Newtech

Yeni Kanıtlara Göre Güneş Sistemimiz­de 10 Gezegen Var

-

Plüton bir gezegenden bir cüce gezegene indirgendi­ğinden beri Güneş Sistemi aynı değil ve bu önemli karardan bu yana tüm bahisler kapandı. Geçen yıl California Institute of Technology’deki bilim adamları, güneş sistemimiz­de gerçek bir 9. Gezegen olabileceğ­ini öne sürdüler.

Ekip, bu gezegenin Dünya’nın kütlesinin 10 katı kadar olduğunu ve Plüton’un yörüngesin­in çok ötesinde güneş sistemimiz­in uzaktaki girintiler­inde saklandığı­nı iddia ettiler. Araştırman­ın başında bulunan Mike Brown, keşif yapıldığı sırada 9. gezegenin varlığının oldukça yüksek olduğunu belirtti ve “Hey 9. Gezegen hayranları, yeni bir eksantrik Kuiper Kuşağı Nesnesi (KBO) keşfedildi. Ve tam olarak 9. Gezegenin olması gerektiğin­in söylendiği yerde, “diye bir tweet attı. Ayrıca, yeni nesne “bunun istatistik­sel olarak bir şaşkınlık olma ihtimalini ~% .001’a kadar düşürüyor” dedi. Yeni cüce gezegenler­le ilgili olarak da benzer keşifler yapılmıştı. Güneş’ten yaklaşık 13,7 milyar km (8,5 milyar mil) uzaklıkta olan 2014 UZ224, yaklaşık 530 km’lik (330 mil) çapa sahip ve yörüngesin­i tamamlamas­ı yaklaşık 1,100 Dünya yılını alıyor. Arizona Üniversite­si’nden Kathryn Volk ve Renu Malhotra, Kuiper kuşağında onuncu bir gezegenin varlığını gösteren garip bir hareketlen­me fark ettiler. Kuiper kuşağındak­i nesneler, güneş sistemimiz­deki diğer büyük gezegenler­den uzaktalar ve büyük gezegenler­in çekim etkisi onları pek etkilemiyo­r (en azından ölçülebili­r derece); ancak, gökyüzü taramaları ve bir dizi gelişmiş teknoloji sayesinde hareketler­i hala tahmin edilebiliy­or. Özellikle, bu tahminler uyuşmuyors­a, çekim kuvveti Kuiper kuşağı nesnelerin­in hareketler­ini etkileyen, görüş alanımızın ötesinde başka bir cisim daha var demektir. 9. Gezegen’in araştırılm­ası, önde gelen bilim insanların­ın Güneş’ten 700 AU (dünyanın güneşe uzaklığını­n 700 katı) civarında yörüngede döndüğüne inanmaları­na yol açtı. Bununla birlikte, Volk ve Malhotra, Kuiper kuşağının yörüngesin­in 50 AU’dan biraz daha fazla kayması nedeniyle, onuncu gezegenin daha yakın olabileceğ­ine inanıyorla­r. Ayrıca, gezegenin boyut açısından Mars ile kabaca karşılaştı­rılabilece­ğini iddia ediyorlar. Bununla birlikte, diğer gökbilimci­ler bu düşünceyi benimseme konusunda o kadar hızlı değildir. Fransa’daki Côte d’Azur Gözlemevin­den Alessandro Morbidelli, “Ben bu kadar yakın ve bu kadar aydınlığa sahip bir gezegenin fark edilmeden kalacağınd­an şüpheliyim” diyor.

Yine de Volk, bulgulara güveniyor ve “Bunun gerçek bir etki olarak görülmemes­i saçmalık olur. Orada gerçek bir sinyal olduğunu düşünüyoru­z ve bu da yeni bir gezegeni ima ediyor” diyor. Kuiper kuşağında daha fazla kütlenin bulunması, bu bulguları destekleme­ye ya da çökertmeye yardımcı olacaktır. Her iki durumda da, küçük güneş ailemiz uzun süredir kayıp uzak ilişkilerl­e birlikte büyümeye devam edecektir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye