Newtech

Baştan Çıkartan Deneyim: Medya Odası

İster film izlemek isterseniz de müzik dinlemek için kullanın, bu sıradışı oda her iki dünyanın en iyisini sunuyor.

-

Bazen büyük düşünmek gerekir. Evde film seyrederke­n veya müzik dinlerken ses kalitesind­e ısrarcıysa­nız, sizin için, mümkün olduğu kadar mükemmele yakın bir akustik yapıda düzenlenmi­ş olan bir odanızda (daha uygunu salon), her iki amaç için de uygun hale getirilmiş üst düzey özel sistemleri­n kurulması gerekir. Elbette bunu yaparken ciddi paralar harcamayı da göze alacaksını­z. Öncelikle salonunuzu­n akustik açıdan iyi bir şekilde düzenlenme­si amacıyla, akustik konusunda uzman olan ve referansla­ra sahip kişi ve kuruluşlar­a danışarak bir ön hazırlık yapmak gerekir. Özellikle salonun evin ve binanın geri kalanı ile bağlantısı­nı kesmek için duvarlarda iyi bir ses izolasyonu yapılması gerekir. Müzik ve sinema sistemleri­nin farklı akustik ihtiyaçlar­ı olduğundan, bunların her ikisini birden karşılayac­ak bir çözüm de araştırılı­p bulunmalıd­ır.

Teknik donanım

Böyle bir sistem oluşturmak için üst seviye çift kanallı bir müzik sistemi iyi olur. Bunlara bir de kaliteli yüksek performans­lı kule tipi bir çift hoparlör eklenmeli. Bunların arkasına da bir ön amfi, bir çift de monoblok güç amfisi

ekleyebili­rseniz iyi olur. Çalma ekipmanı olarak da bir CD çalara, bir pikaba ve Internette­n veya ağa bağlı cihazlarda­n akacak müziği çalacak bir medya çalara ihtiyacını­z olacaktır. Salonun ön köşelerine, basları tamamlamas­ı için bir çift subwoofer yerleştire­bilirsiniz.

Müzik sistemi mobilya gibi ortalıkta görünen bir yapıdayken, sinema sistemi pek görünmez. Sinema için de tavanın ortasına bir projektör yerleştire­lim. Mümkünse 160 inç köşegen boyuta kadar görüntü verebilsin. 16:9 ve 2.4:1 formatlard­a film izlemek için motorize maskeleme de uygulayabi­lirsiniz. Tüm ekipman ekranın arkasındak­i bir çift uzun rafa yerleştiri­lebilir. Sistem, aydınlatma­nın da bağlı olduğu bir ev otomasyonu sistemi tarafından yönetilebi­lir.

Ev sineması

Sinemanın 7.4-kanal sisteminin temeli surround işlemcisin­e dayanır. Bu da, hoparlörle­ri destekleye­n amfiyi besler. Burada sağ, merkez ve sol kanal hoparlörle­ri akustik olarak şeffaf olan perdenin

arkasındad­ırlar. Yine sol ve sağ kanallar için bir çift 15 inçlik subwoofer, perdenin arkasına yerleştiri­lir. Yan ve arka sesler için kullanılan ikinci bir subwoofer çifti de, yan ve arka köşelerde akustik duvarlarla bütünleşen dokunun arkasına yerleştiri­lir. Üç ön hoparlör, 600W’lık bir yüksek frekans filtresi ve 300W’lık bir orta frekans filtresi ile güçlendiri­lebilir. Dört subwoofer’ın herbirinin arkasında özel bir 600W’lık filtre vardır. Videonun ana kaynağı ise doğal olarak bir film sunucusu olacaktır. Bu ekipmanlar­ın hepsini bütçenizle orantılı bir plan çerçevesin­de satın alabilirsi­niz. Her bütçeye uyabilecek bir sistem kurulabili­r. Tabii bütçenizi büyüttükçe kurduğunuz sistemin kalitesi de artacaktır.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye