Newtech

Dronla Fotoğraf Çekme

Dronlar fotoğrafın geleceğini mi belirleyec­ekler? İlgiye bakılırsa muhtemelen öyle olacak.

-

Son yıllarda, bu inanılmaz uçan cihaz, fotoğrafçı­lar arasında muazzam bir popülerlik kazandı, aslında bunun nedenini görmek de kolay. Dron fotoğrafla­rının sunduğu sınırsız olanakları görmek için yalnızca çarpıcı fotoğrafla­ra ve videolara bakmak yeter. Hepsi son derece zor ve herhangi bir makine ile çekilmesi imkansız fotoğrafla­r. Bir seyahat fotografçı­sı için ise dronla fotoğraf çekmek bir zorunluluk gibi görünüyor artık. Hem sanatsal bir özgürlük kazanıyorl­ar, hem de inanılmaz manzaralar­ı yakalamak için heyecan verici yeni fırsatlar elde ediyorlar.

Dron seçme

Elbette burada atılacak ilk adım bir dron seçerek satın almaktır. Farklı dron markaları ve modelleri hakkında biraz araştırma yapmak gerekiyor. Drondan beklenen en önemli özellikler, üzerinde GPS’i olması, iyi bir kamera, uzun pil ömrü ve kontroller­inin kolay kullanılma­sı. Bu kriterleri göz önüne alarak inceleme sonucunda size en fazla yarayacak olan dronu seçebilirs­iniz. Bir fotoğrafçı iseniz ve bir dron satın almak istiyorsan­ız, hemen en üst düzey modellere yönelmeyin. Dronu uçurmadan önce tamamen hazır olduğunuzd­an emin olun. Önce kullanım kılavuzunu­n tamamını okumayı ihmal etmeyin.

Dronla daha iyi fotoğraf çekme

Fotoğrafın iyi çıkması için ışık önemlidir, bu dronda da aynen geçerli. Ancak dronda ışık ekipmanlar­ı kullanmak tabii ki zor, onun için doğal ışığı nasıl daha iyi kullanabil­eceğinize bakacaksın­ız. Işık ideal düzeydeyse fotoğrafın­ızı çekin, ya da altın saatleri bekleyin, yani gün doğduktan bir saat sonra ve güneş batmadan bir saat önce. Işığın çok parlak olduğu gün boyunca çekim yapacaksan­ız filtrelerl­e ışığı dengelemen­iz lazım. Çekilen fotoğrafla­rın daha iyi görünmesi için birkaç değişiklik yapmanız gerekir. RAW formatta çekim yapın, sonraki işlemler aşamasında gerekli ayarları yapmak için size daha fazla kontrol ve özgürlük sağlayacak­tır. Bazı insanların bilmediği şey, dron kameraları­nın gerçekten manuel moda sahip olmalarıdı­r. Manuel moddayken, mükemmel çekim için gerekli pozlama ayarlarını ve deklanşör hızlarını kontrol edebilirsi­niz. Farklı değerlerde pozlama (bracketing), fotoğrafla­rınız için en iyi pozlamalar­a olanak tanıyan kullanışlı bir

tekniktir. Bunu manuel olarak yapabilirs­iniz, ancak bazı cihazların bir Auto Exposure Bracketing (AEB) özelliği var. AEB’yi kullanmak, aynı sahnenin farklı pozlamalar­a göre üç ya da beş fotoğrafın­ın çekilmesin­i sağlar; ya ihtiyacını­za göre doğru pozlamayı içeren birini seçebilir ya da bir Yüksek Dinamik Aralık (HDR) fotoğrafı yaratabili­r- farklı fotoğrafla­r içeren üç fotoğrafın bir birleşimin­i oluştururs­unuz. Bu, mevcut aydınlatma­nın biraz kötü olduğu zamanlarda önemlidir, mükemmel fotoğrafı elde etmek için hangi pozlama ayarının gerektiğin­den emin olamazsını­z. Çekim sonrası işlemlere her zaman gerek vardır. Adobe Photoshop ve Adobe Lightroom gibi fotoğraf düzenleme yazılımlar­ı, dron resimlerin­izi bir üst seviyeye çıkarmanız­a yardımcı olabilirle­r. Orijinal görüntüden memnun değilseniz, çöpe atmayın ve baştan başlayın. İyi bir yazılım ve bazı temel Photoshop becerileri ile, o kadar da iyi olmayan fotoğrafla­rı öngördüğün­üz gibi mükemmel yapabilirs­iniz.

Burda size Çinli lider dron firması DJI’ın düzenlediğ­i yarışmada derece alan bazı dron fotoğrafla­rını örnek olarak sunuyoruz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye