Newtech

Boyutun Ötesinde Performans

Çantaya atıp gezebilece­ğiniz boyutlarda­ki Mini PC’ler hem masaüstünd­e yer kaplamıyor hem de koca cüsseli PC’lerin yaptığı bir çok işi rahatlıkla yerine getirebili­yor.

-

Bilgisayar­lar gittikçe küçülüyor. Yeni bir masaüstü bilgisayar için piyasaya bakıyorsan­ız, dev bir Tower’a karşılık yeni mini PC’leri göz önüne almak daha mantıklı olur. Ancak küçük bir paketten ciddi bir güç elde etmek için, bilmeniz gereken birkaç şey var. Kısa bir süre önce mini bilgisayar dünyası oluşurken, bu küçücük cihazların ihtiyaç duyulan bilgi işlem gücüne uymaması nedeniyle onlarla dalga geçiliyord­u. Ancak teknolojid­eki son gelişmeler mini bilgisayar­ları küçük kılan şeylerin onu daha az güçlü yapmadığın­ı ortaya çıkardı. Buna göre, satın almadan önce bilmeniz gereken bazı değişiklik­ler ve geliştirme­ler mevcut.

Temel sistem mi, kullanıma hazır sistem mi?

Tipik olarak baktığınız mini bilgisayar­larda, bazı farklılıkl­ar görürsünüz. Mini PC’ler iki farklı tarza sahipler: Temel sistem ve kullanıma hazır sistem. Bir temel sistem kiti, kasa, anakart ve işlemciden oluşur. Sabit diski ve RAM’ı ayrıca satın alıp takmanız gerekir. Genelde kullanıma hazır sistemlerd­en daha ucuzdurlar. Eğer eski bilgisayar parçaların­ı kullanmak veya belirli parçaları satın almak istiyorsan­ız, bir temel sistem kiti almanız gerekir. Kullanıma hazır kit ayrıca sabit disk ve RAM’ı ve seçtiğiniz bir işletim sistemini içerir. Bu tip mini PC, kutudan çıktığı anda kullanılma­ya hazırdır. Kullanıma hazır mini PC, yeni başlayan herkes için idealdir. Her iki cihaz tipi de Wi-Fi, Bluetooth, USB ve önceden yüklenmiş diğer parçalar ile birlikte gelir.

Klavye, mouse veya monitör yok

Bir mini bilgisayar satın aldığınızd­a, yalnızca mini PC’yi alırsınız, başka hiçbir şey yoktur. Bir klavye ve mouse, ona bağlamak için bir monitör ve ses almak için hoparlörü satın almanız gerekir. Yine, eski monitörünü­zü, klavyenizi, mouse’unuzu ve hoparlörle­rinizi, mini PC ile uyumlu oldukları sürece yeniden kullanabil­irsiniz. Monitörler için: Mini PC’de yalnızca bir mini HDMI çıkışı vardır, bu nedenle monitörünü­z bir HDMI portuna ihtiyaç duyacaktır. Ayrıca, mini bilgisayar­ınızın bir mini-HDMI-HDMI kablosu ile birlikte gelip gelmediğin­i kontrol edin; aksi takdirde bunu satın almanız gerekir. Monitörünü­zün bir HDMI bağlantı portu yoksa, HDMI-DVI dönüştürüc­üsüne ihtiyacını­z olacaktır. Ayrıca, yeni bir monitör satın alıyorsanı­z, gelecekte mini bilgisayar­ınızı monitörünü­ze bağlamak istiyorsan­ız, VESA uyumlu bir monitör bakın. Klavye ve mouse’lar için: PS/2 bağlantı noktasına sahip eski bir klavye veya mouse kullanamaz­sınız. Mini PC’ler yalnızca USB tabanlı veya Bluetooth tabanlı klavyeleri

ve mouse’ları destekler. Yeni satın alıyor iseniz, bir Bluetooth klavye ve mouse satın almanızı öneririz, böylece ünite üzerindeki

bir USB portu boşta kalır.

Neler yükseltile­bilir?

Bir tower bilgisayar­ın aksine, mini bir bilgisayar­da yükseltebi­leceğiniz şeylerin sayısı çok sınırlıdır. Daha küçük boyut, anakartın farklı parçalar için çok sayıda yuvaya sahip olmadığı anlamına gelir ve onlara göre herhangi bir fiziksel yer de yoktur. Aslında, mini bir bilgisayar­ın içini açarsanız, hiçbir şey için yer bırakmayac­ak şekilde dolu olduğunu görürsünüz. Dolayısıyl­a, normalde bir Core i3 CPU satın alıp daha sonra Core i7’ye yükseltirk­en, mini PC’lerde bu durum böyle değil. İşlemci yükseltile­mez. Aslında bu tamamen doğru değil, biraz lehimleme yapabiliyo­rsanız teknik olarak yükseltebi­lirsiniz, ancak bu garantiniz­i geçersiz kılar ve hiçbir üretici bunu önermez. Ayrıca, yükseltme yapmak istiyorsan­ız, temel bilgisayar setinin sonraki sürümünü satın almanız, elinizdeki parçaları transfer etmeniz ve eski mini bilgisayar­ınızı satmanız daha mantıklı olacaktır. Aslında basitçe sabit disk veya RAM’ı yükseltebi­lir veya transfer edebilirsi­niz. Gelin piyasada bulunabile­n bazı mini PC modellerin­i görelim.

MSI Cubi 3 Silent serisi

MSI denince akla gelen ilk şey oyun bilgisayar­ları ve donanımlar­ı olsa da firmanın farklı ihtiyaçlar­a yönelik çözümleri de bulunuyor. Bu ihtiyaçlar­dan bir tanesi de endüstriye­l alanda kullanılan mini PC’ler. MSI, Cubi serisiyle halihazırd­a bu alana yönelik ufak hacimli bilgisayar­lar üretmekle beraber firmanın yeni duyurusunu yaptığı ve 2018 yılının ilk aylarında piyasada yerini bulacak Cubi 3 Silent serisi çıtayı daha da ileriye taşıyor. Intel 7. Nesil işlemciler­in kullanıldı­ğı Cubi 3 Silent serisinde bir önceki modellere kıyasla en büyük fark ürünlerin fansız olarak tasarlanma­sı. Böylelikle zorlu endüstriye­l koşullarda fan arızası, soğutucu modüllerin tıkanması ve verimsiz çalışması gibi sorunların önüne de tamamen geçilmiş oluyor. Fansız tasarımın bir diğer avantaj sağladığı nokta da bilgisayar­da hareketli bir parça olmadığınd­an araç içi eğlence sistemleri gibi sürekli hareket halindeki ortamlarda da kullanımın önünü açıyor olması. Giriş çıkış bağlantıla­rı konusunda da zengin alternatif­ler sunan Cubi 3 Silent serisi, çift ethernet ve COM port bağlantısı sunan modelleriy­le de kullanım alanlarını zenginleşt­iriyor. Veri depolama ihtiyacını m.2 türündeki SSD sürücüler üzerinden gerçekleşt­iren Cubi 3 Silent serisinde daha fazla depolamaya ihtiyaç duyan kişiler, kutu içerisinde yer alan 2.5 inç sabit disk takma aksesuarıy­la beraber yüksek kapasiteli disk sürücüleri de bilgisayar­larında kullanabil­iyorlar.

➤ MSI Cubi 3 Silent S MSI’ın Cubi 3 Silent serisinin bir üyesi olan Silent S, seriden farklı olarak yan ve arka tarafta daha fazla I/O portuna ve bazı portlarda da daha yüksek sürüm desteğine sahip.

Asus VivoMini VM65N

ASUS VivoMini VM65N mümkün olan en az alanı kaplarken, en yeni Intel Kaby Lake mimarisiyl­e maksimum performans sunan, 2 litrelik bir mini PC. 7. nesil Intel Core işlemciler ve harici NVIDIA GeForce ekran kartıyla 4K UHD görseller ve oyun için ideal. Buna ek olarak DDR4 RAM ve SonicMaste­r ses seçimiyle, günlük bilgisayar kullanımı veya eğlence merkezi için ideal bir seçim. Size esnek depolama seçenekler­i sunarak işletim sisteminiz­i hızlandıra­n veya film ve müziklerin­iz için depolama alanı sunan Vivo DualBay’i de içerisinde barındıran bir kompakt tasarıma sahip. Bunun yanında SuperSpeed USB 3.1 ve 802.11ac Kablosuz sayesinde süper hzlı bağlantı seçenekler­i de sunuyor. VivoMini VM65, Zen’den ilham alan, metal bir görünüme ve şık bir Demir Grisi renge sahip. Bu tarz bir mini PC, evinizin herhangi bir odasına muhteşem bir görünüm katacaktır.

➤ HP Elite Slice İletişim ve üretkenlik için tasarlanan modüler bilgisayar HP Elite Slice, kullanıcıl­arına tercihleri­ne göre bir masaüstü bilgisayar oluşturma imkânını tanıyor. Çalışma ortamına şıklık katarak üretkenliğ­i artıran bu masaüstü bilgisayar ofis alanlarını­n tasarlanma şeklini de değiştiriy­or. Çok yönlülük, performans ve kurumsal seviyede güvenlik bir araya gelerek çalışanlar arasında daha fazla üretkenlik ve ekip çalışması sağlarken çalışma alanlarını ve çalışma tarzlarını da dönüştürüy­or. Ultra seviyede küçük olmasına rağmen büyük performans sunan mini bilgisayar yalnızca 6.5 inç (16,51cm)

 ?? Asus VivoMini VM65N ??
Asus VivoMini VM65N
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye