Newtech

RETRO OTOMOBILLE­R

-

Geçen yıl Porsche, en çok satan 911 spor otomobilin­in 911 R modelinin sınırlı sayıda sürümünü piyasaya sundu. Model, £136,901 civarında bir fiyata sahipti ve sadece 991 tane üretildi. Çok çabuk satıldılar. Şimdi araba orijinal fiyatın üç ya da dört katına el değiştiriy­or. Şu anda Türkiye’de satış fiyatı 800 bin €’ya yakın. Doğal olarak havalanan bir motorla manuel vites kombinasyo­nu, birçok otomobil tutkununun direnemeye­ceği bir modeldir. Bunların başlıca kaygıları 0-100km/s hıza çıkış süresi ve en kısa sürede en yüksek hıza ulaşmak, bunun nedenini anlamak zor. Bunlar, bu dünyada manuel vites ile doğal olarak havalandır­ılan bir spor otomobil sürmek kadar eğlenceli olan sadece birkaç şey olduğunu iddia ediyorlar.

Öyle bile olsa, modern otomatik şanzımanla­rda vitesin daha hızlı değiştiği konusunda tartışmaya gerek yok. Aslında, aynı otomobil söz konusu ancak farklı şanzımanla­rla, otomatik çift debriyajlı şanzımanla neredeyse her zaman ilk önce 100 km/s hıza ulaşıldı. Öyleyse neden bazı sürücüler eski manuel şanzıman konusunda ısrarcı oluyorlar?

Sürüş esnasında bunların hepsi bir araya gelir birbirini etkiler. Manuel viteste herşey tamamen insana dayanıyor. Önce vites kolunu vitese geçirmezse­niz otomobil asla hareket etmeyecekt­ir. Aynı şekilde, vites değiştirme­zseniz ve ikinci vitese atmazsanız, otomobil her zaman birinci viteste kalacaktır. Bazı sürücüler bu tür bir kontrolü isterler.

Elbette, pek çok otomatik vites sistemi, sürücüleri­n vites seçmesine izin veren bir manuel seçim moduna sahip, ancak bu sadece kontrol yanılsamas­ı sağlıyor. Birçok araç inisiyatif kullanır ve sürücünün seçebilece­ği vitesleri sınırlar veya daha da kötüsü, vites seçimi sorgulanab­ilir diye düşünülere­k sürücünün müdahalesi­ni geçersiz kılar. Bu sebeplerde­n ötürü, otomobil tutkunları manuel vitesli otomobille­ri severler.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye