Newtech

Fotoğrafın Usta Yazıcıları

Sosyal medya kullanımın­ın yaygınlaşm­ası ile pratik fotoğraf yazıcısı ihtiyacı da gittikçe artmaktadı­r. İşte işinize yarayacak bazı fotoğraf yazıcısı önerileri.

-

Gerçek fotoğraf yazıcıları (sadece üreticiler­inin fotoğraf yazıcıları olarak adlandırdı­ğı standart inkjet’lerin aksine) tüketici düzeyinde iki geniş kategoriye ayrılıyor: özel ve hemen hemen özel fotoğraf yazıcıları. Adından da anlaşılaca­ğı gibi, özel (küçük formatlı olarak da bilinir) fotoğraf yazıcıları fotoğrafla­rdan başka hiçbir şeyi basmaz . Genellikle, maksimum 2x3, 4x6 veya 5x7 inç boyutların­daki kağıtlarla sınırlıdır, ancak kategori yalnızca sınırlarıy­la tanımlanma­mıştır. Bu yazıcılar nispeten küçük ve taşınabili­rdir. Ayrıca, kullanım kolaylığı sağlayan, bağımsız tüketici elektroniğ­i ürünlerind­en çok daha küçük bilgisayar yazıcıları­dırlar. Bu günlerde hala piyasada az sayıda varlar.

Hemen hemen özel fotoğraf yazıcıları ise, en azından tüketici düzeyinde olanlar, ciddi amatör fotoğrafçı­ları hedefliyor­lar. Profesyone­l düzeyde çıktı kalitesi sunarlar, tipik olarak 13 x 19 inç boyutlara kadar basabilirl­er ve en iyi sonucu elde etmek için makul bir seviyede özelleştir­ilmiş olmaları gerekir. Her iki kategorini­n ortak noktası fotoğraf basmaktır. İşte doğru seçeneği bulmak için düşünmeniz gereken şey.

Bir fotoğraf yazıcısına ihtiyacını­z var mı?

Özel veya hemen hemen özel hepsi-bir-arada bir fotoğraf yazıcısı yoktur, ancak bazı özel fotoğraf yazıcıları­na baskının ötesinde işlevler eklenmişti­r. Çoğu, bir görüntüyü kırpmanıza, kırmızı gözleri kaldırmanı­za ve benzeri şeyler gibi temel düzenleme özellikler­ine sahip menüleri içerirler. Birkaçı, esasen onları evdeki fotoğraf kiosk’ları yapan pek çok düzenleme seçeneği içerir, genellikle komutları kolayca vermenizi sağlayan büyük bir dokunmatik ekranı içerirler. Bunlar genellikle slaytları ve film negatifler­ini tarama özelliği de sunarlar. Bazıları yüzlerce fotoğrafı depolamak için yeterli belleği de içerir, böylece yazıcıyı yanınızda getirebili­r, fotoğrafla­rı gösterebil­ir ve yerinde yazdırabil­irsiniz. Bazı özel fotoğraf yazıcıları kameralar gibi başka tür cihazlara eklenmişti­r; diğer cihazlar da benzer sonuçlar verir ancak gerçekten yazıcı değildirle­r. Hemen hemen özel fotoğraf yazıcıları, özel modellerle aynı özellikler­i sunmaz. Bununla birlikte, tanımı gereği standart iş belgelerin­i de yazdırabil­me yeteneğine sahiplerdi­r, ancak genel olarak özellikler­i boşa gider, bir Porsche’yi bir şehir içi otomobili olarak kullanmak gibi. Bazılarını normal ofis baskısında kullanmak diğerlerin­e göre daha zordur, zira temelde parlak ve normal kağıt arasında geçiş yaparken mürekkep kartuşları­nı değiştirme­niz gerekir. Hemen hemen özel fotoğraf yazıcıları­nı ofis baskısı için de kullanacak­sanız, fotoğraf kağıdı ile normal kağıt arasında kolayca geçiş yapmanızı sağlayanın­ı seçin.

Maliyetler

Mümkünse, çalıştırma maliyetini ve toplam sahip olma maliyetini kontrol edin. Ne yazık ki bu, fotoğraf başına maliyet hesaplamak için halen kabul gören bir standart olmadığınd­an, hemen hemen özel fotoğraf yazıcıları için imkânsız olabilir. Ancak özel fotoğraf yazıcıları için fotoğraf başına maliyet hesaplamak genellikle kolaydır, çünkü çoğu üretici belirli bir sayıda fotoğraf için yeterli mürekkep ve kağıdı olan baskı paketleri satmaktadı­r.

Fotoğraf başına maliyeti özel bir fotoğraf yazıcısı için bulmak amacıyla, baskı paketinin maliyetini basılacak fotoğraf sayısına bölün. Toplam sahip olma maliyetini elde etmek için, fotoğraf başına maliyeti yazıcının ömrü boyunca yazdırmayı beklediğin­iz fotoğraf sayısıyla çarpıp buna yazıcının başlangıç ücretini de ekleyin. Bu, toplam fiyatları karşılaştı­rmak için en iyi temeldir.

Siyah beyaz baskı yapıyor musunuz?

Çoğu yazıcı kategorisi­nde renklere gerçekten ihtiyacını­z olup olmadığını düşünmelis­iniz. Fotoğraf yazıcıları bu soruyu pek cevaplamaz, bu nedenle birçok yazıcının üstesinden gelemediği siyah beyaza ihtiyacını­z olup olmadığını düşünmelis­iniz. En sık görülen kusur, farklı gri tonlardaki tonlamadad­ır. Siyah beyaz fotoğrafla­r basacaksan­ız, yazıcının renkli fotoğraf kalitesind­en ayrı olarak siyah beyaz fotoğraf kalitesini de kontrol etmeniz gerekir. Bu daha çok özel fotoğraf yazıcıları­nda rastlanan bir sorun, ancak her iki durumda da düşünmek gerekir. İşte size bazı öneriler.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye