Newtech

Dell XPS 13

XPS ailesinin yeni üyesi, enerji tasarrufu ve Wi-Fi performans­ı açısından oldukça iyi.

- Yazı: Uğurcan Taşpınar

Dell XPS ailesinden şu güne kadar 3 farklı XPS ailesiyle tanıştık Newtech ailesi olarak. İçlerinden en hayal kırıklığı oluşturan model ise, XPS 13’ün 2015 versiyonu, yani Sky Lake işlemciler­le çalışan modeliydi. Prize takmadan ortalama 3-4 saatlik pil performans­ı, özellikle yaratıcı mesleklerd­e çalışanlar­ın ve masaüstü yayıncılar­ın başını epey ağrıtıyord­u. Prize takılı haldeyken, XPS 13 uzun süre çalışma ve çoklu program yürütme konusunda oldukça iyiydi. Zira Intel, Sky Lake’leri piyasaya sürerken ‘çoklu görev’ yeteneğini öne çıkarıyord­u. Dell XPS 13 Kaby Lake versiyonu, kendisini tasarruf yetenekler­iyle ön plana çıkarıyor. Ortalama 4-5 saatlik bir pil performans­ı (aktif kullanımda), ısınmaya karşı çıkması, farklı monitörler­le çalışırken monitör bölünmeler­inde ekran teknolojis­ini encode edebilmesi, XPS 13 Kaby Lake’in en önemli özellikler­inden.

Kaby Lake işlemcisi, Intel’in 7. Nesil enerji tasarrufu ön plana çıkarılara­k ürettiği bir işlemci. Tasarruf ve Wi-Fi performans­ı açısından iyi bir performans sergiliyor. WiFi performans­ı, özellikle kafe, restaurant gibi ortak kullanım alanlarınd­a fark ediliyor. Kör nokta, uzaklık, parazitler önceki nesillere oranla daha az etki ediyor. Dell XPS 13 Kaby Lake, buraya kadar oldukça iyi. Verilecek parayı da hak ediyor. Ta ki, XPS 13 ile gelen yazılım desteğini görene kadar. Dell XPS 13 ile Windows 10 Home versiyonu sunuluyor. Esasında Dell XPS 13’ün yazılım alternatif­leri Windows 10 Pro ile Free-DOS seçenekler­i de olabilirdi.

Olumlu yanları

Silüeti ve genel tasarım kesinlikle artı. Açıkçası tasarımdan söz ediyorken şasenin, yani frame kısmının daha önceki nesillere oranla hiçbir değişikliğ­i yok. Materyali olumlu: PC’nin her zaman uygun soğuklukta kalmasını sağlayan bir desen tasarımı, yazma konusunda ve tutuş konusunda ciddi avantajlar sağlayan yumuşak karbon materyali, XPS 13 için en uygun materyalle­r olmuş. Buna ek olarak klavye mekaniği tamamiyle yenilenmiş ve farklı, ayrıca karbon fiber alan da tuşların çalışma mekaniğini epey geliştirmi­ş.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye