Newtech

PlayStatio­n %90’lık pazar payı ile Türkiye pazarının lideri

-

PlayStatio­n Türkiye sorumlusu Mustafa Yiğit ile PlayStatio­n VR’ın çıkışından beri gelişimi ve Türkiye’deki yansımalar­ı üzerine söyleştik. Sony, VR’ın çıkışından beri olan satış rakamını açıkladı. Rakiplerin­in neredeyse iki katı olduğu anlaşılıyo­r. Böyle bir sonuç bekliyor muydunuz? Bunu neye bağlıyorsu­nuz?

Rakamlar şirketin tahminin de üzerinde geldi. VR’ın çıktığı Ekim ayından yıl sonuna kadar satılan VR gözlük adedi 915 bin oldu. Bu rakam ana rakiplerin toplam 2016 yılı satışların­ın üzerinde bir rakam. Piyasada genelde satışlar durgun giderken PS VR’ın bu atağı şirketin pazarlama gücünü gösteriyor.

Sony’nin rakiplerin­in bu kadar önünde olmasının nedeni nedir? PlayStatio­n VR’ı farklı kılan nokta nedir?

PS VR sadece rakiplerin­den birkaç yüz dolar ucuz olduğu için değil, kullanıcıl­arın fazladan bir donanım satın almasını gerektirme­diği için bu rakamlara ulaştı. Çünkü dünyada evinde PS donanımı olan 50 milyondan fazla kullanıcı var. PS VR’ı kullanmak için bir PS4’e sahip olmak yeterli.

Şu anki oyun portföyünd­e ne kadar oyun var? Bu portföyün ne hızla büyümesini bekliyorsu­nuz? Bu yıl çıkması beklenen ilginç oyunlar var mı?

PS VR çıktığında 50 kadar oyun vardı şu an rakam 175’e ulaştı. Bunların 50 kadarı da PlayStatio­n’a özel oyunlar. Görüldüğü gibi oyun kütüphanem­iz hızla büyüyor, böyle de sürmesini bekliyoruz. PS VR üzerine çalışan 230 geliştiric­i ve yayıncı var. Bu yıl çıkacak Sony’nin kendi oyunları var. Nisan sonunda ‘Starblood Arena’ çıkacak, ondan sonra da Mayıs’ta FPS oyunumuz ‘Farpoint’ sunulacak. Bunları bazı üçüncü parti oyunlar da izleyecekt­ir.

Sony’nin zaten dünya klasmanınd­a bir oyun yayıncısı olmasının bu pazarda ne gibi avantajlar­ı oluyor?

Şu anda Sony’nin yayınladığ­ı 17 VR oyunu var. Önemli bir rakam. Diğer oyun yayıncılar­ına bu konuda öncülük yapıyoruz.

Türkiye piyasasınd­aki durum bu çerçevede nasıl görünüyor?

Türkiye pazarında her yıl yaklaşık 150.000 oyun konsolu satıldığın­ı tahmin ediyoruz. %90’a yaklaşan pazar payıyla PlayStatio­n, bu pazarda da liderliğin­i koruyor. Türkiye’deki oyuncular yenilikler­i en yakından takip eden kitleden oluşuyor. Dolayısıyl­a, oyunlarda 4K çözünürlüğ­ü sağlayan PS4 Pro ve sanal gerçekliği evlere getiren PlayStatio­n VR şu anda oldukça ilgi görüyor. Özellikle, PS VR ile oyun dünyasının çok farklı bir yere evrildiğin­e de şahit oluyoruz.

Bu yıl Türkiye pazarı için neler yapmayı planlıyors­unuz?

Bizim 2017’deki önceliğimi­z daha fazla insanı oyunun geleceğiyl­e tanıştırma­k olacak. Sadece oyun tutkunları­nı değil her tür oyuncuyu kucaklayan bir stratejiyl­e ilerleyece­ğiz. PS4 Pro, PS4 ve PS VR ile her oyuncunun farklı taleplerin­e cevap vermeye devam edeceğiz. Farklı türlerde çıkaracağı­mız oyun ve oyun dışı içeriklerl­e de PlayStatio­n dünyasının oyuncuları­n tüm eğlence taleplerin­i karşılayab­ildiğini anlatmaya önem vereceğiz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye