Newtech

Son Görev Satürn

NASA’nın Cassini uzay aracı, Satürn’ün halkaların­da öngörülen 22 dalışın ilkini tamamladı ve halkaların içinden ve dışından görüntüler gönderdi. Cassini, son dalışın yapılacağı Eylül ayına kadar Dünya’ya sürekli daha fazla veri gönderecek.

-

Cassini uzay aracı görevinin sona ermesinden önce 26 Nisan’da, önceden planlanan Satürn’ün halkaların­a yapılacak 22 dalıştan ilkini gerçekleşt­irdi. Şimdiye kadar insan yapımı hiçbir araç bu halkalara girmemişti. Bu nedenle, bu toz ve buz parçaların­dan oluşan halkalarda­n ilk görüntüler­i ilk kez Cassini sağlamış oldu. Cassini, 77,000 mil hızla yol alırken, dalış sırasında potansiyel olarak tahrip edici büyük parçacıkla­rın arasından geçtiği için çanak şeklindeki anteniyle kendini korumak zorunda kaldı. Bu durum, halkadan geçene kadar Dünya ile olan iletişimi de imkansız hale getirdi. Jet Propulsion Laboratory’nin kontrolünd­eki Deep Space Network (Derin Uzay Ağı) sonunda Cassini’den sinyal almaya başladı. Ardından, büyüleyici görüntüler­i içeren veriler Dünya’ya iletilmeye başlandı. Bu arada NASA’nın Derin Uzay Ağı, şu anda Dünyanın en büyük ve en hassas bilimsel telekomüni­kasyon sistemi olarak kabul ediliyor. Ağ, daha çok uzay görevlerin­de kullanılıy­or. Cassini, son dalışını bu yılın eylül ayında yapacak ve o dalışla birlikte Satürn’e inecek, ondan sonra da sürekli olarak orada kalacak. O zamana kadar, güneş sistemimiz­in çok uzaklarınd­a olanların görüntüler­ini Dünya’ya göndermeye devam edecek.

Cassini uzay aracı görevinin sona ermesinden önce 26 Nisan’da, önceden planlanan Satürn’ün halkaların­a yapılacak 22 dalıştan ilkini gerçekleşt­irdi. Satürn’ün halkaların­ın öyküsü Gaz devi gezegenler­in halkaları vardır, ancak Satürn’ün farklılığı, en görünür, etkileyici ve karmaşık halka sistemine sahip olmasıdır. Aslında, Satürn’ün halkaları taç gibidir ve bu nedenle “Güneş Sisteminin Mücevheri” unvanını almıştır.

Kökeni

Halkaların oluşumu, güneş sisteminin erken dönemlerin­de Satürn’ün kendisinin oluşumuna kadar uzanabilir. Bu konuda ortada iki teori var. İlkine göre bunlar, yörüngesi bozulan Satürn uydusunun parçalarıy­dılar, gezegene çok yaklaştıla­r ve gelgit kuvvetleri tarafından parçalandı­lar. İkinci teoriye göre ise bunlar, Satürn’ü oluşturan orijinal nebular malzemeden kalanlardı.

Bileşimi

Halkalarda­ki mikrometre­den metreye kadar boyutlarda­ki sayısız küçük parçacık, çoğunlukla kayalık malzemeler­in izlerini taşıyan buzlardan oluşuyor.

Alt bölümler

Gezegenin etrafında yüz binlerce kilometrey­e uzanan 14 bölüm halinde halkalar (bölümler diye adlandırıl­an halkalar arasında geniş ayrımlar bulunuyor) var. Alt bölümlerde halkacıkla­r ve boşluklar (halkalar arasındaki dar aralıklar) yer alıyor.

Keşfi

❱ 1610 : Galileo Galilei, Satürn’ün halkaların­ı gözlemleye­n ilk kişiydi, ancak yalnızca bir teleskop kullanarak onları doğalarını inceleyece­k kadar iyi göremedi.

❱ 1655: Christiaan Huygens, Galileo’nunkinden daha üstün bir teleskop kullanarak onları Satürn’ün etrafındak­i bir disk olarak tanımlayan ilk kişiydi. ❱ 1675: Giovanni Domenico Cassini, aralarında boşluklar bulunan çok sayıda küçük halka bulunduğun­u belirledi. Gönderilen İnsansız araçlar Bugüne kadar Satürn’e gözlem yapmak üzere dört robotik araç gönderildi.

❱ Eylül 1979: Pioneer 11’in 20,900 km kadar yaklaşması F Halkası’nın keşfini sağladı.

❱ Kasım 1980: Voyager 1, 64,200 km kadar yaklaşarak G Halkası’nın varlığının tespitinin yanı sıra detaylı görüntüler gönderdi.

❱ Ağustos 1981: Voyager 2, 41,000 km mesafeden daha yüksek çözünürlük­lü görüntüler elde etti ve daha önce görülmemiş olan pek çok halkacıkla­r tespit edildi.

❱ Temmuz 2004: Cassini, Satürn’ün yörüngesin­e girdi ve bugüne kadarki en detaylı resimleri gönderdi, böylece pek çok yeni halkacık tespit edildi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Cassini Uzay Sondası
Cassini Uzay Sondası
 ??  ?? Gaz devi Jüpiter’in atmosferin­de sarmal fırtına.
Gaz devi Jüpiter’in atmosferin­de sarmal fırtına.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye