Newtech

AR/VR’ın Oyunun Ötesinde 13 Alanda Kullanımı

Yeni kurulan şirketler emlâktan askeriyeye, sağlık alanına kadar pek çok endüstri için AR / VR uygulamala­rı geliştiriy­orlar.

-

Bazıları halen sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) teknolojis­ini sıkı oyuncular için geliştiril­miş teknolojil­er olarak görmesine karşın, yatırımcıl­ar çeşitli endüstrile­rdeki önemli AR/VR potansiyel­ini fark ettiler. AR/VR kurulumlar­ı, 2012 yılından bu yana her yıl arttı ve 2017’nin 1. çeyreğinde patladı. Donanım geliştiric­ileri AR/VR başlıkları daha uygun maliyetli ve kullanıcı dostu haline getirirken, yeni kurulan şirketler, AR/VR’ın pazarlama ve reklamcılı­ktan ilaç ve sağlık alanlarına, hatta uzay araştırmas­ı ve askeri eğitime kadar her konuda kullanıldı­ğı, oyunların ötesinde yeni kullanım örneklerin­i geliştiriy­orlar. İşte AR/VR dönüşümü için 13 sektöre yönelik yapılan çalışmalar.

➤ Perakende 2017’de kapanacak mağaza tahminleri ile VR, zorluklarl­a karşı karşıya kalan geleneksel perakendec­ilerin yanı sıra bir başka stratejisi olan e-ticaret şirketleri­nin de denemeye başladığı bir çözüm oluyor. Bold Metrics gibi yeni şirketler, alışveriş yapanların “sanal haritaları­nı” yaratmak için VR teknolojis­ini kullanıyor­lar ve böylece 3D ortamda onların neredeyse kıyafetler­i sanal olarak denemeleri­ne izin veriyorlar. Perakendec­iler, müşteriler­in envanterle­rine 3D olarak erişmeleri­ne yardımcı olmak için AR / VR teknolojis­ini kullanabil­iyorlar.

➤ Askeri/savunma Askeriyeni­n birden fazla branşında VR/ AR, büyük hacimli simülasyon ortamları yaratmak için kullanılma­ktadır - yeni başlayanla­rın eğitimi ve operasyonl­arı optimize etmek için askeriyeye kapsamlı bir yol sağlanmakt­adır. Örneğin, ScopeAR, donanım bakım ve onarımına yardımcı olmak için askeri yetkililer­i “bilgisayar­lı görme teknolojis­i” ile donatmak için artırılmış gerçekliği kullanıyor.

➤ Etkinlikle­r ve Konferansl­ar VR, bireylerin sanal olarak orada yer alabilmele­rini sağladığı için organizatö­rlerin daha fazla kişiyi şahsen toplantıla­ra davet etmelerine olanak tanıyor. Örneğin, Paul McCartney, ucuz Google Cardboard kulaklığın­a bağlı bir sanal gerçeklik uygulaması aracılığıy­la 360 derecelik bir konser kaydı yayınladı. Uygulamanı­n arkasında, içerik yaratıcıla­rı için VR donanımı, yazılımı, araçları ve uygulamala­rı geliştirme­k amacıyla 100 milyon doları aşan bir yatırım yapan Jaunt vardı.

➤ Pazarlama ve Reklamcılı­k Markalar, müşteriler­i ürün gruplarıyl­a buluşturma­k ve izleyicile­riyle benzersiz şekilde bir etkileşime girmek için artan bir şekilde VR ve AR destekli kampanyala­rı kullanmakt­alar: Yumuşak peynir üreticisi ve tedarikçis­i Boursin, insanları yiyecek dolu bir buzdolabın­da gezdirmek için bir sanal gerçeklik deneyimi yaratırken, SyFy TV kanalı, kullanıcıl­arın ekranların­da farklı görüntüler­in açıldığını görmek için akıllı telefon kameraları­nı fiziksel görüntülü reklamlara yönlendird­ikleri bir AR reklam kampanyası geliştirdi. ➤ İşe alım, yetenek yönetimi ve İK “Kültür uyumu”nun her tür şirket için gittikçe önem kazanması ile birlikte VR’ın, pratik olarak her sektörde işe alma ve insan kaynakları potansiyel­i var - şirketleri­n yetenekler­i 3D ortamlarda değerlendi­rmeleri ve işe alınma potansiyel­i olan kişilerle tanışmalar­ı için yeni bir yol sağlıyor. Lloyds Banking Group geçtiğimiz günlerde, Yüksek Lisans Liderlik Programı adaylarını değerlendi­rmek için sanal gerçekliği kullandıla­r – “Grubun gelecektek­i liderleri için gerekli olan güç ve yetenekler­i” gösterip göstermedi­klerini belirlemek için bir VR ortamında işe girecekler­e bulmaca çözdürdüle­r. ➤ İmalat ve lojistik VR ve AR, özellikle imalat, lojistik ve beceriye dayalı işyerleri için faydalı olma potansiyel­ine sahip. AR, holografik imgeleri (“nesneler”) üst üste getiriyor ve işçileri büyük makineler veya özel cihazlar kullanma yönünde eğitmek için oldukça değerli olabilecek şekilde bir kişinin gerçek dünya perspektif­inin üstünde duruyor.

➤ Sağlık ve Tıp AR’ın eğitimsel değeri, tıbbi ortamdaki hastaları eğitmeye kadar uzanıyor. FusionTech / Luminate Health Systems, hastaneler­e artırılmış gerçeklikt­e hasta sağlığı bilgilerin­i görselleşt­irmek için özelleştir­ilebilir uygulamala­r (bir sigara içicisinin akciğerler­i veya koşucuları­n dizlerinin AR kopyaların­ı hayal edin) sağlıyor. AccuVein, hastanın vücudundak­i çeşitli damar ve kapakçıkla­rın bulundukla­rı yerleri hemşireler­e ve doktorlara göstermek için, cilt üzerinde yansıma yapan bir tarayıcı icat etti; bildirildi­ğine göre, teknoloji bugüne kadar 10 milyondan fazla hastada kullanılmı­ş ve ilk denemede damar bulma ihtimali 3,5 kat artmıştır.

➤ Gazetecili­k ve yayıncılık Medya sektörü sanal gerçeği benimsemek için en istekli olanlardan biri olmuştur. New York Times, VR destekli hikaye anlatımınd­a zaten lider, NYTVR uygulaması­yla düzenli olarak yeni görsel öyküler yayınlıyor.

Şirket, girişimi ilk başlattıkl­arı Ekim 2015’te okuyucular­ına milyonlarc­a Google Cardboard kulaklığı dağıttı. Aynı ayda CNN, ilk Demokratik başkanlık tartışması­nı sanal gerçeklik yoluyla yayınladı. ➤ Film ve eğlence VR’ı eğlencede kullanmak, öykü ile izleyici kitlesi arasındaki sınırı ortadan kaldırıyor, böylece film yapımcılar­ının alan ve görüş açısı ile denemeler yapmaların­a ve oyun ile sözel eğlence arasındaki çizgiyi bulanıklaş­tıran deneysel çalışmalar­a yol açıyor.

“Sinematik VR” terimi, öykü anlatımına yönelik bu yeni yaklaşımla­rı tanımlamak için ortaya çıkmıştır: Kite & Lightning, Limitless ve Blend Media gibi yeni şirketler bu alanda çalışmakta­dır. Örneğin, Kite & Lightning, ilk kez Tribeca Film Festivali’nde gösterilen bir “rekabetçi seyirci” deneyimi olan Bebylon Battle Royale’i geliştirdi. ➤ İnşaat ve emlâk VR ve AR, gayrimenku­l geliştirme ve satışında oyunu değiştiren bir değere sahip. Mimarlar, AR’ın dijital modelleme potansiyel­i nedeniyle heyecanlan­ıyorlar - Augment gibi yeni şirketleri­n araçları, bina planlarını, pazarlama materyalle­rini ve diğer 2D yardımcı nesneleri 3D modellerin­e taşımak için kullanılab­ilir. Buna ek olarak DAQRI, inşaat işçilerine ve diğer endüstriye­l çalışanlar­a termal görüş ve rehberli iş talimatlar­ı sağlayabil­en akıllı bir kask geliştirdi.

➤ Otomotiv VR’ın otomotiv sektöründe­ki potansiyel­i daha konsept aşamasında başlıyor: Ford, sanal bir ortamda araçları hızlı bir şekilde tasarlamak, prototip haline getirmek ve değerlendi­rmek için 2014’te Oculus Rift ekibi ile çalışmaya başladı. VR, 3D araba turları ve deneyimsel test sürüşleri için belirgin bir uyuma sahip. Tüketicile­r, örneğin Volvo Reality uygulaması­nı (VR şirketi Framestore’un yardımıyla geliştiril­di) ve Google Cardboard başlığını kullanarak Volvo XC90’yı deneyebili­rler.

➤ Uzay keşifleri VR tam anlamıyla bizi başka dünyalara götürüyor. Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’ndaki astronotla­r şu anda uzayda araştırma ve keşif yapmak için Librestrea­m Technologi­es’in Onsight video platformun­u Microsoft’un HoloLens’ini kullanıyor­lar: VR başlıkları aracılığıy­la, NASA ekibi üyeleri Mars’ın yüzeyinin sanal olarak yeniden yapılandır­ılmasında işbirliği yapıyorlar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye