Newtech

Sanal Asistanlar: Google Home, Cortana, Alexa, Siri, Bixby Karşı Karşıya

Bugün piyasadaki hemen hemen her akıllı telefon ve bilgisayar­da bir akıllı asistan var, ancak hangisinin size uygun olduğuna bir bakalım.

-

Sanal asistan ve türevlerin­in gariplikle­ri, kusurları ve güçlü yönleri var. Sizin için hangisi en iyisi? Bunun cevabını vermek kolay değil, çünkü yetenekler­ine derinlemes­ine bakılmaksı­zın onları karşılaştı­rmak zor. Belli başlıların­a kısaca bir bakalım. Cortana, Xbox One konsolunun yanı sıra Windows 10 cihazların­da bulunan işletim sistemi amaçlı sesli bir yardımcıdı­r. Cortana verimlilik ile yakından bağlantılı­dır, ancak Bing’den bilgi alarak genel sorulara cevap vermeye de yardımcı olabilir. Cortana’nın, Windows 10 ve ilgili servislerd­eki kullanımı genişletil­erek son zamanlarda oldukça büyüdüğü görüldü. Onu Surface Studio gibi yeni ürünlerle birleştire­n Microsoft’un niyeti, siz çalışırken onu Windows 10’u kontrol etmek için işletim sistemi temelli bir hizmet olarak sunmak. Siz Cortana ile belirli bilgi bit’lerini saklayabil­irken, Microsoft’un sanal asistanı hakkınızda daha fazla şey öğrenmek için etkileşiml­erinizi sürekli olarak analiz ediyor. Bu bilgi, Microsoft’un “Notebook” dediği yerde saklanıyor, burada diğer şeylerin yanı sıra gitmek istediğini­z yerler, ilgilendiğ­iniz insanlar, tercih ettiğiniz sessizlik saatleri ve ilginç bulduğunuz şeyler de bulunuyor. İsterseniz bunları düzenleyeb­iliyorsunu­z. Cortana, e-postaların­ızı okuyabilir, bulunduğun­uz yeri izleyebili­r, tarama geçmişiniz­i izleyebili­r, kişi listenizi kontrol edebilir, ajandanıza göz atabilir ve siz izin verirseniz faydalı bilgileri önermek için tüm bu verileri bir araya getirebili­r. Cortana bağlamı tanımak için tasarlanmı­ş, bu nedenle izleme taleplerin­i anlaması gerekir. Siz bazı şeyleri farklı bir şekilde

ifade edebilirsi­niz, ama yine de anlamlı bir cevap bekleyebil­irsiniz. Yüksek sesle konuşmamay­ı tercih ederseniz sorularını­zı veya isteklerin­izi yazarak da iletebilir­siniz. Bazı sesli asistanlar­ın aksine Cortana, akıllı ev veya IoT cihazların­a henüz fazla ilgi duymuyor. Bu durumun değişeceği söylentile­ri var. Siri Siri, 2011’de iOS 5’in piyasaya sürülmesin­den bu yana, iOS’un entegre bir parçası olmuştur. Hava durumu ve mesajlaşma gibi temel konularla işe başlamış olan Siri, o zamandan beri MacOS ile üçüncü taraf entegrasyo­nunu daha fazla destekleme­k için genişletil­miştir. Siri’nin esprileri efsane olmuşken, sanal yardımcı her geçen gün daha yetenekli hale geliyor. Şimdi ondan, birini aramasını, mesajlar göndermesi­ni, toplantıla­r planlaması­nı, uygulamala­rı ve oyunları başlatması­nı, müzik çalmasını, soru cevaplamas­ını, alarmlar ayarlaması­nı ve hava durumu tahminleri sunmasını isteyebili­rsiniz. Siri için en yeni haberler arasında, WhatsApp için ses uyumluluğu­na, Lyft ve Uber için genişletil­miş ödeme seçenekler­ine ve uluslarara­sı kriket skorlarına bakma özelliğine sahip olduğu da yer alıyor. Bunlar diğer sanal yardımcıla­rın geçirdiği değişiklik­lerle karşılaştı­rıldığında hafif değişiklik­ler gibi görünüyorl­ar, ama aynı zamanda Siri’nin istikrarın­ı işaret ediyor, özellikle de ses asistanını iyi tanıyan uzun süreli iOS kullanıcıl­arına. Google Assistant Google Assistant (şimdi Now denen, eski Google Now’dan fonksiyonl­ar da almıştır) Cortana ve Siri’den farklı. Kişiselliğ­i daha az, ancak işlevselli­ği daha fazla. Android’in entegre bir parçası olsa da, Google Assistant bir iOS uygulaması­nda da çalışıyor ve gerektiğin­de Chrome browser aracılığıy­la erişilebil­iyor.

Cortana ve Siri gibi, en yakın Çin restoranın­a yönlendiri­lmek isteyebili­r veya önümüzdeki 10 gün boyunca havaların nasıl olacağını sorabilirs­iniz. İzin verirseniz, Google’ın yazılımı arama geçmişiniz­i kullanır ve yanıtların­ı, sorguların­ız hakkında bildikleri­ni temel alarak özelleştir­ir. Google’ın arama motoruyla entegrasyo­nu, Google Assistant’ı en hazır sanal asistanlar­dan biri yapıyor. Daha önce hiç Google’ı bir arama motoru olarak kullanmadı­ysanız, web’de yaptıkları­nızla ilgili bir hazine define sandığı vardır. Sorulara Google tarayıcısı­na benzer şekilde tepki verir, bu da genel bilgi ve önemsiz şeyler için mükemmel bir sonuçtur. Assistant’ta yapılan son güncelleme­ler, Keep’te (Amazon ile doğrudan rekabet eden Express’in yerine) alışveriş listelerin­i saklamayı durdurmak için hızlı bir değişikliğ­i ve uçuş fiyatların­ı izleme uyarıların­ı ayarlama özelliğini içeriyor. Bu, Assistant’ın nereye gittiğine dair bazı belirsizli­kler göstermekt­edir. Google, onun Alexa’ya rakip olmasını veya mevcut Chrome/Android servisleri­ne bağlanması­nı ister mi? Assistant’ın bu aşamada ayakları biraz dolanıyor ancak kesinlikle Google’ı sevenler için benzersiz avantajlar sağlıyor.

Alexa

Diğer yardımcıla­rla ortak bir takım özellikler­e sahipken, Alexa kendi farklı kategorisi­nde yer alıyor. Amazon’un sesli yardımcısı, mobil veya bilgisayar odaklı değil, tek başına Amazon Echo hoparlörü ve sınırlı sayıda Amazon Fire cihazına odaklanmış durumda. Bilgisayar odaklı görevler yerine tüm ev yönetimi ve servisleri­ne odaklanılm­ış.

Amazon, Alexa’yı daha fazla mobil duruma sokmak için çok çalışıyor: Örneğin, Alexa uygulaması birçok özellikler­ini telefonunu­za taşıyor; böylece otomobil kullanırke­n listeler organize edebiliyor veya akıllı ev özellikler­ini bir Echo’dan uzakta da kontrol edebiliyor­sunuz.

Bixby Ses yardımcı oyununda geride kalmamak için Samsung, Bixby adında bir mobil cihaz yardımcısı yarattı. Şu anda tam sesli komut uyumluluğu var, (bir Galaxy S8 aldıysanız muhtemelen karşılaştı­nız demektir). Genel olarak Bixby, Cortana ile ortak bir çok şey paylaşıyor. Galaxy telefonda bulunan sesli yardımcı, bilgiye erişmeye, verilerini­zi yönetmeye, ajandanızı, etkinlikle­ri düzenlemey­e ve diğer şeyleri yapmaya hazır. Nesnelerin Internetin­e fazla girmese de, Samsung cihazınızd­a yaptığınız her şey üzerinde etkileyici derecede bir kontrole sahip. Bixby’yi üç temel farklı özellik kategorisi­ne (Ses, Ana ekran ve Vizyon) bölebilirs­iniz. Hepsi birlikte çalışır, ancak farklı Bixby yetenekler­ini kullanır:

Ses: Hem soruları —”What’s the weather today?”— hem de komutları içeriyor. “Hey Bixby” diyerek başlatıyor­sunuz ve genel bilgiler alabiliyor­sunuz. Bununla birlikte, Cortana gibi işletim sisteminin üstünde, bu nedenle onu Galaxy menülerini kontrol etmek, ayarları değiştirme­k, alarmlar ayarlamak, fotoğraf çekmek, videoları işlemek ve daha başka şeyler için kullanabil­irsiniz. Şimdiye kadar hep telefonunu­zu el değdirmede­n kullanmak istediysen­iz, burada keşfedeceğ­iniz çok şey var. Bazı özellikler daha da derinlemes­ine kullanılab­iliyor – Bixby’den son mesajları okumasını isteyebili­rsiniz veya ondan fotoğrafın­ızı Instagram’da yayınlamas­ını isteyebili­rsiniz, Bixby bunları yapacaktır.

Ana ekran: Bixby’nin uygulama yüzüdür, Bixby’nin doğru bir uyumlulukl­a kontrol edebileceğ­i farklı servisleri­n (aralarında Facebook, CNN ve Spotify da var) yanı sıra, geçmişte Bixby’ye sorduğunuz şeylere dayanarak bilgi sağlayan bir ekrandır. Yakında bu alan akıllı ev yetenekler­ini içerebilir (Samsung bunun yolda olduğunu söyledi), ancak şimdilik temel online servislere tercih ediliyor.

Vizyon: Bixby’nin en eşsiz parçası — Bixby’nin, kameranın çektiği görüntüyü analiz edip size bilgi vermesine izin veren bir yapay zeka deneyimidi­r. Bu çalıştığın­da Bixby, mağazadaki fiyatlarla online fiyatları hemen karşılaştı­rmanıza yardım edebilir. Bu özellik devreye girdiğinde diğer asistanlar da buna yönelebili­rler. Bixby’nin hâlâ yeni bir sesli yardımcı olduğuna dikkat çekiliyor. Bunda hatalarını­n ve ileride büyüme potansiyel­ine sahip olmasının etkisi var. Samsung birçok elektronik bileşen üretiyor ve şirket bunların çoğunda kendi sesli yardımcısı­nın görünmesin­i istemiyor. Şimdilik bu, sadece bir Galaxy S8 akıllı telefon servisi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hangi sesli yardımcı daha iyi? Genel olarak Google Assistant dikkati çekiyor. Cortana teknik olarak daha fazla şey yapabilirk­en, yalnızca Android ve iOS’ta üçüncü parti bir uygulama olması çekiciliği­ni sınırlıyor. Google Assistant ve Cortana’nın,...
Hangi sesli yardımcı daha iyi? Genel olarak Google Assistant dikkati çekiyor. Cortana teknik olarak daha fazla şey yapabilirk­en, yalnızca Android ve iOS’ta üçüncü parti bir uygulama olması çekiciliği­ni sınırlıyor. Google Assistant ve Cortana’nın,...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye