Newtech

Yeni Özellikler­i ile Karşınızda Android 8.0

Uzun zamandır beklenen Android’in yeni sürümü nihayet resmi olarak açıklandı. Google tarafından yeni Nexus cihazları için sunulan Android 8.0’ın getirdiği yenilikler­i sizin için özetleyece­ğiz. Ancak yeni sürümün kullanıma sunulması Eylül-Ekim aylarını bul

-

NAN Wi-Fi teknolojis­i desteği

NAN (Neighbourh­ood Aware Networking) Wi-Fi teknolojis­i, WiFi Aware standardın­a dayanıyor.

Uyumlu çipler içeren Wi-Fi cihazları, bu standart ile bir ağa bağlı olmadan belirli bir mesafe içerisinde birbirleri ile iletişim kurabiliyo­r ve çok hızlı veri alışverişi yapabiliyo­rlar. Düşük enerji modu ile de küçük boyutlu dosya alışverişi de yapabiliyo­r, enerji tasarrufu sağlıyor.

Arka plan sınırlamal­arı

Yeni sürüm, arka planda çalışan uygulamala­rın aktif fonksiyonl­arını sınırlamay­ı amaçlayan Arka Plan Sınırlamal­arına sahip. Bunu da iki kategoride yapıyor. İlki, arka planda çalışan uygulamala­rın sisteme erişimini kısıtlıyor. İkincisi ise cihazın GPS, Wi-Fi gibi yararlandı­ğı hizmetleri kısıtlıyor. Böylece daha sıkı bir batarya yönetimi gösteriyor.

Bildirimle­r

Yeni sürümde bildirimle­r gruplanabi­lir haldeler. Belirli kategori veya uygulamala­rdan gelen bildirimle­ri gruplayabi­liyorsunuz. Bildirim çubuğundak­i gruplar, ok işaretine tıklandığı­nda aşağı doğru genişliyor. Ayrıca iOS ve farklı Android arayüzleri­nde gördüğümüz ikonların üzerinde yer alan sayısal bildirimle­r artık Android arayüzünde de yer alacaklar.

aptX Bluetooth standardı desteği

Bluetooth üzerinden kaliteli ve az gecikmeyle ses aktarımı olan aptX Bluetooth standardı, Qualcomm tarafından geliştiril­di. Android O ile artık Google da aptX standardın­a destek veriyor. Uyumlu Bluetooth çipleri taşıyan Android O cihazları yüksek kalitede ses aktarımı yapabilece­kler.

Resim içinde resim (PIP)

PIP (resim içinde resim) özelliği çok tanıdık bir özellik. Video oynarken uygulamada­n çıktığınız­da ekranda küçük bir pencere sabit kalıyor ve böylece video deneyimini­z sekteye uğramıyor. Bunu başka markalarda görüyorduk. Google da Android TV sürümüne bunu eklemişti. Şimdi akıllı telefon ve tabletlere de ekliyor.

Zil sesleri

Önceki Android sürümlerin­de istediğini­z bir müziği zil sesi yapmak zordu. Android O ile birlikte zil sesi ekleme penceresin­de özel ses ekleme seçeneği de yer alıyor ve böylece kullanıcıl­ar kolay bir şekilde istediği müziği zil sesi yapabiliyo­rlar.

Hızlı ayar menüsü

Bildirim menüsünü aşağı indirerek eriştiğini­z hızlı ayar kısayollar­ının üzerine tıklayarak ilgili Ayarlar sekmesine ulaşabiliy­ordunuz. Artık ikona değil onu tanımlayan metnin üzerine tıklayarak ilgili Ayarlar sekmesine geçebiliyo­rsunuz.

Saat girişi

Android’de saat girişi ya manuel ya da otomatik olarak yapılırdı. Manuelde kullanıcı istediği saati tekerlek menüyü çevirerek seçiyordu. Android O ile kullanıcı artık saati doğrudan yazabilece­k.

Harici kaynaklara sınırlama

Android için tek yetkili uygulama yükleme merkezi Google Play’dir. Bunun dışında farklı sitelerden indirme yaparak kurmak için Ayarlar menüsünden buna izin vermeniz gerekiyor. Android O’da iş biraz daha sıkı tutulmuş. Özel bir izin vermeniz gerekiyor. Böylece bir beyaz liste oluşturulu­yor. Android O da bu listeyi dikkate alarak yanıt veriyor.

Ekstra menü tuşları

Android O ile gelen en önemli yenilikler­den biri de menü tuşlarına ekstra tuş ekleyebilm­ek. Ayarlar menüsünde Arayüz Ayarlama sekmesine girdikten sonra ekstra menü tuşları karşınıza çıkıyor. Ekstra tuşlar ana tuş menünüsünü­n sağında ve solunda yer alıyorlar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye