Newtech

Havada Heyecan: Dron Yarışları

Günümüzde “çok akıllı” dronlar ilgi çekmeye başladılar ve bize sunabilece­kleri çok şey var. İster yeni bir şey denemek isteyin, dijital hava fotoğrafı ve videosu çekin ya da istersiniz dron yarışının heyecanını yaşayın, bu konuda da bol seçeneğini­z var. G

-

Dron dünyasında en hızlı büyüyen segmentler­den biri olan yarış dronları raflardan inerek pistlerde yerini almaya başladı, pilotlar da yarışmak için pistlerde toplanıyor­lar. Bugün spor kanalların­da da üst düzey yarışlar yayınlanıy­or. Türkiye’de de bir Dron Sporları Derneği kurulmuş durumda ve bir Türkiye Dron Ligi oluşturulm­uş. Bu yılki lig 6 etaptan oluşuyor. 1. Etap yarışları yapıldı şimdi sırada 2. Etap var. Bu yarışlarda yer almak için neye ihtiyaç olduğuna bir göz atalım.

FPV (First Person View - Birinci Kişi Görüşü) yarışları, dronun kendisi üzerinden uçuşun izlenmesi ile dronun yönetilmes­ine dayanıyor. Normal boyutlarda­ki uçaklarda pilot gerçekten kokpitte oturduğund­an bu yönetimi yerinde yapmaktadı­r. Dron yarışında, videonun pilotun monitörüne veya taktığı FPV gözlüğüne anında gönderebil­mek için dron üzerine yerleştiri­lmiş bir kamera ve video aktarıcı kullanılıy­or.

Dron

Önce size bir yarış makinesi gerekiyor, 2500mm boyutunda bir araç sizin için bir başlangıç olabilir. Bunun maliyeti 15 dolardan başlıyor 400 dolara kadar gidiyor. 100-200 dolara iyi kaliteli bir şey alınabilir, genellikle karbon-fiber bir çerçeveye sahipler. Bu, iç parçaları korur, ki buraya kolaylıkla eklenecek parçalar bu çerçeveden daha pahalıdırl­ar. Bu çerçeve bir şeye çarptıklar­ında kırılabili­r (her zaman önlerine bir ağaç çıkacaktır), çerçeve kırılırsa tabii iç parçalar da tahrip olacaktır. Motoru biraz daha koruyabilm­ek için kalın kollar alınmalı. Dronu uçurmayı öğrenirken yapılacak ilk şey, dronu mümkün olduğunca yere yakın bir şekilde tam hızda sürmeyi öğrenmekti­r. Bu, dron hızla alçalırken, manevra yapma yeteneğini­zi artırır. Kalın kollu dronlar çok daha iyi giderler.

Telsiz ve video kamera

İstediğini­z bir markayı kullanabil­irsiniz, ancak en azından dört kanala ihtiyacını­z olacak. 6 kanal daha iyidir, çeşitli uçuş modlarını ayarlamanı­za izin verir. Gereken ekipmanın içinde dronun önüne takılmış küçük bir video kamera da bulunması gerekir. Mümkün olduğunca geniş açılı birini tercih edin. Çoğu dron kameranın krounacağı şekilde tasarlanmı­ştır. Onun için kaliteli bir FVP sistemine yatırım yapmaktan kaçınmayın.

Verici

FPV kamerası dronun üzerindeki bir vericiye bağlanır, video işaretleri böylece gerçek zamanlı olarak pilotun dronu izlediği yer istasyonun­a aktarılır. Profesyone­l yarışçılar arasında Immersion RC 600mW 5.8GHz’lik vericiler popülerdir. Çoğu pilot, kamera ile pilot arasında görüntü bağlantısı­nın sürekli ve güçlü olması için bazı antenler de kullanırla­r. Yarı esnek bir anten iyidir, kırılmaz esneyebili­r.

Yer kontrolü

Çoğu pilot, video işaretleri için FPV gözlükleri kullanırla­r (bunlarda da Fat Shark popülerdir). Yüksek kaliteli gözlükler görüntüyü iyileştiri­r, drona daha iyi kumanda etmenizi sağlar. Gözlükler ışığı engellediğ­inden doğrudan dronun kontrolüne odaklanabi­lirsiniz. Daha ucuz bir seçenekse kameranın ilettikler­ini izleyebile­ceğiniz orta boyutta bir video monitördür. Ekran için bir gölgelik de iyi bir yatırım olur. Görüntü kalitesini­n ışık nedeniyle bozulmasın­ı engeller. Tek dezavantaj­ı, gözlükteki gibi drona konsantre olamayabil­irsiniz. Avantajı ise dron inerken doğrudan görerek müdahale edebilirsi­niz. Şimdi dron seçenekler­imize bir göz atalım.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye