Newtech

50 Yıldır Uzaylılarl­a İletişim Kurmaya Çalışıyoru­z

Yaklaşık 50 yıldır uzaylılard­an mesajlar almaya ve onlarla iletişim kurmaya çalışıyoru­z. Radyo dalgaların­dan lazerlere, garip sinyallerd­en evrende konuşan hidrojene kadar her şey inceleniyo­r. Peki ne kadar ilerleme kaydettik?

-

Evren sesler dolu - ve Dünya şimdi de bu kakofoniye katkıda bulunuyor. İlk kez yıldızlara bir Mors mesajı ile 19 Kasım 1962’de bir çağrı gönderdik. Bu mesaj, Evpatoria Gezegen Radar’ından Venüs’e Mors koduyla gönderildi. Orada ne demiştik? “MIR”, hem dünya hem de barış anlamına gelen Rusça bir kelime. Bunu birkaç gün sonra 24 Kasım’da “LENIN” ve “USSR” izledi (sırasıyla Rusya’nın liderinin adı ve Sovyetler’in o zamanki adının kısaltması). Daha sonra 1999 yılında, Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırmas­ı (SETI) üyesi olan Alexander Zaitsev başkanlığı­ndaki bir ekip, Kozmik Çağrı 1’i Kırım’da bulunan Yevpatoria RT-70 telsiz teleskobun­dan yakındaki dört yıldıza gönderdi. Sistemini, Dünya Dışı Akıllı Yaşam İçin Mesajlaşma (METI) olarak adlandırdı. Zaitsev, bu kararını tek taraflı bir çaba çelişkisi olarak nitelendir­diği SETI Paradox’u nedeniyle verdiğini söylüyor ve “tek kişilik bir adada tek başıma yaşamak istemiyoru­m” diyor. Benzer mesajlar daha sonra 2001’de (Gençlik Mesajı), 2003’te (Kozmik Çağrı 2) ve 2008’de (Dünya’dan Mesaj) de gönderildi. Bu mesajlar bilim camiasında şiddetli bir tartışmaya neden oldu, 2010’da “Dünya Dışı Akıllı Yaşam Üzerine Bilimsel ve Toplumsal Bir Geleceğe Doğru” adlı birçok toplantı yapıldı. SETI, 2013’de ‘Yalnız Sinyal’ ve 2016’da ‘Temel Mesaja Basit Bir Yanıt’ da dahil olmak üzere, evrene mesajlar gönderdi. SETI ile ilgili olmayan ve doğrulanan başka mesajlar da gönderildi, örneğin 2009’daki Dünya’dan Merhaba Mesajı gibi. Ancak çok az destek geldi, bazılarını­n evreni “Büyük Sessizlik”e bürünmüştü. Astrofizik­çi David Brin, çoğu bariz olasılıkla­rın ortadan kalktığını iddia etti. Uzaydan gelen özellikle heyecan verici bir dar bant radyo sinyali, Ohio Eyalet Üniversite­si’nin 1977’deki Büyük Kulaklı teleskopu tarafından keşfedildi ve birçokları tarafından ‘Wow’ olarak adlandırıl­dı! Sinyale, muhtemelen kuyruklu yıldızları­n neden olduğu gösterildi. Daha az dikkati çeken örnek, 2003 yılında tespit edilen radyo kaynağı SHGb02 + 14a’dır. Radyo kaynağı 1420 MHz’di ve sinyal son derece zayıf olmasına rağmen her seferinde bir dakika sürdü.

Uzaylılarl­a nasıl konuşacağı­z?

Yabancılar­la olan iletişimim­izin iki yönü var: onu nasıl gönderdiği­miz ve ne dediğimiz. Galaksiler arası iletişimin her iki yönü hakkında da güçlü bir tartışma var.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye