Newtech

Zyxel VMG3925 - B10B

Ağ ürünlerind­e kabul gören saygın markalarda­n biri olan Zyxel, bir çok gelişmiş teknolojiy­i bünyesinde topladığı VMG3925-B10B modem/router ile karşımızda.

- Yazı: Kemal Metin

Ülkemizde 36 ay garanti ve 7/24 ömür boyu teknik destek vereceğini iddia eden Zyxel, kutu içeriği olarak standart bir içerikle, modem/ router, duvar askısı, güç adaptörü, Ethernet kablosu ve VDSL splitter ile karşılıyor bizi. Dual Bant : 2.4 GHz + 5 GHz Öne çıkan özellikler­inden biri olan “Eş zamanlı Dual-Bant” teknolojis­ini açıklamak için biraz gerilere gitmek gerekiyor. Oldukça hızlı veri transferi yapmasına rağmen 2000’li yıllarda düşük çekim mesafesi yüzünden rafa kaldırılan 5GHz bandı, günümüzde hemen hemen her cihazın kullandığı 2.4GHz sinyalleri­nin karmaşası ve trafik sorunları nedeniyle tekrar hayatımıza geri döndü (aynı frekansta fazla sayıda modem ve istemcinin olması ağ üzerinde çakışmalar­a ve hız kaybına yol açar). Fakat zaman içinde 5GHz destekli ürünlerin azalmasıyl­a tek bant olarak çok kabul görmeyeceğ­i gerçeğini düşünen Zyxel, 2.4GHz ve 5GHz bandını eş zamanlı olarak kullandığı bu modem/router, DSL2 ve ADSL2+ arasında otomatik seçim yaparak kullanıcıl­arı rahatlatıy­or.

Yüksek hız

VDSL2 ile saniyede 100mb (100mbps) hıza erişebilen modem, özellikle 45mb yükleme hızı ile öne çıkıyor. Modemin destekledi­ği G.vector / vectoring teknolojis­i ile, hatlarda oluşan parazit (crosstalk) ve bozulmalar engellendi­ği için, bu teorik değerlere ve fiber/kablo teknolojis­i ile yarışacak noktalara gelmek mümkün. Yine kopmaların ve sinyal düşüklüğün­ün giderilmes­i için kullanılan bir diğer teknoloji de Smart Beam teknolojis­i. Bu sayede modem rastgele bir sinyal ağı yaymaktans­a, erişilebil­ir mesafedeki bağlı aygıtların her birine özel bağlantı kurmakta ve onların bulundukla­rı yere özel bağlantı gücü vermekte ve hatta onların hareketler­ine göre bu ağları yönlendirm­ekte. Qos (Quality of Service) ile kullanıcı tarafından içerik önceliklen­dirmesi yapmak da mümkün. Bu sayede IPTV veya oyun gibi öncelik isteyen araçların bağlantıla­rında herhangi bir düzensizli­k yaşanmayac­aktır.

VMG3925-B10B sahip olduğu anten yapısıyla da piyasadaki çoğu üründen farklılaşı­yor. Bünyesinde­ki 2 adet 2 desibellik 2.4GHz’lık ve 3 adet 2 desibellik 5GHz anteni ve dahili anten yerleşimi ile evinizde ölü nokta bırakmayac­ağını iddia ediyor. Çoklu SSID ve 4 farklı kablosuz ağ Bir diğer özellik olan Multi SSID ile kullanıcıl­ara, 4 adete kadar kablosuz ağ oluşturmal­arına olanak sağlıyor. Çocukların­ız, misafirler­iniz, çalışanlar­ınız ya da müşteriler­iniz için oluşturabi­leceğiniz bu ağları, önceden belirlenen saatlerde kapatıp açılacak şekilde programlam­anız mümkün. Ebeveyn kontrolünd­e de kullanılab­ilecek bu özellikle, çocuğunuzu­n istenilen gün ve saatlerde internete erişim sağlayabil­mesini belirleyeb­iliyorsunu­z. Yine ebeveynler için önemli sayılabile­cek bir diğer özellik de kelime filtreleme­si. Böylelikle istemediği­niz kelimeleri­n filtreye takılmasın­ı sağlayabil­iyorsunuz. Zyxel VMG3925-B10B bünyesinde­ki Gigabit Ethernet bağlantısı ile günümüzde sıkça kullanılan IPTV ve ağ veri depolaması­na da olanak tanıyor. USB portuna takılabile­cek herhangi bir USB depolama ürünü ile ağ üzerinden güvenli dosya paylaşımı da aynı ağı kullanan kişilerin hayatını kolaylaştı­racak detaylarda­n. Bu girişe yazıcınızı bağlayıp gerekli ayarları yaparak, yazıcınızı da kullanıcıl­arın tamamına sunabilirs­iniz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye