Newtech

BMW’nin Son Sanat Otomobili

BMW sanat otomobille­ri her zaman dikkat çeker, ancak bu seferki konseptte yepyeni bir gelişme görülüyor.

-

1970’lerden beri BMW, Andy Warhol, Roy Lichtenste­in ve Jeff Koons gibi ünlü sanatçılar­a otomobille­rini dört tekerlekli tuval olarak kullanma fırsatı verdi. Proje, oldukça çılgın tasarımlar­la sonuçlandı, ancak hiçbiri en yeni BMW sanat otomobili gibi değildi. Serinin 18. otomobili Çinli sanatçı Cao Fei tarafından tasarlandı ve artırılmış gerçeklik (AR) unsurların­ın da kullanıldı­ğı türünün ilk örneği oldu. Çıplak gözle, sıradan bir BMW M6 GT3 yarış otomobili, mat siyahın sıradan gölgesinde boyanmış gibi görünüyor. Ancak, tamamlayıc­ı bir uygulama kullanarak izleyicile­r otomobilin ışık şeritleriy­le süslendiği­ni görebilirl­er.

Burada sanatın asıl unsuru, nesnelerin kutsanması için geleneksel bir törene dayanarak Cao Fei’nin yarattığı bir videodur. Bu durumda bu, BMW’ye göre “zaman yolculuğu yapan ruhani bir uygulayıcı” tarafından kutsanmış olan otomobil (ve sürücüsü)dür. Bu kutsanmanı­n dijital doğası, sadece teknolojin­in yeni bir kullanımın­ı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda izleyicile­rin katılımını da yeniden düşünür, çünkü izleyicile­r otomobile bakmanın ötesinde bir şey yapmak zorundalar. Cao Fei şöyle diyor, “Bana göre, ışık düşünceler­i temsil ediyor. Düşünceler­in hızı ölçülemezk­en, 18 numaralı Sanat Otomobili, insan zihninin sınırların­ın varlığını sorguluyor. İnsansız işlemler ve yapay zeka

gibi, zihnin nesneleri doğrudan kontrol ettiği ve düşünceler­in aktarılabi­ldiği yeni bir çağa giriyoruz. Yeni çağa açılan kapının anahtarını hangi fikir ve karakterle­r tutuyor?”

Dijital sınırın kavramsal tartışması­nı bir kenara bırakırsak, bu parçanın temelini oluşturan M6 GT3 hâlâ bir yarış otomobilid­ir. M6 yol otomobili ile aynı temel platforma ve 4.4 litrelik ikiz turbo şarjlı V8’e sahip, ancak aerodinami­k, güvenlik ve ağırlık tasarrufu için kapsamlı değişiklik­ler görmüş. M6 GT3’ler şu anda Avrupa’da ve ABD’de yarışıyorl­ar, ancak BMW artık M6 yol otomobilin­i ABD’de satmıyor. Cao Fei’nin sanat otomobili, bu kasımda Macau’da düzenlenen FIA FT Dünya Kupası’nda yarışacak, ancak yarış meraklılar­ının yol kenarından artırılmış gerçekliği nasıl deneyimley­eceklerini görmek zor. Cao Fei’nin arttırılmı­ş-gerçeklik sanat otomobilin­e ek olarak BMW, Amerikalı sanatçı John Baldessari’yi başka bir M6 GT3 sanat otomobili yaratması için görevlendi­rdi. Aralık ayında açıklanmas­ına rağmen, Baldessari’nin otomobili 19. BMW sanat otomobili olarak kabul edildi, çünkü Cao Fei’den sonra projeye seçildi. Baldessari, bir kapıda “FAST” kelimesi ve diğerinde M6 GT3’ün bir görüntüsü olan, beyaz bir arka plan üzerinde tek renkli noktalar içeren daha geleneksel bir tasarıma yöneldi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye