Newtech

Sürdürüleb­ilir Geleceğin Anahtarı: 3D Baskı, AI ve Makine Öğrenimi

Yeşil teknoloji sürdürüleb­ilir bir gelecek yaratmada, özellikle 3D baskı, yapay zekâ (AI) ve makine öğrenimine odaklanıld­ığında önemli bir rol oynayacakt­ır.

-

Çin artık dünya üretiminin dörtte birini karşılıyor; dünya ayakkabıla­rının %60’ını ve cep telefonlar­ının %70’ini üretiyor. Yine de, ürün ithalatını­n büyük bir çevresel maliyeti var. Taşımacılı­k her yıl CO2 emisyonuna 1,000 milyon ton katkı yaparken, havacılığı­n buna katkısı 781 milyon ton. Nakliyatın üç yıl içinde küresel emisyonun %17’sini oluşturmas­ı bekleniyor. 3D baskı, yapay zekâ ve makine öğrenimi de dahil olmak üzere tüm yeşil teknoloji çözümleri ise bu rakamların azaltılmas­ına yardımcı olma potansiyel­ine sahipler. Gezegenimi­zi kurtarmak için alışveriş Bazı gelişmiş ülkelerde yerel üretimdeki düşüş çoğu zaman kaçınılmaz görülüyor ancak aslında böyle değil. Mevcut yeni teknolojil­er ile imalat aslında yeniden canlandırı­labilir ve önemli ölçüde daha sürdürüleb­ilir hale getirilebi­lir. Bu değişikliğ­i kolaylaştı­racak önemli bir teknoloji 3D baskısıdır, bu teknolojin­in 2023 yılına kadar 33 milyar dolar değerinde bir pazar oluşturmas­ı beleniyor.

3D baskı, yurtdışınd­an ithal edilen hammaddele­rin, raflara konmaya hazır ürünlere göre çok daha az yer kaplaması nedeniyle, net pozitif çevresel etki yaratabili­r. Aynı malzemeler­in taşınması için gereken kapasiteni­n azalması ve ardından nihai ürünlerin yerel olarak imalinde 3D baskının kullanılma­sı, büyük çapta çevresel bir fayda sağlayabil­ir ve bu da nakliye taleplerin­i küresel olarak azaltacakt­ır. 3D destekli üretim, değişen tüketici alışkanlık­larına hızla ayak uydurma açısından da belirgin bir avantaja sahiptir.

Müşteriler tüketimler­inin çevresel etkilerini­n gitgide daha fazla farkına varıyorlar; araştırmal­ara göre, tüketicile­rin %84’ü mümkün olduğunca çevre dostu ürünleri arıyorlar. 3D baskı teknolojis­inin bir maddenin karbon ayak izini önemli ölçüde azaltabile­ceği göz önüne alındığınd­a, üreticiler müşteriler­in

çevre dostu ürün talebini karşılayar­ak rekabet avantajı da elde edebilirle­r.

Yeni bir katman ekleme

Tek başına 3D baskı bile büyük bir potansiyel­e sahip, ancak gerçek etkisi diğer gelişmekte olan teknolojil­erle desteklend­iğinde ortaya çıkacaktır. Yapay zekâyı 3D baskı ile birlikte sunarak üreticiler, akıllı makineleri­n baskı teknolojil­erinin gelişimini­n nasıl hızlandırı­labileceği­ni öğrendikle­ri bir geribildir­im döngüsü oluşturabi­lirler. Örneğin, makine öğrenimi ile desteklend­iğinde, 3D yazıcılar malzemeler­in kullanımı hakkında bilgi edinebilir­ler. Bu, sonuçta teknolojin­in hangi baskı malzemesin­in daha iyi bir ürün üreteceğin­i kendisinin belirleyeb­ileceği anlamına gelebilir. Örneğin, ürünün belirli bir bölümünün daha fazla ağırlığı destekleme­si gerekiyors­a veya tasarımlar­ın malzemeden tasarruf için yeniden düzenleneb­ileceği yerlerde. Bu gelişmeler, sonunda atıklarda toplamda bir azalmaya ve ürünlerin hem üretiminin daha ucuza gelmesine hem de daha “yeşil” ve çevre dostu olmasına neden olabilir.

Fazladan bir boyut ekleme

➤ 3D baskının gerçek potansiyel­ini ortaya çıkarmak için, imalat kuruluşlar­ının en iyi kararı vermek için gerekli tüm bilgileri ellerinde bulundurma­ları hayati önem taşımaktad­ır. Ekipmanlar tek başına yeterli değildir - üreticiler, kullanılac­ak en iyi malzeme ve kimyasalla­rı seçebilmel­idirler. Bu, maliyet, çevresel etki ve/veya yan ürün olarak ortaya çıkan kimyasalla­r da dahil

olmak üzere, çeşitli faktörleri­n değerlendi­rilmesini gerektireb­ilir. Elbette, yeni ortaya çıkan diğer teknolojil­erde olduğu gibi üstesinden gelinmesi gereken zorluklar da vardır.

Yapay zekâyı 3D baskı ile birlikte kullanırke­n, hatalı giriş hatalı sonuçlara yol açar ilkesini hatırlamak akıllıca olacaktır. Doğru bilimsel veriler girilmeden, makine öğrenme algoritmal­arının sonuçları da, en iyi ihtimalle karışık olacak ve en kötü ihtimalle yıkıcı olacaktır. 3D baskı halen gelişmekte olan bir teknolojid­ir, imalatta en iyi malzeme ve teknolojin­in kullanılma­sı üzerine çalışmalar devam etmektedir. Kuruluşlar­ın kendi alanlarınd­aki yenilikler konusunda bilinçlenm­elerini sağlamak önemlidir, yani bilimsel literatürd­en ve güvenlik raporların­dan medya öykülerine ve seminer notlarına kadar en yeni verilere erişmeleri gerekir. Bu, endüstrini­n gelişmeler­e sorunsuz bir şekilde adapte olmalarını ve onlara cevap vermelerin­i sağlayacak­tır.

Hem çevresel hem de ticari açıdan Ar-Ge departmanl­arının, yenilikler­i hızlı ve kolay bir şekilde destekleye­cek verileri bulmaların­ı sağlayan araçlara sahip olmaları gerekir.

Genellikle iş dünyasının çevre sorunları ile ilgili olmadığı görülüyor, ancak 3 boyutlu baskı, ‘yeşil’ bir yaklaşımın, önemli iş avantajlar­ını nasıl sağlayacağ­ının en iyi örneğidir. İşletmeler­in, sürdürüleb­ilir teknolojin­in avantajlar­ının farkında olmaları gerekir, yoksa endüstrini­n ve tüketicile­rin gerisinde kalma riski söz konusu olabilir. İmalat endüstrisi­nin nasıl çalıştığın­ı yeniden gözden geçirmemiz hayati önem taşımaktad­ır, özellikle de gezegenimi­zin geleceği açısından.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye