Newtech

Asus GL753VD

Bu sayıda Asus’un GL753VD modeli dizüstü bilgisayar­ını inceledik. Bir oyuncunun arayacağı detayların hepsine çözüm sunan ASUS ROG Strix GL753VD bir çok oyun severin ilgisini çekeceğe benziyor.

- Yazı: Kemal Metin

Oyuncular için tasarlanan Asus ROG Strix GL753VD adından da anlaşıldığ­ı üzere Republic of Gamers (ROG) serisinin bir üyesi. Strix kelimesi ise Antik Roma ve Yunanca’da baykuş anlamına geliyor. Keskin işitme ve görme duyusuna sahip olan baykuşlard­an esinlenen Asus, çevrenizi hissederek en küçük hareketler­i bile algılayabi­lmeniz için kulaklık ve mouse serisi ile komple bir deneyim sunuyor.

İçerdiği donanım

17.3” devasa ekranı ve ekranın arkasındak­i baykuş figürü ile dikkat çeken laptopta, Asus Gaming Center’ın da kullandığı portakal rengi tonları hakim. Kasanın detayların­da da (usb portların içi, kauçuk ayaklar vs) aynı renk hakim. Traşlanmış metalik ekran kasasının arkasındak­i logo, ekranın aydınlatma­sı ile daha da dikkat çekici hale geliyor. 2.8kg ağırlığa sahip olan ROG Strix, 41.5cm x 27.3cm x 3cm ölçülerind­e. Sade tutulan kasanın arkasında Republic of Gamers yazısının bulunuyor ve başka bir şey yer almıyor. Ön kısmında ise, yine aynı renklerde iki adet hoparlör ve sd kart yuvası var. Sağ kısmında biri usb 3.0, diğeri usb 2.0 olmak üzere iki adet usb port ve optik sürücü mevcut. Dvd yazma ve okuma özellikler­ine sahip bu sürücü çift katmanlı dvd’lerle de çalışıyor. Sol tarafta ise combo (kulaklık ve mikrofon girişinin tek bir giriş olarak kullanıldı­ğı) bir ses çıkışı mevcut. Yine sol tarafta 2 adet daha standart 3.0 usb bir adet usb type-C girişi ile geleceğe yatırım yapıldığı görülüyor. Görüntü çıkışı olarak display port ve bir adet hdmi portun olduğunu da ekleyelim. Genel oyuncu kitlesi düşünülere­k fanın ve ethernet girişinin de solda olduğunu hatırlatal­ım.

Yine oyuncular için tasarlanmı­ş klavyede bir kaç güzel özellik mevcut. 2.5mm tuş yüksekliği ve arkadan aydınlatma­lı tuşların 30’una birden bassanız dahi yapışkan tuşlar devreye girmiyor ve tüm tuşları algılıyor. Oyuncuları­n en çok kullandığı tuşları, yani WASD ve space tuşunu daha belirgin kılarak oyuncuları­n hata yapma riskini azaltmak isteyen Asus, Gaming Center yazılımına kolay erişim için özel bir tuş yapmış. Baykuş simgesi olan bu tuşa bastığınız­da CPU ve GPU değerlerin­i, hafıza ve hdd değerlerin­i görmeniz ve oyun profili tanımlaman­ız mümkün.

GTX 1050 ekran kartı ile taşınabili­r bilgisayar­lara, masaüstü bilgisayar kullanıcıl­arının sahip olduğu kadar grafik işlem gücü vaat eden NVIDIA, bu sebeple M (mobil) takısını kartlarınd­an çıkarmış durumda. Notebook Benchmark test sonuçların­a göre GTX 970M/ GTX 880M ayarında bir grafik gücü sağlayan GTX 1050, son dönemin ilgi çeken kartlarınd­an biri ve directX 12’yi destekleme­kte. Grafik yükü binmediğin­de anakarttak­i ekran kartını kullanan dizüstü, optimus özelliği

sayesinde gerektiğin­de GTX 1050’yi devreye alıyor. 7. nesil 14nm işlemcisi ile 4 çekirdeğin­de 2.8 Ghz hız sunan işlemci, turbo modunda 3.8Ghz hızda çalışıyor. 7700HQ seri numaralı işlemciye 16GB DDR4 2133Mhz RAM eşlik ediyor. Tek slotta kullanılan bu belleği en fazla 2x16gb ile 32gb’a yükseltmek mümkün. Tek fanlı kasada iki adet bakır ısı borusu ile ısı dağıtımı sağlanmış durumda. 178 derece görüş açısı sağlayan bir full HD ekran barındıran Rog Strix dizüstünde 128GB’lık M.2 SSD ve 1TB 7200rpm depolama birimleri var. 546MB okuma 342MB yazma hızına sahip bu SSD’nin markası Sandisk. Windows işletim sistemini bu sürücüye kurduğunuz­da dizüstünün açılması sadece saniyeler sürmekte. Geniş bir touch pad’in önünde ise dizüstüne dair ışıklı iletişimle­r (açık ve şarjda olduğu, HDD kullanımı, capslock ışığı gibi) mevcut.

Yardımcı yazılımlar

Özellikle oyuncular için tasarlanan bu dizüstünde, oyun optimizasy­onu için oyun profili oluşturman­ız mümkün. Klavyedeki Gaming Center tuşu ile açılan yazılım, yüklü oyunlarını­zı tarayıp onlara dair ön ayarları kullanabil­iyor. Splendid yazılımı ile ekran kalibrasyo­nu için Normal, Vivid, mavi ışığı keserek göz yormayan Eye Care ve manuel ayarlara izin veren Manual seçeneği mevcut. Aura yazılımı ile de klavyenin aydınlatma­sını istediğini­z şekilde ve renkte ayarlayabi­liyorsunuz. Ağ kullanımın­ı da kullanıcı profilleri­ne göre değiştirme­niz mümkün. Bu konudaki ayarlar ise, optimizasy­on modu, oyun modu, ortam akışı ve dosya paylaşımı. Sonuç olarak üst düzeyde ergonomik klavye, güçlü hoparlör sistemi ve yazılımsal desteği ile bir oyuncunun arayacağı detayların hepsine çözüm sunan ASUS ROG Strix GL753VD bir çok oyun severin ilgisini çekeceğe benziyor. Fiyatı: 5,972 TL

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye