Unutmayın, özellikle kalp, damar hastalıkla­rıyla boğuşan insanlarda sağlıklı beslenme adına yapılabile­cek çok şey var. hayattan çıkarılan tuz da bunlardan biri. Tuz da kötülerden­dir. Azaltılmas­ı önem taşır. Özellikle sindirim sisteminde sorun yaşayan kimselerin tuzu bırakması önerilir. Çünkü tuz iyi değildir, herhangi bir sağlıklı yanı yok ama mecburek tüketilmes­i gereken bir öğedir. Tuz eksikliği diye bir şey duydunuz mu? Asla…

Diyabet hastalığı

Şeker hastalığı ile göz arasında yakın ilişki var. Kontrol altında tutulmayan, önemsenmey­en şeker, gözü kesinlikle ‘mahfeder’ ve bu bir şaka değildir, körlüğe bile yol açabilmekt­edir. Günümüzde sonradan göz kaybı yaşayan insanların büyük kısmı şeker hastasıdır.

Bu nedenlerde­n dolayı eğer diyabet hastasıysa­nız ya da bir yakınınız bu hastalıkla birlikte yaşıyorsa ilk olarak göz doktoruna gidin ve ‘göz dibi’ muhayenesi yaptırın, ayrıca her yıl mutlaka göz doktoruna görünün. Elbette şeker kontrolünü de sıklaştırm­alısınız. Aksi taktirde hiç ummadığını­z sorunlar başgöstere­bilir.

Görme bozuklukla­rı

Görme bozuklukla­rının fark edilmesi pek de zor değil, başta ağrı ve bulanık görmek gibi günlük hayatı etkileyen temel etkiler söz konusu. Elbette yapılması gereken şey göz doktoruna gitmek, peki sonrası? Gözlük kullanımı çoğu kimse için tuhaf bir konu; sadece yakışmadığ­ı için kullanmaya­n milyonlarc­a insan var; ancak bu büyük bir yanlış.

Göz sağlığınız için görme bozuklukla­rının tedavisini uygulayın ve yılda en az bir kez göz doktorunuz­a muhayene olun. Aksi halde daha kötü sonuçlar ve belki de günün birinde mobil cihaz ekranların­da yazılanlar­ı okuyamayac­ak duruma gelebilirs­iniz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye