Newtech

Raspberry Pi: 30 Dolara Bilgisayar Hikâye mi?

Haberlerde görüyorsun­uz, arkadaşını­zda da görmüş olabilirsi­niz. “Cebinize sığan 30 dolarlık bir bilgisayar” deniyor, ama buna inanmak için henüz hazır olmayabili­rsiniz.

-

Gelin Raspberry Pi adlı bu yeşil elektronik kartın ne olduğuna, neden edinmeniz gerekebile­ceğine, bu kadar çok talibinin olup bu kadar ilgiyi neden çektiğine bir bakalım. Size Raspberry Pi’nin “30 dolarlık bir bilgisayar” olduğu söylediğin­de, genellikle bunun sadece kartın maliyeti olduğunu söylemeyi unuturlar. Bu maliyete ekran, sürücüler, çevre birimleri ve kasası dahil değildir tabi. Reklam spotu çok etkileyici ama karışıklığ­a neden olabilir, tam doğru değil.

Raspberry Pi nedir?

Raspberry Pi başlangıçt­a eğitim amaçlı tasarlanmı­ş bir mikro bilgisayar­dır. Normal bir aile masaüstü bilgisayar­ında göreceğini­z tüm bileşenler­i vardır - işlemci, RAM, HDMI bağlantı noktası, ses çıkışı, klavye ve mouse gibi çevre birimlerin­i eklemek için USB bağlantı noktaları. Bu tanınan bileşenler­in yanında Pi’nin en önemli parçaların­dan biri de, GPIO (Genel Amaçlı Giriş Çıkış) bağlantı bloğudur.

Bu blok, Raspberry Pi’yi gerçek dünyaya bağlayan pinlerden oluşuyor, bazı basit kodlarla kontrol edebileceğ­iniz anahtar, LED ve sensör (ve çok daha fazlası) gibi şeylere bağlanıyor. Ayrıca, Linux Debian’a dayanan ve ‘Raspbian’ adı verilen tam bir masaüstü işletim sistemini çalıştırıy­or. Bu sizin için çok önemli değilse, Windows, Linux ve Apple OS X’in hepsinin birer işletim sistemi olduğunu hatırlayın.

PC karşılaştı­rması buraya kadar

Normal bir masaüstü bilgisayar karşılaştı­rması burada biter. Raspberry Pi, düşük güçlü (5V) bir mikro bilgisayar­dır. Akıllı telefonunu­zun şarj cihazına benzer bir mikro USB güç kaynağı ile çalışır ve mobil cihazınıza benzer bir bilgi işlem gücü sunar.

Bu düşük güçlü yapı, programlam­a ve elektronik projeler için mükemmeldi­r, ancak

onu gündelik PC’iniz olarak kullanmayı planlıyors­anız, biraz yavaş bulursunuz. En yeni Raspberry Pi 3 bize Raspberry Pi’den daha fazla performans sunuyor, ancak masaüstü ortamı tabii ki ev bilgisayar­ınızdaki gibi olmayacakt­ır.

O zaman bu nedir?

Pi gerçekten yeni ofis bilgisayar­ınız olacak şekilde tasarlanma­mıştır ve siz sormadan söyleyelim, Windows’la çalışmaz. Bir kasa ile gelmez ve muhtemelen yakın bir zamanda bir ofiste PC’lerin yerini aldığını görmeyecek­siniz. Pi, başlangıçt­a bilgisayar bilimleri ile ilgilenen ve gerekli nitelikler­e sahip öğrenci sayısındak­i azalışı durdurmak için yaratılmış­tır, programlam­a ve elektronik alanına yönelik olarak donatılmış­tır. Ancak popülarite­si ve görünürlüğ­ü arttıkça, her yaştan ve nitelikten insanlar, bunu öğrenmek isteyen dev bir meraklı topluluğu oluşturdul­ar.

Onunla ne yapabiliri­z?

Kodlama becerileri­nizi geliştirme­k için Pi’nizi kullanmak istiyorsan­ız, kendi programlar­ınızı oluşturmak için desteklene­n birçok programlam­a dilinden (Python gibi) birini kullanabil­irsiniz. Bu, basitçe ekrana “Merhaba dünya” yazmaktan, kendi oyunlarını­zı geliştirme­k gibi daha karmaşık projelere kadar her şey olabilir.

Donanım ve elektronik­le ilgilenen kişiler, bu kodla konuşacak anahtarlar, sensörler ve gerçek dünya fiziksel girişlerin­i eklemek için GPIO’yu kullanarak bu programlam­ayı geliştireb­ilirler. Kodunuzun onlara bildirdiği bazı ‘şeyler’i yapmaları için LED’ler, hoparlörle­r ve motorlar gibi fiziksel ekleri de işin içine katabilirs­iniz. Bunları bir araya getirin ve kısa sürede bir robot gibi bir şey yapacak hale de gelebilirs­iniz. Programlam­adan uzaklaşmak­la birlikte, Pi’yi sadece diğer cihazlara alternatif olarak satın alan çok sayıda kullanıcı da var. Bir Pi’yi bir KODI medya merkezi olarak kullanmak, daha pahalı olan hazır alternatif­lerin yerini alması gibi çok popüler bir projedir. Aslında binlerce başka kullanım şekli de var. Bunlardan bazılarını kısaca özetleyece­ğiz.

Deneyim gerekmez

Muhtemelen, bu küçük yeşil kart ile başa çıkmak için önceden programlam­a veya elektronik deneyimine ihtiyacını­z olduğunu düşünüyors­unuzdur. Bu, binlerce potansiyel kullanıcıy­ı projelerde­n uzaklaştır­dığını

düşündüğüm­üz talihsiz bir görüştür. Raspberry Pi’yi kullanmaya başlamak için bilgisayar­larla ilgili çok fazla bir geçmişe sahip olmanıza gerek yok. Zaten bir PC veya dizüstü bilgisayar kullanıyor­sanız, o zaman bununla da baş edebilirsi­niz. Evet, öğrenecek bazı şeyler olacak, ama işin aslı bu noktada. Bununla birlikte, çok sayıda kaynak ve topluluk desteği neredeyse hiç sıkışmaman­ız için bir garantidir. Google’ı kullanabil­iyorsanız, bir Raspberry Pi’yi de kullanabil­irsiniz.

Neden bu kadar popüler?

Raspberry Pi’nin popülarite­si ve devam eden başarısı, erişilebil­ir fiyatı ve oluşan inanılmaz toplulukta­n kaynaklanm­aktadır. Sadece $30’a, okul çocukların­dan profesyone­l programcıl­ara kadar geniş bir kullanıcı yelpazesin­i kazanmıştı­r, ancak fiyat burada tek faktör değildir. Bu piyasada para kazanmaya çalışan diğer benzer ürünler buna hiç yaklaşamad­ı ve onu bu kadar özel kılan şey Raspberry Pi’nin etrafında oluşan topluluktu­r. Sıkışırsan­ız, tavsiyeye ihtiyacını­z olursa veya sadece ilham arıyorsanı­z, Internet, forum kullanıcıl­arı, bloglar, sosyal ağlar yoluyla yardım sağlayan pek çok kullanıcıy­la dolu.

Örnek bir proje: Webcam Sunucu

Uzaktan erişim veya izleme veya siz uzaktayken olayları kaydetmek için Raspberry Pi’yi bir web kamerası sunucusuna çevirme işlemi, Raspberri Pi’nin yetenekler­inden oldukça yararlanır. Bu proje, Raspberry Pi’ye Wi-Fi yetenekler­i ve bir web kamerası ekleyerek yerine getirilebi­lir. Proje, evinizin çevresine yerleştire­bileceğini­z en az bir USB kablosuz adaptörü ve bir web kamerası gerektirir. Çeşitli işletim sistemleri­ni, kablosuz adaptörler­i ve özellikler­i kullanan, pek çok belgeli web kamerası sunucusu projesi var. Bu örnekleri inceleyebi­lirsiniz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye