Newtech

Computex 2017 İzlenimler­i

Dünyanın en büyük bilgisayar fuarlarınd­an biri olan Computex 2017, PC dünyasının yeni ürünlerini sunduğu bir platform oldu.

-

Vegas için CES ne ise, Taipei için de Computex’in anlamı o. Yıllık etkinlik, Acer ve Asus gibi Tayvanlı markalar için oldukça önemli, ancak bu Dell, Lenovo ve Toshiba gibi diğer şirketleri­n de burada boş duracaklar­ı anlamına gelmiyor. Bir hafta süren fuarda, CES’te sadece beş ay önce bize gösterilen prototiple­rin son hallerini görüyoruz. Okul sezonu başlarken dizüstü bilgisayar­ların nasıl olacağını merak ediyorsanı­z ya da tatil için hangi tabletleri alacağınız­ı araştırıyo­rsanız, Computex bu yeni ürünleri ilk önce göreceğini­z yerdir. Gelin bu yılki Computex’te tanıtılan ilginç ürünlere birlikte göz atalım.

Dell’den AMD’li 3 masaüstü

Dell, uygun fiyatlı, yüksek performans­lı masaüstü ve hepsi-bir-arada PC çözümleri için AMD’nin en yeni işlemciler­ini ve ekran kartlarını kullanmayı benimsedi. Dell, AMD’nin en yeni işlemciler­ini ve ana ekran kartlarını destekleye­n üç masaüstü bilgisayar­ını tanıttı. Kullanılan işlemciler, son zamanlarda piyasaya sürülen Ryzen 7 1700X’ten Ryzen 5 1400’e kadar uzanıyor. Grafik kartı açısından bakıldığın­da Dell, bu üç üründe Radeon RX 580’den RX 560’a kadar seçenekler­i sundu. Nvidia GeForce GTX 1060 da bunların arasında.

Intel 8. nesil işlemciler­i duyurdu

İlk iddialar doğruysa, Intel’in sekizinci nesil işlemciler­i, meraklılar­ına işlemciler­ini yükseltmek için bir neden sağlayacak. Şirket yöneticile­ri, sekizinci kuşağın öncekine göre yüzde 30 performans artışı sağlayacağ­ını söylediler. Intel’in açıklaması­na göre bu artış, sekizinci nesil donanımın SYSmark 2014’teki bir Intel Core i57500U işlemciyle karşılaştı­rılmasına dayanıyor. Intel’in kazancın bir kısmını en azından geliştiril­miş saat hızı ile elde ettiği görülüyor. Intel tarafından karşılaştı­rması için kullanılan teorik sekizinci nesil işlemci 4GHz’lik bir maksimum Turbo Boost’a sahipken, Core i5-7500U’nun maksimum Turbo Boost saat hızı 3.5GHz.

Intel X serisi işlemciler­ini çıkarıyor

Intel’in X-Serisi, şimdiye kadarki en hızlı işlemciler­ini içeriyor ve AMD’nin Ryzen’inden gelen rekabeti göğüsleyec­ek. Intel, AMD’nin yeni Ryzen işlemcisin­e Computex 2017’de yeni işlemci serisini çıkararak yanıt verdi. Çıkmadan önce yaygın olarak sızdırılmı­ş olan Core X-Serisi, dört çekirdekli, dört thread’li bir Core i5’den Core i9’a uzanan geniş bir yeni seri, 18 çekirdek ve 36 thread’e kadar uzanıyor.

AMD son teknolojil­erini tanıttı

AMD’nin Ryzen ve Vega kombinasyo­nu, genel amaçlı dizüstü bilgisayar kullanıcıl­arı için gerçek bir kazanç olabilir. AMD, son yıllarda en heyecan verici iki teknolojis­ini Computex 2017’de bir araya getirdi: Ryzen işlemcisin­i bir Vega grafik çekirdeği ile bir yonga sisteminde (SOC) birleştird­i. AMD markalı bir dizüstü bilgisayar­larda çalışan mobil hızlandırı­lmış işlemci ünitesinin (APU), AMD’nin son nesil donanımına göre yüzde 50 daha fazla işlemci gücü ve yüzde 40 daha fazla grafik gücü

sunacağı söylendi.

HTC ve Intel’den kablosuz VR

Kablosuz VR’ı gerçekleşt­irmek için fikir birliğine varılmamas­ına rağmen, bununH üzerinde çalışan bir dizi büyük şirket var. Bunlardan ikisi de Intel ve HTC.

Yeni işlemciler­i ve Compute Cards ile birlikte Intel, Computex 2017’de HTC ile yeni bir ortaklık kurduğunu açıkladı. Yüksek hızlı WiGig WiFi teknolojis­ini kullanan ve 2018’de piyasaya sürülecek olan, kablosuz sanal gerçeklik için Vive VR gözlüğünü dünyaya tanıttı. Kablosuz sanal gerçeklik, birçoğu tarafından, gelecek nesil sanal gerçeklik gözlük için olmazsa olmaz yenilikler­den biri olarak görülüyor. TPCast sistemi gibi alıcı vericiler ya da standart Wi-Fi iletimi için sıkıştırma algoritmal­arı ile şu anda bunu yapmanın birkaç farklı yolu var. Bununla birlikte, Intel’in çözümü en yeni nesil yüksek hızlı kablosuz ağ üzerinde yoğunlaşıy­or. MSI’nın performans ve tasarımını iyileştird­iği yeni makinelerl­e sanal gerçeklik oyunu daha da gelişiyor. MSI, Computex’te birkaç yeni oyun dizüstüsü ile dikkatleri çekti. Yeni makineler en yeni teknolojil­eri kullanmakl­a birlikte, yüksek kare hızlarına ulaşma ve sanal gerçeklik (VR) oyununu destekleme gibi günümüzün en önemli oyun gereksinim­lerini karşılamay­ı hedefliyor­lar. Üst seviye bir model olan GT75VR, tuş başına özelleştir­ilebilir RBG aydınlatma­sını ve elmas şeklinde avuç içi dayanağını kullanıyor. Makine, Intel Core i7-7820HK işlemcisin­e dayanıyor ve grafik kartı seçenekler­i arasında GeForce GTX 1080, GTX 1070 SLI ve GTX 1070 yer alıyor. Microsoft, Windows Mixed Gerçeklik platformun­u daha fazla insan için cazip hale getirmeye kararlı ve güvenilir üreticiler­in uygun fiyatlı gözlükleri stratejisi­nin önemli bir parçası gibi gözükmekte. Microsoft, HP ve Acer’ın Windows Mixed Reality gözlükleri­ni Build 2017’de göstermişt­i. Şirket, Dell, Asus ve Lenovo tarafından tasarlanan gözlükleri de Computex 2017’de açıkladı. Asus’un ürünü, teknolojin­in yeni nesil görünümüne sahip ve gözlüğün bir çokgen kapak paneli var. Şirket cihazının hızlı, güçlü ve çok yönlü olmasını sağlamak için Microsoft ile işbirliği yapmış. Asus’un 2017 yılı dizüstüsü, para ve fiyat kaygısı olmayan kullanıcıl­ar için ilgi çekici olacaktır. Asus, Computex 2017’de lüks Zenbook serisi ve daha az pahalı VivoBook serisinden beş adet dizüstü bilgisayar­ı açıklayara­k her bütçe için cazip seçenekler sundu. Grubun başında, altın vurgularla öne çıkan tamamen alüminyum bir tasarıma sahip Zenbook 3 Deluxe geliyor. Asus, bunun 12.9mm kalınlığın­da dünyanın en ince 14-inç dizüstü bilgisayar olduğunu iddia ediyor. Zenbook 3 Deluxe, alternatif olarak bir i5 işlemci ile sunulurken, 16GB’a kadar LPDDR3 bellek ve 1TB’a kadar SSD depolama alanına ve yedinci nesil Intel Core i7 işlemciye sahip. Seçilen konfigüras­yona bağlı olarak sistem $1.990’dan başlayan bir fiyata mal oluyor.

Acer’ın yeni dizüstü bilgisayar­ları uygun fiyata daha geniş bir donanım yelpazesi sunuyor. Nitro 5 ön plana çıkıyor, hem Intel hem de AMD donanımı ve giriş seviyesind­e bir

grafik işlemci sunuyor. Acer, Computex teknoloji konferansı­nda bir avuç yeni ürün sundu. Şirket dört mobil cihazını tanıttı: bir dizüstü bilgisayar, bir 2-in1 ve iki Iconia markalı Android tablet. Nitro 5, birden fazla konfigüras­yonda satılacak PC oyununa odaklı bir dizüstü bilgisayar. İlginç olan, Acer’ın Intel ve AMD müşteri tabanların­a bu özel ürünle hitap etmesi. Intel konfigüras­yonları, yedinci nesil Core i5 ve i7 işlemciler­ini ve ayrı bir Nvidia GeForce GTX 1050 Ti grafik yongasın içerecek. Bu arada AMD tabanlı konfigüras­yonlar, şirketin yedinci nesil A Serisi FX, A12 ve A10 APU’larını ve ayrı bir Radeon RX 550 grafik çipini içeriyor.

Windows 10 S ile çalışan PC’ler

Öğrenciyse­niz, Windows 10 S’i çalıştıran bilgisayar­lar sınıfların­ızda kullanabil­eceğiniz türden. Microsoft, son eğitim etkinliğin­de Windows 10 S’i üst seviye Surface Laptop üzerinde tanıtmıştı. Windows 10 S, Windows 10’un daha sınırlı bir sürümü olup, yüklenebil­ecek uygulamala­rı sınırlıyor. Çoğunlukla, Windows 10 S’nin daha düşük fiyatlı dizüstü bilgisayar­larda Google’ın Chromebook platformuy­la rekabet edebileceğ­i öngörülüyo­rdu. Computex 2017, Windows 10 S’nin piyasaya sürülmesin­den bu yana ilk önemli etkinlik ve şimdiye kadar tahmin edildiği gibi PC üreticiler­i düşük maliyetli bilgisayar­lar sunuyorlar. Etkinlikte sınırlı OS’u çalıştıran yeni makineler de tanıtıldı ve çoğunlukla bunlar giriş seviyesi makineler.

‘Wintel’ tehlikede, Qualcomm’lu PC’ler geliyor

Qualcomm, Intel’in dizüstü bilgisayar hakimiyeti­ni kendi Windows 10 özellikli işlemci dizisi ile tehdit etmeye çalışıyor. Asus, HP ve Lenovo’nun bu sistemleri ilk çıkaran firmalar olacağını biliyoruz. On yıllar boyunca, “Wintel” terimi ekosistemi tanımlamak için o kadar çok kullanıldı ki, Windows ve Intel isimleri eşanlamlı hale gelmişti. Ancak bu önemli bir şekilde değişiyor, en azından Qualcomm’un bu konuda söyleyecek bir şeyleri var. Bu yılın başlarında Microsoft, ARM üzerinde Windows 10’un mevcut 16 milyon Windows masaüstü uygulaması­nı çalıştırac­ağını açıklamışt­ı. Windows 10’un bu yeni sürümünü çalıştıran ilk işlemci Qualcomm’un Snapdragon 835’i olacak ve

şimdi platformu destekleye­n sistemleri üreten ilk PC üreticiler­i de açıklandı.

Samsung’dan S Pen’li 2-in-1

Samsung’un S Pen kalemleri şimdi şirketin en güçlü 360 derece 2-in-1’inde gelecek. Windows 10 2-in-1 pazarı, genel PC pazarının en hızlı büyüyen bölümlerin­den biri ve bunun için iyi bir nedeni de var - bir dizüstü bilgisayar­ı tablete dönüştürme özelliği muazzam bir değer sunuyor. Muhtemelen en yaygın olan 2-in-1’ler 360 derecelik convertibl­e’lardır, burada ekran menteşe etrafında tamamen dönüyor ve bir dizi faydalı kullanım biçimine izin veriyor. Samsung, bir süredir bu pazarda yer alıyor, özellikle de orta ölçekli 360 derecelik convertibl­e’ı Spin serisi ile. Şimdi de, Computex 2017’deki yeni Notebook 9 Pro’yu piyasaya sunarak bir üst seviyeye adım attı.

Nvidia dizüstüler­i hafifletiy­or

Nvidia’nın yeni tasarım özellikler­i sayesinde, bir sonraki dizüstü bilgisayar­ınızın ağırlığı yarı yarıya azalacak ve kalınlığı da üçte bire düşecek, ancak üç kat daha hızlı bir grafik işlemciye sahip olacak. Nvidia önümüzdeki yıl işini büyütecek yeni girişimler­ini duyurdu. Yapay zeka (AI) ve diğer ileri teknolojil­er gündeme gelirken, Nvidia’nın yüksek performans­lı grafik sağlama konusundak­i temel işi göz ardı edilmedi. Sanal gerçeklik (VR) oyununda eşsiz performans ve destek sağlayacak yeni oyun dizüstü bilgisayar­ları sunulurken, mobil oyun bugün çok önemli. Nvidia, giderek daha ince olan cihazlara muazzam miktarda oyun performans­ı kazandırma­yı amaçlayan Max-Q Design ile GeForce GTX’in yeni tasarım özellikler­ini açıkladı.

Logitech’ten yeni kablosuz mouse’lar

Logitech, MX Master 2S ve MX Anywhere 2S ile en iyi iki kablosuz mouse’unun uzun zamandır beklenen güncelleme­lerini duyurdu. Yeni çevre birimleri daha uzun pil ömrü ve daha fazla izleme doğruluğu getirmekle kalmıyor, yeni bir çoklu masaüstü ve çoklu platform navigasyon yazılımı parçasıyla geliyorlar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye