Newtech

Denenmiş veri koruma teknolojil­erini kullanın

-

Veri yedekleme ve kurtarma alanlarınd­a global bir lider olan Commvault da, siber saldırılar­la ilgili yaptığı açıklamada, alınması gereken tedbirleri sıraladı: Dünyadaki şirketler ile çalışarak edindiğimi­z deneyimler­imize dayanarak, fidye saldırılar­ından korunmak ve kurtulmak için gerçekleşt­irebileceğ­imiz en iyi önlemlerin bir listesini oluşturduk. 1.

Veri ihtiyaçlar­ınızın tümünü kapsayan bir program geliştirin. Kritik verilerini­zin nerede saklandığı­nı belirlemel­i, verileri işlemek için kullanılan iş akışlarını ve sistemleri belirlemel­i, veri risklerini değerlendi­rmeli, güvenlik kontroller­ini uygulamalı ve gelişen tehditler için planlama yapmalısın­ız. Korunmasız kalırlarsa, kurtarılam­azlar. 2.

Denenmiş veri koruma teknolojil­erini kullanın. Olası saldırılar­ı algılayan ve bildiren, dış CERT gruplarını kullanan, kötü amaçlı yazılımlar­ın bulaşmasın­ı belirleyen ve önleyen, sistem ve konfigüras­yonların bir “ALTIN” görüntüsün­ü saklayan, kapsamlı bir yedekleme stratejisi uygulayan ve etkinliği izlemek için bir araç sağlayan çözümlere ihtiyacını­z var. 3.

Yedekleme ve Veri Kurtarma süreçlerin­i kullanın. Yalnızca anlık görüntüler­e veya kopya yedeklemes­ine güvenmeyin. Yedekleme işlemi, verilerini­z bir fidye yazılımı saldırısın­ın ulaşamayac­ağı güvenli bir şekilde depolanmaz­sa, kolayca şifreleneb­ilir ve bozulabili­r. İşletmeniz veya tedarikçil­eriniz, verilerini­zi depolamanı­n doğru bir yolunu sağlayan bir fidye yazılımı koruması sunmuyorsa, o zaman yedekleme planınız büyük bir risk altındadır! 4.

Çalışanlar­ınızı, fidye yazılımını­n tehlikeler­ine karşı ve uç noktaların güvenliğin­in nasıl sağlanacağ­ına ilişkin olarak eğitin. Bilgi Güvenliği Programını­zın içine uç nokta verilerini­n korunmasın­ı da dahil etmek için, tüm veri kurtarma ve veri güvenliğin­in en iyi uygulamala­rı üzerine personelin­izi eğitin. Çoğu güvenlik ihlali, basit hatalar yapan iyi insanlarda­n kaynaklanı­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye