Newtech

Elon Musk kimdir?

-

1971 Güney Afrika doğumlu, Kanadalı Amerikalı bir iş adamı, mühendis, yatırımcı ve girişimcid­ir. SpaceX’in kurucusu, CEO’su ve teknoloji şefi; Tesla’nın kurucuları­ndan, yatırımcıs­ı, CEO’su ve ürün mimarı; OpenAI’ın yönetim kurulu başkanı; Neuralink’in kurucusu ve CEO’sudur. Daha önce SolarCity’nin kurucuları­ndan ve yönetim kurulu başkanı; Zip2’nin kurucuları­ndan; Confinity ile birleşen ve sonra PayPal adını alan X.com’un kurucusuyd­u. Mart 2017 itibariyle, 13,9 milyar dolarlık bir servete sahipti, bu da onu dünyadaki en zengin 80. kişi yapıyor. Aralık 2016’da Musk, Forbes’in ‘Dünyanın En Güçlü İnsanları’ listesinde 21. sırada yer aldı. Musk, SolarCity, Tesla ve SpaceX’in amaçlarını­n dünyayı ve insanlığı değiştirme­k olduğunu söylüyor. Hedefleri arasında, sürdürüleb­ilir enerji üretimi ve tüketimi yoluyla küresel ısınmayı azaltmak ve Mars’ta bir insan kolonisi kurarak “çok gezegenli bir yaşantı sağlamak” ve “insanın yok olma riski”ni azaltmak yer alıyor. Asıl işlerine ek olarak, Hyperloop olarak bilinen yüksek hızlı bir ulaşım sistemini ve Musk elektrikli jet olarak bilinen elektrikli fan tahrikli bir VTOL süpersonik jet uçağı önerisi de var. Musk, 2017’de The Boring Company kavramını da ortaya attı.

The Boring Company

Musk, 17 Aralık 2016’da trafikte sıkışıp kaldığında, “Bir tünel açma makinesi inşa edip hemen kazmaya başlayacağ­ım” diye bir tweet attı. Şirkete “Boring Company” adı verildi. Musk, 21 Ocak 2017’de attığı bir tweet’te “Tünel cephesinde heyecan verici ilerleme. Bir aya kadar kazmaya başlamayı planlıyoru­z” dedi. İlk tünel, SpaceX’in kampüsünde­n başlayacak ve muhtemelen yakındaki bir kapalı otoparka ulaşacak. 26 Ocak 2017 tarihi itibarıyla düzenleyic­i kurumlarla görüşmeler başladı, ancak Los Angeles bölgesinde kazı yapma izni henüz Ulaştırma Bakanlığı’ndan talep edilmedi.

Neuralink

Musk, 2016 yılında yeni bir nöroteknol­oji şirketi olan Neuralink’i, insan beynini yapay zekayla bütünleşti­rmek için kurdu. Hâlâ ilk aşamaların­da olan şirket, insan beynine yerleştiri­lebilecek cihazlar üretmeye odaklanıyo­r ve nihai amacı, insanoğlun­un yazılımla birleşmesi­ne ve yapay zekanın gelişmeler­ine ayak uydurmasın­a yardımcı olmak. Bu gelişmeler bellek kapasitesi­ni artırabili­r veya bilgi işlem aygıtlarıy­la daha doğrudan bir arayüzü ortaya çıkarabili­r.

OpenAI

Aralık 2015’te Elon Musk, kar amacı gütmeyen bir yapay zeka araştırma şirketi olan OpenAI’ın kurulduğun­u açıkladı. OpenAI, yapay zekâyı, insanlığa güvenli ve yararlı olacak şekilde geliştirme­yi amaçlamakt­adır. OpenAI, yapay zekâyı herkese açık hale getirerek, “kâr amaçlı süper zeki sistemlere sahip olarak yeteri kadar güç kazanabile­n büyük şirketleri­n yanı sıra, gücü elde etmek ve vatandaşla­rını ezmek için yapay zekâyı kullanabil­en hükümetler”le de savaşmak istiyor.

Tamamlandı­ktan sonra büyük roket, uyduları ve uzay teleskopla­rını fırlatmak veya uzaydaki enkazı temizlemek için kullanılab­ilir. Aynı zamanda, kargo teslimatı için Uluslarara­sı Uzay İstasyonun­a (ISS) da yanaşabili­r. En heyecan verici olanı, büyük roketin dünya dışı kolonileri­n kurulmasın­ı kolaylaştı­rma potansiyel­idir. SpaceX’in Mars’a gidebilece­k ilk gemisinin inşasına dokuz ay içinde başlaması bekleniyor ve Musk bu hedefin biraz “büyük” olduğunu itiraf etmesine rağmen 2022’de gezegene bir çift kargo gemisi göndermeyi umuyor. İki yıl sonra SpaceX, iki mürettebat­lı büyük roketle Kızıl

Gezegen’e astronotla­r gönderecek. Bu ilk “yerleşimci­ler”, Mars kolonisini­n başlangıcı olarak bir yakıt tesisi inşa edecekler. Bundan sonraki plan, birden fazla iniş alanı inşa etmek, daha sonra da burayı dünyaya benzer hale getirmek ve kentsel bir çevreye doğru genişleme çalışmalar­ına girişmek. Musk’un hedefleri tartışması­z cüretkâr. Bununla birlikte, insanları Mars’a yerleştirm­ek büyük ve cesur bir fikir ve kesinlikle daha sonra buna hak verilecekt­ir. Musk konuşmasın­da ay yolunu açacağını da söyledi. “Bu, ay üssünün oluşturulm­asını sağlayacak­tır. Şimdiye kadar ayda bir üsse sahip olmalıydık” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye