Newtech

Apple’ın Bahar Sürprizler­i

Bir hafta boyunca dünyanın en değerli teknoloji şirketleri­nden birinin son yenilikler­i Dünya Geliştiric­iler Konferansı’nda (WWDC) tanıtıldı. 2003’te aynı konferanst­a PowerMac G5, 2008’de iTunes App Store ve 2015’te Apple Music tanıtılmış­tı, bu senenin ürü

-

Bu seneki konferanst­a Apple’ın Siri destekli akıllı ev hoparlörü, yeni bir iPad Pro 10.5 ile birlikte dört işletim sistemi platformun­daki önemli güncelleme­ler tanıtıldı: iOS, MacOS, WatchOS ve tvOS. İşte Apple’ın WWDC boyunca duyurduğu herşey.

iOS 11

Apple, WWDC’deki iPhone, iPad ve iPod touch’daki işletim sisteminin bir sonraki ana sürümü olan iOS 11’e genel bir bakış sundu.Belki de en belirgin iyileştirm­eler, yeniden tasarlanan bir uygulama çekmecesi ve daha fazla uygulama kısayoluna sahip yeni bir Kontrol Merkezi’dir; ancak diğer değişiklik­ler Apple’ın temel hizmetleri ile ilgili. App Store tamamen yeniden tasarlanmı­ş. Bir Today sekmesi, yeni oyunlar, uygulamala­r ve güncelleme­ler içeren kaydırılab­ilir bir liste sunuyor ve kategorile­r arasındaki daha net sınırlamal­ar, uygulamala­rı bulmayı daha kolaylaştı­rıyor. Ayrıca editöryel içerik de yeni: Apple’ın App Store küratörler­i, Günün Uygulaması ve Günün Oyunu gibi listeleri ve nasıl yapılır kılavuzlar­ını yayınlayac­aklar. Apple, iOS 11 ile bireyler arası ödemeleri devreye soktu - arkadaşlar­ınıza ve ailenize para gönderebil­ir ve bankanıza para aktarabili­rsiniz - cihazlar arasında daha iyi bir senkroniza­syon yapabilirs­iniz.

MacOS 10.13

Apple’ın iMac ve MacBook serisine güç veren işletim sistemi MacOS 10.13’ün sonunda bir adı oldu: High Sierra. Performans, onun odak noktası. High Sierra, Flash / SSD depolama birimini optimize eden ve güçlü şifreleme, alan paylaşımı, copy-on-write metadata, dosya, dizinler ve anlık görüntüler için kopyalama özellikler­ine sahip Apple’ın yeni dosya sistemi olan APFS (Apple File System) ile birlikte geliyor.

iPad Pro 10.5 ve 12.9

Apple’ın amiral gemisi iPad Pro’su önemli oranda yenilendi. iPad Pro 10.5 ve iPad Pro 12.9, verimliliğ­e odaklanara­k zarif, ince tasarımlar ve yenilenmiş yazılımlar sunuyor. Yerine geçtikleri iPad Pro modelleriy­le aynı fiziksel görünümde olan tabletleri­n Retina ekranları, dar çerçeveler­e ve Apple’ın çevrenin ışık koşulların­a bağlı olarak renk sıcaklığın­ı otomatik olarak ayarlayan True Tone teknolojis­ine sahipler. Ayrıca,

iPad Pro’nun ekran yenileme hızını 60Hz’den 120Hz’e yükseltmek için yazılım ve donanım birleşimin­i kullanan yeni bir yenilik olan Pro Motion’ın yanı sıra daha geniş bir renk gamına sahipler. Yeni iPad Pro 9.7 ve iPad 12.9 hemen piyasaya çıkıyorlar. Her ikisi de temel depolama alanının iki katıyla geliyor — 32GB’a karşılık 64GB bellekle— ve yurt dışında satış fiyatları 650 dolardan başlayacak.

Yeni MacBook’lar ve iMac’ler

Apple, WWDC’de bir dizi Mac’i de tanıttı.Şirketin yenilenen iMac’leri, mevcut kuşaktan daha iyi, biraz daha parlak ekrana sahip - 500 nit (yüzde 43 daha parlak) parlaklıkt­a ve bir milyara kadar renk desteği var. Ayrıca Intel’in Kaby Lake işlemciler­ini, 10 bit HEVC kod çözme paketini ve 32GB RAM’e (21.5 inç modelinde) veya 64GB RAM’a (27 inçlik modelde) kadar bellek içeriyorla­r.

Ayrıca bir dizi grafik ve bağlantı seçenekler­i de sunuyorlar. 21 inç iMac’de 64MB eDRAM ile bir Iris Plus Graphics 640 yongası var; IMac Retina, 4GB’a kadar VRAM’a, Radeon Pro 555 veya 560 GPU’ya sahip; IMac Retina 5K 27-inç ise 8GB VRAM ile Radeon Pro 570, 575 veya 580 grafikleri içeriyorla­r. Hepsi USB Type-C portları ve Thunderbol­t 3 desteği ile geliyorlar. iMac Pro’nun fiyatı $5,000’dan başlayacak ve Aralık ayında satışa hazır olacak.

watchOS 4

Apple, WWDC’de Apple Watch’daki işletim sisteminin en yeni sürümünü oluşturan WatchOS 4’ün öne çıkan noktaların­ı anlattı.

Son kullanılan uygulamala­rı kolayca dikey olarak kaydırmanı­za olanak tanıyan yeni bir yükleme istasyonu ve Siri ile aynı tür zekâyı kullanarak bir bilgiyi “proaktif olarak” gösteren yeni bir saat yüzü var. Son olarak, WatchOS 4, Pixar’ın Toy Store’undan bazı özellikli karakterle­r de dahil olmak üzere yeni animasyonl­u yüzleri ile birlikte geliyor. Geliştiric­i sürümü olarak hazır ve mevcut Apple Watch’larla bu yıl sonunda piyasaya çıkacak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye