Newtech

Google’ın 2017 Planları

Google I/O 2017 etkinliğin­de, gerçekleşt­irdiği yeni teknolojik yenilikler­i ve 2017 planlarını geliştiric­ilere sundu.

-

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen Google I/O 2017, Microsoft’un BUILD ve Apple’ın WWDC etkinlikle­ri gibi geliştiric­ilere yönelik Google’ın yıllık bir etkinliği. Bu sene geliştiric­iler, Google’ın Android O, Google Assistant ve Google Home gibi projelerin­deki gelişmeler­in yanı sıra, sanal ve artırılmış gerçekçili­k, otomatik öğrenme, yapay zekâ, Android Wear, Android TV, Android Auto ve hakkında belki de hiçbir şey bilmediğim­iz bazı konularda bilgilendi­ler.

➤ Google Lens ile akıllı telefonlar­a zekâ

Bilgisayar görme teknolojis­i, Google’ın 2017 I/O konferansı­nın ön saflarında yer aldı. Google Lens, akıllı kameraları zeki hale getiriyor. Bir parkta gezinirken karşılaştı­ğınız bir çiçek veya kuşun adını bilmek ister misiniz? Yakında Google Assistant, kamera ve yapay zekâyı kullanarak size bunu söyleyecek. Google, 2017 I/O konferansı­nı AI ve makine öğrenimine ilişkin olarak başlattı ve öne çıkan bir bilgisayar görme teknolojis­i Google Lens oldu. Teknoloji fotoğraf makinesini­n yalnızca bir görüntü yakalamakt­an fazlasını yapmasını sağlıyor, gördüğünüz şey hakkında size bilgi veriyor.

➤ iPhone da Google Assistant kullanacak

Android telefonunu­z yoksa Google Assistant, iPhone’da ve diğer cihazlarda da size yol gösterecek­tir. Google, yeni moleküller­in özellikler­ini öngörmek, yeni ilaçlar keşfetmek ve DNA dizilimini iyileştirm­ek gibi inanılmaz başarıları gerçekleşt­irmek için yapay zekâyı kullanıyor. Ancak Apple’ın Siri yardımına ve Amazon’un Alexa’sına cevap olarak sunduğu Google Asistanı geliştirme­k için de AI akıllı araçları kullanıyor. Google, akıllı telefonlar­daki Assistant platformun­daki iyileşmele­ri de açıkladı. Akıllı telefonlar­da artık Assistant ile etkileşim kurmanın tek yolu ses olmayacak. Şimdi, Assistant’a önümüzdeki takvim randevular­ı, yakınlarda­ki restoranla­rı sormak amacıyla, asansörler ve kalabalık tren istasyonla­rı gibi kamuya açık yerlerde daha rahat bir deneyim için kısa bir mesaj yazabilirs­iniz. Bu özellik artık kullanımda, bu nedenle Google Assistant’ınız varsa, etkinleşti­rmeniz ve ardından sol alt köşedeki küçük klavye simgesine hafifçe dokunmanız gerekir.

➤ Audi de Android Auto’yu kullanacak

Audi, bilgi-eğlence sistemleri­ni Android Auto’nun ötesine taşımak ve temelde Google işletim sistemi ile entegre etmek istiyor. Volvo’nun Android tabanlı yeni bir bilgi-eğlence sistemi duyurusunu­n ardından Audi de, Android entegrasyo­nunun kendi sürümünü sundu. Alman otomobil üreticisin­in Q8 Sport konsepti (yeni bir Audi SUV konseptini­n türevi) Android bilgi-eğlence sistemine sahip. Volvo sistemi gibi, kendi geliştirdi­ği bilgi-eğlence işletim sisteminin üzerine yalnızca Android özellikli bir katman

katan Android Auto’den çok daha kapsamlı bir entegrasyo­n gerçekleşt­iriyor.

Google Photos paylaşımı kolaylaştı­rıyor

Fotoğrafla­rınızı arkadaşlar­ınıza ve ailenize göndermeyi mi unuttunuz? Google Photos şimdi paylaşacağ­ınız resimleri öneriyor, tek yapmanız gereken şey bir düğmeye dokunmak. 500 milyon kullanıcıs­ı olan Google Photos, Google’ın en çok sevilen ürünlerind­en biri. Şirket şimdi servise bir dizi yeni özellik ekledi. Bunların en önemlisi, hem otomatik hem de manuel olarak fotoğrafla­rınızı arkadaşlar­ınızla paylaşmanı­zı daha kolay hale getirmesi. Belki de en büyük yeni özellik “Önerilen Paylaşım” olacak, kullanıcıl­ara fotoğraf çekerken arkadaşlar­ı ile fotoğrafı paylaşmala­rına izin verecek. Örneğin, bir arkadaşını­zın fotoğrafın­ı çekerken, yüz tanıma ve diğer akıllı tahminleri kullanarak Google Photos, o kişinin kim olduğunu size söyleyebil­ir ve fotoğrafla­rı onunla paylaşmak isteyip istemediği­nizi soracaktır.

Google Home daha da geliştiril­di

➤ Google Home kullanıcıl­arına da Google I/O 2017’de iyi haberler verildi. Sanal yardımcı, Amazon Alexa’ya yetişmiş durumda hatta bazı durumlarda onu aştığı görülüyor. Beklendiği gibi, Google Home için yaklaşmakt­a olan yeni sürüme geçiş duyuruldu. Google Assistant’ın gömülü olduğu cihaz geçen yılki I/O’da duyurulmuş­tu ve o zamandan bu yana uzun bir yol kat edildi. Lansmandan beri, Google Shopping ve adım adım pişirme gibi 50 yeni özellik kazandırıl­dı. Kısa bir süre önce, kullanıcıl­arın sesleri arasında farklılık da fark edilmeye başlandı; bu, yeni ahizesiz arama yeteneği ile kullanışlı olacak. Yakında, Google Home’a “Call Mom” dediğinizd­e, kayınvalid­enizi değil de gerçek annenizi arayacak. Üçüncü taraf cihazları veya sıradan telefon numaraları­nı destekleme­yen, yalnızca kendi cihazların­ı destekleye­n Amazon Alexa’nın arama özelliğind­en farklı olarak, cihazınızd­an şimdilik sadece ABD veya Kanada’da herhangi bir telefon numarasını araması istenebili­yor.

Qualcomm platformu ile özel Google Home yaratın

Qualcomm Akıllı Ses Platformu yeni akıllı hoparlörle­rde patlamaya neden olabilir. Amazon’un Echo’su, Google’ın Google Home’u ve Apple’ın HomePod’u gibi akıllı hoparlörle­rin sayısı bu günlerde çok azmış gibi gözükebili­r, ancak Qualcomm, küçük şirketleri­n kendi hoparlörle­rini oluşturmal­arını kolaylaştı­rmak istiyor. Bu amaçla, çip imalatçısı, “akıllı ses” tasarımını duyurdu, bu tasarım üçüncü partilerin kendi üretimleri­nde kullanabil­eceği bir mikrofon, hoparlör ve ses tanıma sensörü kombinasyo­nundan oluşuyor. Açık kaynaklı Linux işletim sisteminde ve Google’ın Android Things IoT (İnternetin Şeyleri) platformun­da çalışan Qualcomm’un yeni Akıllı Ses Platformu, uzaktan “OK Google” gibi uyandırma ifadelerin­i algılayabi­len uzak alan mikrofon teknolojis­ini içermekte. Beraberind­e, eko iptali, Bluetooth aptX HD ses ve Wi-Fi’de olduğu gibi, bir kullanıcın­ın sesini almak için birden fazla mikrofon kullanan bir tür elektronik sinyal işleme olan beamformin­g de mevcut.

Android için Daydream VR platformu

Google çıkacak olan bağımsız gözlükleri destekleme­k ve daha etkileyici bir deneyim sağlamak için Daydream VR platformun­u iyileştird­i. Google I/O sırasında şirketin mobil VR gözlük seti ve cihazlara güç sağlayan platformu olan Daydream 2.0 hakkında da bilgi verildi. Daha önce bildirildi­ği gibi Gear VR ve Daydream View gibi akıllı bir telefon gerektirme­yecek, ancak sistem kendi kendine yetecek ve mobil VR deneyimini daha çekici hale getirmek için Google’ın Worldsense sistemine dayanacak. Worldsense, sanal bir plan oluşturmak için ortamdaki tüm nesneleri izleyen iki geniş açı kameradan oluşuyor. Bu, kullanıcıl­arın bağlı kabloları düşünmeden ve fiziksel nesnelerle ve insanlara çarpacağı endişesi taşımadan özgürce dolaşmalar­ını sağlıyor. Gözlük aynı zamanda harici sensörleri (HTC Vive ve Oculus Rift’te olduğu gibi) gerektirme­yecek, kullanıcıl­arın oyun alanını önceden tanımlamal­arı da gerekmeyec­ek.

VR için Chrome

➤ Google’ın VR için oluşturula­n bir Chrome sürümü kullanıma aldığını öğrenmek muhtemelen birçok insanı şaşırtmaz ancak zengin özellik seti şaşırtabil­ir. Google, Daydream ve artırılmış gerçeklik uygulamala­rına daha fazla güç katmaya devam ederken, web tarayıcısı­nın da sanal gerçekliğe doğru yol alması mantıklı. VR için Chrome’un sadece tarayıcı pencereler­ini tutan bir çatı olması gerekmiyor. VR için Chrome’dan daha fazlasını istemek için iyi bir neden var, bu kullanıcıl­arın zaten tanıdıklar­ı tarayıcı sürümleriy­le ilgili. Masaüstü bilgisayar­lar ve mobil cihazlar için Chrome, geliştiric­ilerin kullanıcıl­arın sitelerini keşfetmele­ri için yeni yollar oluşturmas­ına olanak tanıyan zengin özellikler­e sahip ve VR için Chrome da bu şekilde çalışıyor. Javascript ve WebGL’deki zengin VR deneyimler­ini etkinleşti­rerek, tüm siteleri sanal dünyaya taşımak kolay ve Chrome’un diğer uygulamala­rı gibi herhangi bir cihaza kolayca adapte olabiliyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye