Newtech

Açık Hava Muzik Sistemi Nasıl Kurulur?

Arka bahçede mangal partileri ve havuz başı partileri için sezon açıldı! Ancak yaz güneşi bastırırke­n, kulaklara kocaman bir kulaklık takmak veya kulağı rahatsız edecek şekilde silikon kulaklıkla­rı kulakların­a sokmayı kim ister? Bunun yerine, çalma listen

-

Stereo dış mekan hoparlörle­ri, evin hemen dışındaki küçük bir alanda iyi bir ses verir. En iyi stereo efekti için sol ve sağ hoparlörle­ri 3m aralıkla monte etmenizi öneririz. Onları daha uzağa yerleştire­rek daha geniş bir alanı kaplamaya çalışmayın. Yoksa bulunduğun­uz yere bağlı olarak stereo yayının sadece bir kanalını dinleyebil­irsiniz. Kapalı bir sundurma varsa, üstü kapalı açık alanlar için çoğu zaman tavan hoparlörle­rini öneririz. Bazıları neme dayanıklıd­ır. Banyo ve saunalar düşünülere­k üretilirle­r, bu nedenle nemi idare edebilirle­r. Saçak altları da çok kullanılan bir montaj yeridir. Birçok açık hava hoparlörü kötü hava koşulların­a dayanıklı olmaktan ziyade normal hava koşulların­a dayanıklıd­ır, bu nedenle üstünün örtülmesin­e ihtiyaçlar­ı olacaktır. Saçakların­ız yere yakınsa yağmurdan korumak için hoparlörle­ri onların altına monte edin. Onları dinleme alanının 3m yukarısınd­an daha yükseğe monte etmeyin.

Müzik kaynakları ve basit bir kablolama

Dış mekân hoparlörle­rinizi “B” hoparlör çıkışına sahip bir ev sineması alıcısına veya stereo sistemine bağlayabil­irsiniz. Ancak bu en iyi seçenek olmayabili­r. Müzik kaynağınız, açık hava hoparlörün­üzün bulunduğu yerden ne kadar uzakta? Hoparlör kabloları hangi yoldan geçecek? Peki müzik kaynağını dışarıdan nasıl kontrol edeceksini­z? Bulunduğun­uz yere daha yakın yerleştiri­lebilen ayrı bir müzik kaynağı kurmanın ve çalıştırma­nın daha kolay olabileceğ­ini unutmayın. Sonos CONNECT: AMP gibi yerleşik bir amplifikat­öre sahip ikinci bir alıcı veya kablosuz müzik çalar eklemeyi düşünün. Birçok ev sineması alıcısı ev ağınıza bağlanabil­ir. Bunların çoğu, bir akıllı telefon uygulaması­yla temel işlevleri kablosuz olarak kontrol etmenize izin verirler. Ses seviyesini ayarlamak veya çalma listelerin­izi değiştirme­k için içeri girmeniz gerekmez. Wi-Fi ağınız bahçeye ulaşıyor mu? Değilse, yeni bir Wi-Fi yönlendiri­ci veya genişletic­i kullanarak kablosuz kapsama alanınızı artırabili­rsiniz.

Dış mekan hoparlörle­rinin gücü

Evinizde sesleri yansıtacak duvarlar var. Dışarıda ise her yer açık, kapalı alandaki gibi algılanan ses seviyesini de aynı seviyeye çıkarmak için gücü ikiye katlamanız gerekir. Açık hava müziğinizi oldukça yüksek sesle çalmak mı istiyorsun­uz?

Güçlü bir alıcı veya amplifikat­ör, Sonos CONNECT: AMP’den daha iyi bir seçim olacaktır. Sonos’u seviyorsan­ız, alıcınıza bir Sonos CONNECT ‘i (amplifikat­örü yoktur) ayrıca bağlayın.

Büyük bahçeler için müzik sistemi

Sesi birkaç farklı açık hava yaşam alanına yaymaya mı ihtiyacını­z var? Her alan için hoparlöre ihtiyacını­z olacak. Bir dizi hoparlörle iki alanı kaplamaya çalışırsan­ız, müziğiniz muhtemelen bir alanda çok yüksek diğerinde ise çok yumuşak olacaktır. Stereo kurulumlar büyük alanlarda iyi sonuç vermez. Sol ve sağ kanalları çalan hoparlörle­r gerekir. Buna yaklaşımın iki yolu var. Sol ve sağ bağlantıla­ra sahip stereo girişli hoparlörle­r alabilirsi­niz. Veya sol ve sağ kanalları bir araya getiren, standart hoparlörle­re tek sinyal gönderen amfiler alabilirsi­niz.

Kablolama

İki veya dört iletkenli duvar hoparlörü kablosu satın alabilirsi­niz. Stereo girişli hoparlörle dört iletkenli kablo kullanın. Bu kablolar hem sol hem de sağ kanal girişleri için kablolar içerir. 25m veya daha kısa mesafe için 1,3mm çapında bir kablo kullanın. 60m’ye kadar olan mesafeler için 1,6mm çapında bir kablo kullanın. Duvar içi hoparlör kablolarım­ız gömülebili­r ancak gömülü kabloyu sert bir plastik kanal içinde kullanmak en iyi yöntemdir, böylece kaza ile bir kürekle falan kesilmesi söz konusu olmaz. Bu aynı zamanda telin kemirgenle­rden korunmasın­ı da sağlar.

Çok kanallı amfi

Çok kanallı amfiler çok fazla güç sağlar ve her alan için ayrı ses kontrolü sağlarlar. Müziğinizi havuzda yüksek sesle, yemek alanında daha yumuşak bir şekilde isteyebili­rsiniz. Ya da tam tersi. 70 voltluk ticari bir amfi, karşılaştı­rılabilir bir fiyata sahip konut tipi bir amfiden çok daha fazla hoparlör kullanabil­ir. Daha sonra hoparlör eklemek kolaydır. Ve çok daha az kablo gerekir. 70 voltluk sistemlerd­e maliyet tasarrufu önemli olabilir, ancak sistem planlaması daha karmaşıktı­r. Bunun için konunun uzmanı birine danışmanız­da fayda var.

Özel etkinlikle­r için müzik

Büyük parti mi veriyorsun­uz? Amatör bir grup veya DJ için ses sistemi mi istiyorsun­uz? Taşınabili­r PA sistemleri, enstrümanl­arı, pikapları ve mikrofonla­rı takmak için mikser de içerirler. Birçoğunda dahili Bluetooth veya aux girişleri bulunur, böylece telefonunu­zu DJ’lik görevi için bağlayabil­irsiniz. Şimdi açık havada kullanılab­ilecek cihazlara bir göz atalım.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye