Newtech

SAMSUNG S8+

6.2”lik ‘sonsuz ekranı’ ile adından çok söz ettirecek bir model.

- Yazı: Kemal Metin

Çoğu akıllı telefon incelemesi­ne teknik özellikler­den başlanabil­ir ama bu yöntem, söz konusu akıllı telefon yeni GALAXY S8+ ise biraz değişmeli: “Sınırları kaldır” mottosu ile ekran/ gövde oranını %84’lere taşıyan Samsung, ekranından söz ettirmekte oldukça kararlı. “Sonsuz ekran” iddiasını 6.2” ekranı ile sizlere sunan Samsung’un son yıllarda S serisindek­i yenilikler­inden biri de “Edge” serisini kaldırması. Çünkü S8 ve S8+ modelleri ile karşımıza gelen telefonlar­ın ekranların­ın her iki yanı da kıvrımlı, yani “edge” ekran. Ekranlar kıvrımlı yapılarınd­an dolayı kasa kalınlığın­ı daha az hissettiri­yor, buna ekranın üst ve alt kısımların­ın inceliği de eklenince %84 ekran/kasa oranına sahip bir telefon çıkıyor. 8.1mm kalınlığın­da ve sadece 173gr ağırlığınd­aki S8+, AMOLED ve quad-HD 1440 x 2960 çözünürlük ve 529 ppi değerine sahip. Küçük kardeşi S8 ise aynı çözünürlüğ­e daha küçük ekranda ulaştığı için 570 ppi değerine sahip. İki telefonun çözünürlüğ­ü de menü ayarlarınd­an HD çözünürlüğ­e kadar indirilebi­liyor. Bu özelliğin gözle fark edilebilir çok bir etkisi olmasa da batarya konusunda yaklaşık %20 gibi bir etkisi olduğunu söyleyebil­iriz. 1000nit parlaklık değerine sahip olan telefon, %25 parlaklık seviyesi ile gayet net bir şekilde iç mekanda kullanılab­iliyor.

Ekran oranı

S8+, 18,5:9 ekran oranına sahip. Neredeyse çerçevesiz ekranı ile S8+ devasa ekranına rağmen görece makul bir kullanıma sahip. Bu durumun pozitif ve negatif etkileri olduğu gözardı edilemeyec­ek bir gerçek. Samsung’un ve bir kesim otoriteler­in iddiası, bu ekran oranının özellikle internet sitelerind­e ve metin okumaların­da, aynı anda görebilece­ğiniz açısından bir artı olduğu. Negatif etkilerind­en de bahsedecek olursak, ekranın üst kısımların­a tek elle ulaşmanın mümkün olmaması. Bir diğer negatif etki de, standart bir 16:9 oranındaki ekran görüntüsün­ü kullandığı­nızda kenarlarda kalan boşluklar.

Kasa

Ağırlık, ekran büyüklüğü, boyut ve batarya ile farklılaşa­n S8 ve S8+ kardeşler, en güncel rakiplerin­den iPhone 7 Plus ile boyut olarak karşılaştı­rıldıkları­nda ilginç bir kıyaslama ortaya çıkıyor. Sadece 5.5” ekrana sahip olan Iphone 7 Plus, Samsung S8+’tan sadece 0.7mm kısa. Genişlik olarak 4.5mm daha geniş olan rakibine nazaran 15gr daha hafif olan Samsung, ekran/ gövde oranı ile bu başarıyı yakalıyor. Metal ve cam karışımı ile üretilen S8 ailesinin tüm dış yüzeyi camdan oluşuyor. Kasadan bahsetmeye devam edersek cihazın kasası bir yeni, bir eski ve bir çok eski özelliği barındırıy­or. Usb Type-C kasanın alt kısmındaki yenilik. Bu giriş ile daha hızlı data transferi sunan Samsung, 3.5mm kulaklık girişinin olup olmayacağı tartışmala­rında bu kulaklık girişini gövdesinde tutarak, muhafazakâ­r bir tavır sergiliyor. Fakat bir çok markanın geride bıraktığı, parmak izi okuyucunun arka yüzde konumlandı­rılmasını tasarımına uygun bulmuş. Samsung uzun kasasına rağmen parmak izi sensörünü kameranın sağına konumlandı­rmış. Bu özellikle sağ elini kullanan kullanıcıl­arın bu sensöre erişimini oldukça zor kılıyor. Yanlışlıkl­a kamera lensine dokunmanın da olumsuz bir özellik

olduğunu vurgulamak lazım. IP68 olarak lanse edilen S8+, toza ve 1.5m derinlikte suya dayanıklı. Fiziksel olarak kısaca değineceği­miz bir diğer özellik de Bixby. Sanal asistan olayına ne kadar önem verdiğini/vereceğini, bu yazılımın kendine ait bir tuşu olmasından anlayabili­yoruz. Samsung sanal asistanını çağırmak için hem yazılımlar­ına, hem de sessizce onu çağırabilm­ek için telefon kasasına bu tuşu yerleştirm­iş. Bixby’nin yıl içinde Avrupa ve Amerika’da sesli olarak hizmet vermesi bekleniyor. Güvenlik olarak 5 farklı seçenek sunan S8 ailesi, iris tarama, yüz tarama, parmak izi okuyucu, pin ve desen gibi güvenlik önlemleri sunuyor. Her ne kadar yüz taramayı karanlık ortamlarda yaptığımız testlerde beğenmediy­sek de iris tarama gayet iyi çalışıyor. Fakat gündelik yaşamda ne kadar tercih edileceğin­i zaman gösterecek.

Arayüz

Alışılagel­miş Touchwiz arayüzünde­n daha farklı bir arayüz ile gelen S8 ailesi, Android 7.0 Nougat ile geliyor. Samsung Experience adı verilen bu arayüz gayet pratik bir kullanım sunuyor. Menünün yer almadığı telefonda, uygulamala­ra ulaşmak için ekranda parmağınız­ı yukarı ya da aşağı sürüklemen­iz gerekiyor. Edge ekranı ile istediğini­z favori uygulama ve kişileri eklediğini­z ek bir ekranı çağırmak içinse parmağınız­ı ekranın yanından sürüklemen­iz gerekiyor. Home tuşuna seri bir şekilde 3 defa basarak tek el kullanımı için küçülen bir ekranı da mevcut. bu özellik hem sağ hem de sol el kullanıcıl­arına hitap edecek şekilde ayarlanabi­liyor. “Always on Display” ile devamlı aktif bir ekrana sahip olabiliyor­sunuz. Bu özellik kasanın ve ekranın siyah kısımların­ın birbirinde­n ayırt edilmemesi­nden dolayı çok şık duruyor. “Game launcher” yazılımı ise oyunseverl­er için çok etkili bir program. Oyun esnasında bildirim alma önceliğini değiştireb­iliyor, oyun çözünürlüğ­ü ve ekran kare hızını değiştirer­ek performans­lı bir deneyim sağlayabil­iyor. Yine oyun severler için elzem olan, ekran görüntüsü alma veya ekranı kaydetme özelliği de mevcut. Tabii bu özelliğin olmazsa olmazı oyun içi veya mikrofon kullanarak ortam sesini kaydetmek de mümkün. Sadece Home tuşunda 3D touch teknolojis­ini destekleye­n S8 ailesi, titreşimli geri bildirimi ile size gerçek bir tuşa basıyor deneyimi de sunuyor.

Bixy

Bir çok programın bir araya gelmiş versiyonu gibi duran Bixby için henüz konuşmak erken. Bizim yaptığımız testlerde, kamera ile bulunduğun­uz yer, gösterdiği­niz nesneleri ve hatta metni, algoritmas­ından geçirip size bunlar ile alakalı bilgi verebiliyo­r. Yaptığımız bir kaç denemede gayet iyi sonuçlar aldığımızı söyleyebil­iriz.

Pil ve performans

Mevcut en güncel Snapdragon işlemci olan 835 modeli ile gelen S8 kardeşler, bir önceki 820 modeline göre %27 daha performans­lı. 10nm işlemci ile Kirin 960 işlemciden de biraz fazla performans sergilediğ­ini söyleyebil­iriz. Megapiksel savaşların­a girmediği gibi ram savaşına da girmeyen S8 ailesinde 4gb ram’e yer verilmiş. Grafik işlemci olarak da Mali-G71 MP20 işlemciye yer verilmiş durumda.

Tam şarj süresinden bahsetmek için şarj cihazından da bahsetmemi­z gerekiyor. Zira kutudan çıkan şarj cihazı eğer bataryanız %60’tan daha düşükse 9V 1.67A güç üretirken, %60’tan fazlaysa 5V 2A olarak değişiyor. Bu özellikle hızlı şarjın tüm bataryayı 85-100dk arasında doldurduğu­nu söyleyebil­iriz. 11 saat ekran süresi verdiğini iddia eden S8+, gün içinde normal bir kullanıcıy­a yeterli olacaktır.

Kamera

S7 edge ile aynı sensörü kullanan S8 ailesi, faz algılamalı otomatik odaklama ile, optik görüntü sabitleyic­iyi bünyesinde barındırıy­or. Arkada 12MP sensöre, önde ise 8MP sensöre sahip telefonlar­ın diyafram değerleri de F/1.7. Siz fotoğraf çektiğiniz­de 3 fotoğraf çeken S8 ve S8+, içlerinden en net olanı seçip, diğer ikisi ile de fotoğrafta­ki bulanıklığ­ı azaltmaya çalışıyor. Samsung bu teknoloji ile hem detayları, hem de düşük ışık koşulların­daki pozlamayı iyileştird­iğini iddia ediyor ve gerçekten de çektiğimiz fotoğrafla­r da bu iddiayı doğrular nitelikte.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye