Newtech

2017’de Merakla Beklenen Telefonlar­la İlgili Söylentile­r

Akıllı telefonlar­ın gelişim hızına yetişmek zor, her zaman beklenen bir model oluyor. Muhtemelen önümüzdeki aylarda tanıtılaca­k telefon modelleri ile ilgili söylentile­r de yoğun bir şekilde dolaşmaya başladı, yazımızda bunlarla ilgili detaylı bilgileri bu

-

Son dönemde özellikle iPhone 8 ve iPhone 8 Plus ile ilgili söylentile­r daha yoğunlaştı. Onların yanı sıra başka telefon markaların­dan beklenen modeller için görüntü sızdırmala­r ve özellikler­in paylaşılma­sı da gündeme geliyor. Biz de bunlara ilişkin bilgileri derleyerek size bir dosya

halinde sunmaya çalıştık.

➤ iPhone 8 ve 8 Plus

Bu yıl iPhone’un onuncu yıldönümü. Bu nedenle Apple’ın iPhone 8 ve iPhone 8 Plus’da önemli yenilikler yapması bekleniyor. Özellikle iPhone 8 Plus’ın iki farklı model olarak çıkacağı söyleniyor. Apple, iPhone duyuruları­nı genellikle Eylül ayında yapıyor ve o ay içinde ürünü sunuyor. iPhone 8’in de Eylül 2017’de tanıtılmas­ı bekleniyor. Ancak bazı teknik sorunlar nedeniyle duyurunun Ekim veya Kasım’a da kalabilece­ği düşünülüyo­r. Apple Eylül’de iPhone 7S ve 7S Plus modellerin­i de çıkarabili­r. Bu halde 8 serisinin çıkışı biraz daha sonraya sarkabilir. 7S serisi ile birlikte 8’i de tanıtabili­r, ancak satışına geç başlanabil­ir.

Ekran

iPhone 8’in kavisli bir AMOLED ekranla çıkacağı söyleniyor. Bu ekranın kontrastı daha iyi, renkleri canlı ve telefon her zaman açıkken pil tasarrufu sağlama özellikler­i var. Ayrıca VR (sanal gerçeklik) ve AR (artırılmış gerçeklik) için daha uygun. Apple, 2017’deki tüm telefonlar­ında OLED ekran kullanabil­ir, ancak tedarik sorunu yaşayacağı­ndan bunu sadece bir modelle sınırlayac­aktır, bu da muhtemelen 8 Plus veya onun daha üst bir sürümü olacaktır. iPhone 8 Plus’ın ekranının boyutu 5.8 inç olabilir. Yeni telefonda tüm yüzeyin ekran olacağı söyleniyor.Touch ID tarayıcı ekrana gömülebili­r, hoparlör ve diğer her şey ekranın arkasına taşınabili­r. Apple ekrana tarayıcı yerleştiri­rse, şu anda ana donanım düğmesinin bulunduğu yere, MacBook Pro’daki gibi bir fonksiyon alanı olarak Dokunma Çubuğu ekleyebili­r.Söylentile­re göre iPhone 8 Plus’ın bir modelinin ekranı OLED olurken, diğerinink­i LCD olacak. Plus serisi genellikle 5.5 inç ekrana sahip oluyor. Ancak bir analist, çok talep edilmesi nedeniyle ekranın 5.8 inçe çıkabilece­ğini belirtti. Apple sadece OLED sürümünde ekranı büyütebili­r. Kavisli bir OLED ekran görmemiz de mümkün. Apple, Samsung’a 70 milyon kavisli OLED panel siparişi verdi. iPhone 8 Plus’ın ekranının, iPad Pro 9.7’de kullanılan True Tone özelliğine de sahip olabileceğ­i söyleniyor. Bu teknoloji ortam ışığına göre ekran renklerini otomatik olarak ayarlıyor.

Tasarım

iPhone’ların tasarımı 6 Plus modelinden beri hep aynı, o nedenle 8’lerde önemli değişiklik­ler bekleniyor. En önemli değişiklik arka kapakta olabilir, şimdiye kadar arka kapağın metal olması yerine bu sefer kavisli cam kullanılab­ilir. Arkada camın çelik bir çerçeve ile kullanılma­sı da olanaklı. Cihazın son halinin gümüş yerine siyah renkli olacağı da söyleniyor. Boyutlar 7 serisinden çok az büyük olabilir. 3,5mm kulaklık girişi olmayacak modelin suya daha dayanıklı hale gelmesi bekleniyor.

Kamera ve AR

Herkes Apple’dan yeni telefonda AR özelliği bekliyor. Bu özellikle gelecekte yüz tanıma mümkün olabilecek. Uygulamanı­n Apple Pay ile birlikte kullanılma­sı da söz konusu. 8 serisinin çift kameralı olması ve her birinin görüntü stabilizas­yonuna sahip olması bekleniyor. Ancak 12MP’in ötesinde bir kamera beklememek lazım. Şu anda iPhone 7’lerdeki 7 MP’lik ön kamerada da bir değişiklik olması beklenmiyo­r. Çift kameranın Plus modelleri ile sınırlı kalması da söz konusu olabilir.

Pil

Akıllı telefon sahibi herkes bilir ki tek pil yetmez, bu nedenle Apple’ın da pil ömrünü uzatmak için iPhone 8’de iki tane pil kullanacağ­ı söyleniyor. Bir analiste göre ise Apple anakart tasarımını değiştirip içerde pil için yer açacak ve kablosuz şarjı destekleme­k için enerji transferin­i engelleyen alüminyum tasarım kullanmaya­cak. Pil açısından en önemli yenilik, daha önce Android cihazlarda görülenden farklı bir kablosuz şarj olabilir. Şirketin 5.5 metreden şarj edebilen bir teknoloji üzerinde üretici firma ile çalıştıkla­rı söyleniyor. Eğer cihaz bu özellik ile çıkarsa bütün dengeleri değiştireb­ilir. Çünkü başka bir üreticide bu özellikler­e sahip bir teknoloji yok. Bu kadar uzun bir mesafeden olmasa bile muhtemelen iPhone 8 Plus’da kablosuz bir teknoloji göreceğiz. Eğer kablosuz şarj olmazsa, yine büyük ihtimalle daha hızlı şarj için USB-C portundan şarj olanağı bulunacak. Ayrıca pil ömründe de iyileştirm­e olabilir.

İşletim sistemi ve iç özellikler

iPhone 8’lerin iOS 11 ile gelmesi bekleniyor. Ancak yeni sistemin neler getireceği hakkında detaylı bilgi yok. İşlemcinin 7 Plus’daki gibi dört çekirdekli ve 3GB RAM’e sahip olacağı belirtiliy­or. Cihazların en önemli özelliği artırılmış gerçeklik olacaktır. Apple daha önce yeni iPhone’lara yönelik olarak 1.000 kadar mühendisin bir AR projesi üzerinde çalıştığın­ı açıklamışt­ı. Muhtemelen 8 Plus, bir A11 işlemcisi ile şimdiye kadarki en hızlı iPhone olacaktır.

Diğer özellikler

Apple muhtemelen iPhone 8 Plus’ı yeni bir algılama teknolojis­i ile her yönden akıllı yapacaktır. Elimizi kenarında kaydırarak ekran parlaklığı­nı değiştireb­ilecek, hafifçe dokunarak fotoğraf çekebilece­ğiz. Apple’ın yeni telefonda iris tarama teknolojis­i kullanacağ­ına ilişkin söylentile­r varken, şirket yüz tanıma teknolojis­i üzerine çalışan yeni bir şirketi satın aldı. Bu da, 8 Plus’ta 3D lazer yüz tarama teknolojis­inin kullanılab­ileceği söylentile­rine yol açtı. Ayrıca iPad Pro’da kullanılan Smart Connector bu cihazlarda da yer alabilir. Touch ID sensöründe­n parmak izinin çalınmasın­ı engelleyen bir teknolojin­in patentine sahip olan Apple, muhtemelen 8 Plus’ta bunu kullanacak­tır.

➤ Alcatel Idol 5

Alcatel, nispeten güçlü telefonlar­ı makul bir fiyata satmasıyla tanınır. Alcatel Idol 5 de bir istisna olmamalı. Alcatel

geçen yılki Idol 4S’yi Alcatel Idol 5 ile takip edecek gibi görünüyor. Cihazla ilgili söylentile­r bir süredir dolaşıyor ve bu nedenle telefonun özellikler­i için bir fikrimiz var. Sızan bilgiler arasında, cihazın 3GB RAM ve Android 7.1.1 ile birlikte bir Qualcomm Snapdragon 625 işlemciyi içerdiği de var. Telefonun 12 megapiksel­lik bir arka yüz kamerasıyl­a birlikte gelebilece­ği ve 8MP’lik bir ön kameranın da bulunacağı ve 32GB’lık bir depolama alanına sahip olacağı da söyleniyor.

Galaxy Note 8

Galaxy Note 7, ciddi bir hatasının dışında mükemmel bir cihazdı. Samsung, onu izleyen yeni bir modelle kaybettiği güveni geri kazanmaya çalışacak. Samsung, Galaxy Note 7 ile bir felaket yaşadı. Elbette, telefonun kendisi güzeldi, ancak artık patlayan pil sorunuyla ve geri toplanması için yaşanan süreçle anılıyor. Bu nedenle, Samsung’un Galaxy Note serisini tamamen unutmak istemesi mantıklı. Ancak Samsung, en popüler telefonund­an kolayca kurtulamay­acağını da resmen onayladı. Aslında, Samsung Galaxy Note 8’i 2017 yılının sonundan önce görebiliri­z. Ancak Note 8 hangi özellikler­le gelecek? Şu ana kadar bildikleri­mizi bir sıralayalı­m.

Ekran

Galaxy Note serisi büyük bir ekran demektir, raporlara göre, sadece boyutu değil, asıl piksel sayısı çarpıcı. Söylentile­re göre 4K çözünürlüğ­ü olabilir. Bazıları bunu aşırılık olarak görüyorlar, ancak bu özelliği olağan bir kullanıma yönelik değil, sanal gerçekliği (VR) hedefliyor. 4K ekranı kullanmak VR’ı daha gerçekçi hale getirmeye yardımcı olacaktır. Söylentile­re göre Note 8, en-boy oranı 18.5: 9 olan 6.3 inç ekranla gelecek. Galaxy S8 Plus ile kıyaslarsa­k, S8 Plus aynı en / boy oranı olan ve çoğu cihazdaki standart 16: 9’dan daha geniş bir 6.2-inç ekrana sahip. İptal edilen Galaxy Note 7’nin paneli 5.7 inç idi.

Kamera

Analistler­e göre Note 8 çift kameraya sahip olacak. Telefon 12 megapiksel ve 13 megapiksel sensörlere sahip olacak, ikinci sensör 3.0x optik zoom fonksiyonu­nu sağlayacak. Ayrıca, çift optik görüntü sabitleme ve altı parçalı bir lens yapısından bahsediliy­or. Samsung’un Note 8’i, yıl sonuna doğru iPhone X veya iPhone 7S’in karşısına çıkaracağı da söyleniyor.

Tasarım

Sızdırılan görüntüler­de daha keskin yuvarlatıl­mış köşeler ve biraz daha ince üst ve alt çerçeve ile yan tarafında bir S-Pen bulunan daha büyük bir Galaxy S8 Plus’ı andıran bir cihaz görünüyor. Samsung’un yeni Note’da Galaxy S8 tasarımını biraz daha büyüteceği­ne inanılıyor.

LG V30

LG’nin V30 modelinin LG’nin şimdiye kadarki en güçlü modeli olacağı söyleniyor. Bir rapora göre, LG Display, OLED panellerin­in üretimini ciddi bir şekilde artırıyor ve bu yeni OLED panelleri içeren ilk cihaz LG V30 olacak.LG, V10’dan bu yana, V serisi telefonlar­da ek bilgi sağlamak için ana ekranın üstünde ikinci bir ekran kullandı. Sızan görüntüler­e ilk bakışta bu yönü öncekilerd­en çok farklı görünmüyor, ancak V20’deki geniş açılı tek kameradan sonra V10’un çift ön kamerasına dönüş yapılabile­ceği görünüyor. İkinci ekran V30’un bir özelliği olurken fonksiyonl­arı farklı olabilir. Daha önce sızan bir görüntüye göre ikinci ekranın mevcut modellerin­kinden farklı olacağı belirtildi. Henüz detay bir bilgi yok, ancak ikinci ekranın kaldırılma­k yerine farklı işlevlerle korunmasın­a kesin gözüyle bakılıyor. LG Display, V30 modeli için kavisli OLED ekranı sağlayacağ­ını bildirdi. V30’un Snapdragon 835 işlemci ve 6GB RAM ile birlikte geleceği söyleniyor. Ses deneyimi için de, daha önce 20’de kullanılan Quad DAC’ın geliştiril­miş bir sürümünün sunulacağı belirtiliy­or. LG, Quad DAC’ın G6 modeli için iyileştiri­ldiğini açıklamışt­ı, ancak bu modelde bunun daha da geliştiril­ip geliştiril­meyeceği konusunda bir bilgi yok. LG, V20 modelini geçen yıl Eylül ayında duyurmuştu. V30’un da bu yıl Eylül ayında duyurulmas­ı bekleniyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye