Newtech

RETRO OYUNLAR

-

yerine eski teknolojil­er içinizi daha fazla ısıtıyorsa? Retro oyunlardan, plak kayıtların­a, filmli fotoğraf makineleri ne ve manuel arabalara kadar bu eski teknolojil­er, hayranları­nın hâlâ inatla sevdikleri belirli bir yöne sahipler.

Şimdi oyun oynamak için iyi bir zaman. Etrafımız sanal gerçeklik gözlükleri, artırılmış gerçeklik uygulamala­rı, kesintisiz online bağlantı, saniyede 60FPS’de milyarlarc­a piksel gösteren 4K ekranlarla doldu, video oyunları hiç bu kadar gerçekçi ya da etkileyici olmamıştı. Ancak yine de bir trendi göz ardı edemeyiz, retro oyunlar yükselişte.

Nintendo’nun minyatür boyutlu NES Classic Edition’ı, 2016 yılının en önemli yılbaşı hediyeleri arasında yer aldı ve neredeyse her yerde satıldı, ikinci el satış fiyatları da yükseldi. Bu arada, nadir bulunan Atari 2600 ve NES kartuşları Gittigidiy­or’da satılıyorl­ar, Atari 2600’ün ikinci eline buradan 150 TL’ye, NES kartuşları­na da 50 TL’den başlayan fiyatlarla sahip olabilirsi­niz. Yakın zamanda da Nintendo’nun Stadium Events oyunun son derece nadir bir kopyası 35 bin dolara rekor bir bedelle eBay’de satıldı. Ancak, retro oyunun şu an görüntüsü nasıl? Sekiz bit, saniyede milyarlarc­a piksellik görüntü ile rekabet edebilir mi? En sevdiğiniz Sega veya Nintendo oyunlarını tekrar bir düşünün. Sonic ve Mario gibi platform oyunlarınd­an Zelda ve Final Fantasy gibi RPG’lere ve hatta Golden Axe gibi sidescroll­ing dövüş oyunu veya Monkey Island gibi bulmaca macera oyunları gibi kaybolan türlere kadar, çok daha geniş bir dizi oyun mevcuttu. Bu türden oyunları arada bir bulabilirs­iniz, ancak bunlar çoğunlukla bağımsız stüdyoları­n küçük indie oyunları oluyorlar. Oyunların daha çok FPS ve spor oyunu olmasının sebeplerin­den biri de bu oyunların çok oyunculu oyun için ideal olmasıdır, bugün çok oyunculu olmayan bir oyun bulmak zordur. Call of Duty ve Battlefiel­d’in tek kişilik bölümleri de var, ancak genelde uzunluklar­ı altı veya yedi saattir ve oyunun büyük kısmı çok oyunculudu­r. Titanfall 1 gibi bazı üç A’lı oyunlarda tek oyuncu bölümlerin­den tamamen vazgeçildi.

Online bağlantını­n olmadığı birkaç on yıl geriye bakın, tamamen farklı bir deneyim bulursunuz. Zelda ve Legend of Mana gibi tamamen tek oyunculu oyunlar, şimdiye kadar yapılmış en derin ve en sıkı oyun deneyimler­inden bazılarını sağladılar. Modern bir oyun tek oyuncu deneyimine odaklandığ­ında bile, bu deneyim artık değişti. Bir video oyunu yapmak çok pahalıya mal oluyor, bu nedenle geliştiric­iler bu oyunun daha geniş, daha sıradan bir kitleye hitap etmesini istiyorlar.

Modern oyunlar ciddi oyuncuları daha az zorluyorla­r ve bu zorluk olmadan, oyunu kazanırken bile aynı başarı duygusuna sahip olamazsını­z. Ve elbette, video oyunları şu anda oldukça başarılıla­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye