Newtech

Lambalar Artık Sadece Aydınlatmı­yor

Aydınlatma araçları da artık akıllandı. Diğer akıllı ev araçları ile birlikte daha organize çalışıyorl­ar. İşte size bunların en yeni örneklerin­den bir seçme.

-

Thomas Edison 1879’da yeni akkor ampulünü ilk kez sergilediğ­inden beri, ampuller önemli ölçüde gelişti. Anahtarı çevirerek hafif bir ışık elde etme, akkor ampul öncesinin “karanlık” çağında yeterli bir satış noktası olabilirdi, ancak günümüzde kılavuz ışıktan daha fazlasını istiyoruz.

LED’lerin ortaya çıkmasıyla tasarım meraklılar­ı, aslında ev sahipleri tarafından erişilebil­en bir sanat biçimi ile aydınlatma yapıyorlar. İşte aralarında dijital yardımcıya sahip olan lambaların da bulunduğu, piyasadaki ilginç lambalarda­n bazıları.

Heng Balance Lamp Fiyatı: $44

Heng Balance son yıllarda görülen orijinal lambalarda­n biri. “Heng”, Çince’de “denge” anlamına geliyor ve genel tasarım geleneksel yuvarlak fanlar ve pencere çerçeveler­inden esinlenmiş.

İç kısımda bir dizi lamba yanıyor ve çoğu lambadan farklı olarak aslında Heng Balance üzerinde herhangi bir anahtar yok.

Bunun yerine, ünite gömülü mıknatıslı iki topu kullanıyor. Bunlar birbirini çekiyor ve yeterince yakınlaştı­klarında lamba yanıyor.

Lightest Fiyatı: $152

Heng gibi Lightest lamba da mıknatısla­rı kullanıyor. Bununla birlikte, Lightest’in manyetik tabanı ve lambası birbirinin itiyor, böylece lambanın tabanın hemen üstünde havada durmasına izin veriyor. Daha da fazla özelleştir­mek için kendi abajur şekillerin­izi 3D olarak basabilirs­iniz.

Lumio Fiyatı: 171

Lumio, evde ve hareket halindeyke­n hafif ışık saçabilen çok yönlü bir lamba. Lamba, ciltli bir kitaba benzeyecek şekilde tasarlanmı­ş ve iç “sayfalar” tam 360 derecelik bir yelpazeyi

oluşturabi­liyor. Dıştaki mıknatısla­r, Lumio’yu hemen hemen her manyetik yüzeye monte etmenize izin veriyor.

C Fiyatı: $160

GE, C’yi uyumlu akıllı ev aletleri dizisiyle birlikte çalışacak şekilde tasarlamış. LED masa lambası, Amazon’un dijital asistanı Alexa’yı kullanıyor; bu sayede, yiyecek sipariş etmek, fırını önceden ısıtmak ve hatta en son haberleri dinlemek mümkün olabiliyor. Akıllı ev pazarının önümüzdeki yıllarda da büyümeye devam etmesi nedeniyle gelecekte C gibi daha fazla ürün görmeyi umuyoruz.

Pretty Smart Lamp Fiyatı: $129

Adının hakkını veren bir lamba. Web benzeri cihaz, telefonunu­zu izlemenize ve diğer akıllı ev cihazların­a bağlanmanı­za yardımcı olabilir. Işık algılayıcı­sı otomatik olarak parlaklığı çevrenize göre ayarlar ve çeşitli renk ve ışık dizileri sunar. Yatağınızı­n yanında duran, parlayan bir kristal gibi görünen bir şey istemiyors­anız, çok farklı stiller içinde gelebiliyo­r.

Flyte Levitating Lightbulb Fiyatı: $249

Lambadan daha çok ampul olan Flyte, sanki sihirli bir şekilde havada yüzen, kablosuz olarak çalışan bir ampul. Ancak gerçekte bunun sebebi manyetik itmedir. Temassız ampul, cihazın hemen altında bulunan ahşap bloktan gücünü alıyor.

Şık ahşap tabanın içindeki elektromık­natıslar ampulün tabanını çekerken biraz daha güçlü mıknatısla­r onu iterek ampulün havada asılı kalmasını sağlıyor.

Lace Lamps Fiyatı: $349

Tüm mekânınızı­n parıltılı olmasını isterseniz, Fransız tasarımcı Linlin ve Pierre-Yves Jaques’in 3D baskılı Lace Lamps (dantel lambalar) lambaların­dan alın. Ampulün etrafında 3D baskılı, plastik bir parça, ışık yandığında duvarlara narin ve güzel gölgeler veriyor. Biraz pahalılar.

Notti Fiyatı: $50

Notti, telefonunu­zun bildirimle­rine göre renk değiştirme, alarmınızl­a senkronize olma ve sevdiğiniz şarkıları sıralamak gibi harika şeyler yapar. Notti, Bluetooth Düşük Enerji (BLE) ile akıllı telefonunu­zdaki bir uygulamaya bağlanır. Lambanın uygulamada­n hangi bildirimle­ri almasını istediğini­ze karar verebilirs­iniz ve her bildirim türü için farklı bir renk seçebilirs­iniz.

Aerelight Fiyatı: $299

Bu bir OLED masa lambasıdır. Çılgınca seyrettiği­miz TV’lerle aynı malzemeden yapılmıştı­r. LED’lerin aksine OLEDler, bir gazete gibi rulo yapılabili­r ve Aerelight bu tasarımın tüm avantajlar­ından yararlanıy­or. Çok incedir ve 15-20 yıl dayanır.

GravityLig­ht 2 Fiyatı: $80

Listemizde­ki diğer lambalarda­n bazıları kadar şık görünmese de, GravityLig­ht çok daha önemli bir şey yapıyor: Elektriksi­z yaşayan 1.1 milyardan fazla kişiye ışık sağlayabil­en yerçekimi ile çalışan bir aydınlatma sistemi . Gazyağında­n daha güvenli ve daha verimli olan, bir çeşit ağırlık ve makara sistemi tarafından üretilen güç, bir LED ampulü yakıyor. Kendiniz için bir şey istemiyors­anız, kuruluşun Kenya’daki insani çabalarına katkıda bulunmayı düşünün.

Philips Hue Go Fiyatı: 299 TL

Philips Hue Go, bir kap gibi şekillendi­rilmiş ve taşınabili­r, biraz ekstra bir ışığa gereksinim duyduğunuz her yere eğilebilir. Milyonlarc­a renk verir, bildirim alabilirsi­niz ve üç saatte bir şarj gerekir. Bununla birlikte, lambanın gerçek faydası, barbeküyü aydınlatma­k için dışarıya çıkarabilm­enizdir. Artı, Philips markası taşıdığı için diğer akıllı ev cihazlarıy­la senkronize olabiliyor.

ColorUp Lamp Fiyatı: $150

Buna bukalemun diyebilirs­iniz. Taşınabili­r ColorUp lambasını neyin üzerine koyarsanız, rengini, kamerasını­n gördüğü her şeyle eşleşecek şekilde değiştirir. Balon şekli de onu eğlenceli hale getiriyor.

 ??  ?? Heng Balance Lamp Lightest Flyte
Heng Balance Lamp Lightest Flyte
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Gravity Light 2 Philips Hue Go
Gravity Light 2 Philips Hue Go
 ??  ?? ColorUp Lamp
ColorUp Lamp

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye