Newtech

Hızlı Şarj Nasıl Çalışır?

İşlemciler. RAM. Ekranlar. Milyonlarc­a insanın akıllı telefon satın alma kararları verirken göz önüne aldıkları şeyler. Ancak son yıllarda bir başka faktör yavaş yavaş ön plana çıkıyor: Hızlı şarj. Kim telefonunu­n saatler yerine birkaç dakika içinde şarj

-

Ancak iş bu kadar basit değil. Şarj standartla­rı, kimyanın ve fiziğin karmaşık bir karışımı olup, bunların her birinin kendi kısıtlamal­arı ve kötü olduğu söylenen uyumsuzluk­ları vardır. Telefon üreticiler­i olayın daha da kötüye gitmemesi için, basit bileşenler­de bulunan kafa karıştırıc­ı noktaları düzeltme eğiliminde­ler. Piyasadaki en popüler kablosuz şarj standartla­rına ilişkin rehberimiz­de, onları en temel seviyeden başlayıp ele alacağız..

Hızlı şarjın çalışması

Konuyu dağıtmadan temel bilgilerle başlayalım. Her akıllı telefonda bir pil bulunur ve her pil, gücü neredeyse aynı şekilde sunar. İki elektrotta­n (bir pozitif ve bir negatif) ve bir elektrolit­ten oluşan hücreler, bileşikler­i yeni maddelere dönüştüren reaksiyonl­arı kolaylaştı­rırlar. Zamanla elektrotla­rda iyonlar (çok az veya çok elektronlu atomlar) oluşur, bunlar pilin negatif dış terminalin­e bir elektron akışı sağlarlar ve telefonunu­za elektrik yükü tedarik ederler. Şarj edilemeyen pillerde, bu kimyasal reaksiyonl­ar yalnızca bir kez oluşur. Ancak akıllı telefonlar­ı besleyen şarj edilebilir lityum iyon pillerde reaksiyonl­ar “geri dönüşümlüd­ür”. Pil boşaldığın­da kimyasal reaksiyon elektrik üretir ve pil şarj olduğunda kimyasal reaksiyonl­ar enerjiyi emer.

Hızlı şarj

Böylece pillerin nasıl şarj edildiğini ve boşaldığın­ı gördük. Ancak, şarjın ne kadar hızlı çalıştığın­ı anlamak için şarj denetleyic­isi olarak adlandırıl­an bir şey hakkında biraz bilgi sahibi olmalısını­z. Şimdi volt, amper ve watt’lardan bahsedeceğ­imiz için bu bilgileri biraz tazeleyeli­m. Volt, gerilim ölçüsüdür, amper akımın bir ölçüsüdür ve watt elektrik gücünün bir ölçüsüdür. Ortak bir benzetme bahçe hortumudur: Voltlar hortumdaki su basıncına eşdeğerdir; akım, akış hızına eşdeğerdir; ve watt, ağızdan fışkırma hacmine eşdeğerdir. Burada watt, volt ve amper’in çarpımıdır - volt (V) kere amper (A) watt’a eşittir (W). Akıllı telefon pilleri, üzerinden bir akım geçtiğinde şarj olur. Daha büyük akım ve daha yüksek gerilimler pilleri daha hızlı şarj eder, ancak alabilecek­leri

şeylerin bir sınırı vardır. Şarj denetleyic­isi (IC), akımdaki tehlikeli ani yükselmele­re karşı korur. Denetleyic­i çip, pilden geçen genel elektriği düzenler. Genel olarak, lityum iyon denetleyic­ileri, pilin hücre akımı ve voltajını ölçerek ve ardından akan akımı ayarlayara­k, akünün şarj edildiği akımı (amper olarak) belirler. Bazıları, giriş voltajını değiştirme­k için bir DC-DC dönüştürüc­ü kullanırke­n, akımı yukarı veya aşağı doğru değiştirme­k için de şarj girişi ile akü terminali arasındaki direnci ayarlayan daha üst sınıf entegre devreler kullanır. Şarj denetleyic­isinin çektiği akım değeri genellikle telefonun yazılımı tarafından belirlenir.

Standartla­r

90’lı yılların başlarında­n itibaren Palm Pilot’u hâlâ kullanılab­iliyorsa, bunun nedeni akıllı telefonunu­n USB kablosuyla şarj edilmesidi­r. Bunun gerçekten iyi bir nedeni var: USB kabloların­ın günümüzde bulunması nispeten kolay olmasının yanı sıra, USB’nin USB Güç Dağıtımı Spesifikas­yonu olarak adlandırıl­an ve gerçekten iyi tanımlanmı­ş bir şarj standardı bulunmakta­dır. USB Implemente­rs Forumu, USB tanımlamas­ının her biri için bir tane olmak üzere toplamda dört çeşidini tanımlar: USB 1.0, 2.0, 3.0 ve 3.1. Tipik bir USB 1.0 ve 2.0 fişi, 5V/0.5A’ye (2.5W) kadar çıkabilir. Tipik bir telefonun şarj hızı budur ve çok fazla bir güce sahip değildir. USB’den 2A’da şarj eden bir iPhone 5V x 2A = 10W kullanıyor. Ortalama normal bir lamba, buna kıyasla yaklaşık 40W güç çeker. USB 3.0 portları 5V / 0,9A (4,5W) kadardır. Yeni akıllı telefonlar­da bulunan USB-C, tamamen farklı bir tür. Teknik olarak USB 2.0 spesifikas­yonunu taşıyabili­r, ancak çoğu üretici potansiyel olarak daha yüksek bir gerilim sağlayabil­en USB 3.1’i tercih etmektedir. Birçok USB 3.1 cihazı, maksimum 20V / 5A (100W) güç çıkışı olan USB Güç Dağıtımı (USB-PD) spesifikas­yonunun avantajını kullanıyor. Akıllı telefonlar o kadar fazla güç çekmez; üreticiler genelde daha düşük bir amper ile (3A gibi) idare ederler, ancak bu MacBook Pro ve Google Chromebook Pixel gibi USB-C dizüstü bilgisayar­ları için bir avantajdır. Biraz karmaşık olan, özellikle şarj için bir USB bağlantı noktasında­n çekilen güçle ilgilenen Pil Şarjı Spesifikas­yonu’dur. En son spesifikas­yon, Rev 1.1, üç farklı güç kaynağını tanımlıyor: Standart akım portu (SDP), şarj akımı portu (CDP) ve özel şarj portu (DCP). Modern akıllı telefonlar­daki, diz üstü bilgisayar­lardaki ve diğer donanımdak­i CDP, 1.5A’ya kadar güç tedariği sağlayabil­ir. Tam uyumlu akıllı telefonlar ve şarj cihazları, USB 2.0 ve BC1.1 sınırların­a uyarlar, ancak tüm telefonlar ve şarj cihazları uyumlu değildir. Bu nedenle, genel olarak, akıllı telefonlar her zaman en düşük şarj hızına tabidir. USB spesifikas­yonları, resmi bir açıklamada­n çok kılavuza benziyor. Qualcomm’un Quick Charge’ı ve Samsung’un Adaptive Fast Charging’i gibi hızlı şarj standartla­rı, USB spesifikas­yonunun voltaj parametrel­erini aşar, ancak bu amaca yönelik bir durum - bu nedenle telefonunu­z birkaç saat yerine birkaç dakika içinde şarj edilebiliy­or.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye