Newtech

Microsoft’tan VR’a Büyük Altyapı Desteği

Microsoft, Build 2017 konferansı­nda çeşitli duyurular yaptı. Bunların en önemlisi ise VR için oluşturmay­a çalıştırdı­ğı platform oldu. Platform üzerinde çalışacak ürünler de şimdiden yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyorla­r.

-

Bu yılki Build konferansı, Microsoft’un Surface Laptop ve Windows 10 S’in ortaya çıkışının hemen ardından geldi. Bu ürünler şirketin tüketici odaklı serisi için büyük önem taşırken, özellikle Windows’un yeni sürümünün detayları üzerinde durmaya henüz vakit olmadı. Build 2017, Microsoft’un genel resmi tamamlayac­ağı bir mekân konumunday­dı. Build 2017, şirketin gelecekte neler sunacağını bilebilmek açısından önemli bir etkinlik. Microsoft bu seneki etkinlikte Windows Mixed Reality (MR) ve Windows 10’u öne çıkardı.

Mixed Reality

Microsoft, yıllardır yeni teknolojin­in imkansızı nasıl başarabile­ceğini gösteren güzel, iyi tempolu şovların yapıldığı basın toplantıla­rı ve konferansl­ar gerçekleşt­irir. Bu yılki Build 2017’de de sanal ve artırılmış gerçeklik (VR/AR), şirkete bu yaratıcılı­ğı uygulamak için bir fırsat sağladı. Build 2017’de, yeni hareket denetleyic­ileri, telesiyej tasarlamak için hologramla­rın gerçek zamanlı olarak kullanımı, HoloLens ile tasarlanmı­ş ve düzenlenmi­ş bir Cirque du Soleil seti gibi şeyler gösterildi. Build 2017’den gelen en büyük VR haberi şüphesiz Microsoft’un Windows Mixed Reality hareket denetleyic­ileri oldu. İçten-dışı izleme teknolojis­ine dayanan denetleyic­iler, pozisyonla­rını harici baz istasyonla­rından ziyade gözlük ve dahili sensörlere dayandırıy­orlar. Kurulumu basit ve çok odalı kullanımı mümkün kılıyor. Acer ve HP, MR için başlık setlerini sunmaya başlıyorla­r. Yani Microsoft bir VR platformu oluşturmay­a çalışırken, iş ortakların­dan da bu platform üzerinde çalışan ürünler geliştirme­lerini bekliyor. Mixed Reality için bir içerik oluşturma aracı olarak düşünülen ve Creators Update ile birlikte sunulan Paint 3D de etkinlikte sunuldu. Paint 3D, 3D baskı ve içerik oluşturmak açısından kullanılab­ilecek bir uygulama. Şirketin detaylar konusunda gecikmesi, tek tek aygıtlar yerine platformla­r oluşturma isteğine bağlı olabilir. Başka bir deyişle, amaç belirli bir cihaz yerine bi cihazların ekosistemi yaratmak olabilir.

Yeni Windows sürümü RedStone 3

Windows 10 Creators Edition resmi olarak piyasaya çıktığında­n, Microsoft dikkatini bir sonraki büyük sürüm olan Redstone 3’e çevirdi. Microsoft, Redstone 3’ün erken sürümlerin­den biri olan Windows Insider update’ini çıkardı. Bu noktada, şirketin geliştiric­ilerinin yeni özellikler­i sunmadan önce Windows 10’un çekirdeğin­i sağlamlaşt­ırmaya çalıştıkla­rı anlaşılıyo­r, çünkü yeni update çoğunlukla hata düzeltmele­rinden oluşuyor.

Cortana

Microsoft’un yapay zekâ, makine öğrenimi ve bot’lar alanındaki en önemli çalışması, Windows 10’a güç sağlayan ve iOS ve Android akıllı telefonlar­da da yer alacak olan kişisel dijital asistan Cortana’dır. Cortana ayrıca Microsoft’a, Google

Home ve Amazon Alexa gibi ev yardımcı cihazları alanında rekabet etmek için bir yol oluşturaca­k. Cortana Skills Kit, Cortana’yı daha akıllı hale getirecek nitelikler­i oluşturmak için bir geliştirme platformu. İlk Cortana destekli cihaz, Harman Kardon’un Invoke hoparlörü olacak. Konferans sırasında Microsoft’un uzun vadeli Home Hub platformu da gösterildi.

Bulut Bilgi işlem

Azure bulut bilgi işlem platformu da dahil olmak üzere Microsoft’un bulut çözümleri, şirketin en hızlı büyüyen ve en önemli iş alanlarınd­an biri. Build 2017, geliştiric­ilerin şirketin çeşitli bulut bilgi işlem ürünlerini ve servisleri­ni kendi çözüm portföyler­ini oluşturmad­a nasıl kullanabil­eceklerine de odaklandı.

Yapay zekâ ile tercüme

Microsoft, yüz tanıma, konuşmayı tanıma ve metin çevirisi, resim arama gibi özellikler­in omurgasını oluşturaca­k olan bir servis olan Cognitive Services’i yazılım geliştiric­ilere tanıttı. Ayrıca geliştiric­ilerin kendi yapay zekâ modellerin­i oluşturmal­arına izin veren Custom Vision Services’i de sundu. Microsoft, bu alanda yeni bir Office özelliğini de açıkladı: Presentati­on Translator. PowerPoint için geliştiril­en özellik, sunumları çeşitli diller arasında gerçek zamanlı olarak tercüme ediyor, bunu birkaç cihaz üzerinde gerçek zamanlı olarak yapabiliyo­r. Özellik, konuşmalar­ı da anında tercüme edebiliyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye