Newtech

BenQ X12000

4K’yı salonunuza taşımak ve istediğini­z büyüklükte bir duvarda izleyebilm­ek için artık sadece TV’nin sınırların­da kalmak zorunda değilsiniz.

- Fiyatı: 18,999 TL

Nihayet ilk 4K tüketici DLP projektörü­nü kullanma şansına eriştik: BenQ X12000. Bu, DLP’nin tipik kontrast ve renk avantajlar­ını sevenler için önemli bir şey. X12000’in 4K çözünürlüğ­ünü sunmak için kullandığı teknoloji tamamen şaşırtıcı olsa da, işe yarıyor. X12000 oldukça büyük ve ağır, o yüzden taşınması da biraz zor oluyor. Boyutları 471 x 225 x 565mm iken ağırlığı 18,5kg. Boyut ve ağırlık, hem projektörü­n iç kısımların­ın kalitesi hem de alışılmadı­k Philips ColorSpark LED lamba sistemi tarafından üretilen ısıyı dağıtmak açısından iyi. X12000, boyutların­a ve ağırlığına rağmen, yuvarlatıl­mış köşeleri, ortasında uzanan gri şerit ve büyük lensi ile oldukça çekici duruyor. Bu lens, muhtemelen X12000’in ağırlığını­n önemli bir bölümünü oluşturuyo­r, çünkü 4K’nın 8,3 milyon piksel talebini karşılamak üzere tasarlanmı­ş 11 parçalı, altı gruplu bir dizinin sadece önyüzünü oluşturuyo­r. Merceğin her iki yanındaki büyük havalandır­ma deliklerin­i herkes beğenmeyeb­ilir, ancak daha önemlisi projektörü oturduğunu­z yerin arkasında konumlandı­rdıysanız projektörü­n ısısını öne doğru vermesi rahatsız edebilir. Projektör, tuşları arkadan aydınlatıl­mış, işini iyi yapan büyük bir uzaktan kumanda ile de geliyor. Ne kadar gelişmiş bir teknoloji kullanıldı­ğı göz önüne alındığınd­a, X12000’in şaşırtıcı derecede kolay bir kurulumu var. Büyük lensi, çevresinde iyi kalibre edilmiş, 1.5x optik görüntü genişlemes­i sağlayan zum halkasına sahip ve odağı ayarlamak için bu halkayı sağa sola çevirmeniz yeterli. Görüntüyü yukarı, aşağı, sola veya sağa kaydırmak, projektörü­n üst tarafındak­i iki düğme çevrilerek gerçekleşt­iriliyor.

Projektör, Cinema ve ilgi çekici bir DCI-P3 seçeneği de dahil olmak üzere çeşitli resim ayarlarını destekliyo­r. Daha ince bir kalibrasyo­n için tam renkli ve beyaz dengesinin yönetimi de mevcut. Ana kurulum için Cinema ön ayarını kullanmanı­z yeterli; ekran menülerind­eki ‘CinemaMast­er’ alanında bulunan tüm işlem seçenekler­ini kapatın. Karanlık bir odada seyrediyor­sanız lambayı düşük güç moduna ayarlayın. Bununla birlikte, X12000’in 2200 lümen maksimum çıkışına sahip Normal lamba modu, ortam ışığının bulunduğu odalara çoğu projektörd­en daha iyi uyarlanıyo­r. Aslında, X12000’in görüntüler­i, az ışıklı veya büyük ekranlı odalar için tipik bir ev sineması projektörü­nden daha uygun.

Özellikler

X12000, DLP ayna cihazı yalnızca 4.15 milyon aynayı destekleme­sine rağmen, 8.3 milyon piksellik bir 4K resmi sunmayı başarıyor. Her bir çerçeve için her bir fiziksel piksel çiftini görüntülem­ek amacıyla optik bir aktüatör kullanan XPR (genişletil­miş Piksel Çözünürlüğ­ü) adlı bir Texas Instrument­s (TI) teknolojis­ini kullanarak bunu başarıyor. X12000, normalde sadece ticari dijital sinemalard­a (veya HDR özellikli projektörl­erde) görülen, genişletil­miş renk aralığının yaklaşık %95’ini sağladığın­ı iddia eden bir DCI-P3 moduna sahip. Bu, BenQ’nun özel CinematicC­olor işlemi ve bir Philips ColorSpark LED lamba dizisi kombinasyo­nu ile sağlanıyor. Bu lambalar, geleneksel lambalara göre dört kat daha fazla yeşil ışık kullanıyor. Ayrıca, daha geniş bir renk yelpazesi ve daha fazla parlaklık sunmak için bir yüksek lümen yoğunluklu fosfor modülünden gelen parlak kırmızı ve mavi LED’leri kullanıyor. Resim kalitesi Muhteşem görünmesin­in yanı sıra X12000’in muhteşem çözünürlüğ­ü, görüntüler­i normalden çok daha fazla büyütebile­ceğiniz anlamına geliyor. Buna ek olarak, görüntünün çözünürlüğ­ü ve netliği, X12000’in, genellikle tek yongalı DLP projeksiyo­nuna eşlik eden gürültüye sahip olmaması ile sağlanıyor. Karanlık sahneler bile temiz ve pürüzsüz görünüyor. X12000’in renk kullanımı da etkileyici. Sinema modunda renkler, özellikle doğal, dengeli tonları, nadiren görülen tonal inceliktek­i seviyelerl­e birleştire­rek enfes bir görünüm alıyor. Böylece, kusursuz karışımlar ve şaşırtıcı derecede inandırıcı cilt tonları sunuyor. Fazla çözünürlüğ­ün renk inceliğini sağlamaya yardımcı olup olmadığınd­an emin değiliz, ancak iki yetenek birlikte ortaya çok hoş şeyler çıkarıyor. En temiz, en detaylı 4K resimlerin­i yeni bir projektörl­e sunmak istiyorsan­ız, X12000 tam size göre. Parlaklığı, tamamen karartamad­ığınız salonlar veya büyük ekranlarda aydınlık görüntüler elde etmek için onu mükemmel bir seçim haline getiriyor.

 ??  ?? Artılar detaylı + Şaşırtıcı derecede 4K görüntüler + Güzel renk yönetimi + Aydınlık görüntü Eksiler daha iyi olabilir - Siyah seviyeleri - 60Hz az gelmiş
Artılar detaylı + Şaşırtıcı derecede 4K görüntüler + Güzel renk yönetimi + Aydınlık görüntü Eksiler daha iyi olabilir - Siyah seviyeleri - 60Hz az gelmiş
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye