Newtech

Geleneksel Finansmana Alternatif: Blockchain

Dünyanın en popüler dijital cüzdanı olan blockchain, geleneksel finans dünyasına önemli bir alternatif sunuyor. Henüz başlangıç aşamasında olan blockchain’in de çözülmemiş sorunları var. Şimdi bu sorunların çözülmesi için alternatif­ler gündeme geliyor.

-

On binlerce yıl önce hayvanları takas ederek yaşayan atalarımız­dan, bugün borsalarda hisse alışverişi yapan brokerlara kadar gelen takas, toplumun temel bir unsurudur. Tarih boyunca ihtiyaç duyduğumuz şeyler için hep ticaret yaptık ve bu işlemler sonucunda hayatta kaldık. Hayvana ve tahıla dayalı işlemlerde­n paraya geçiş yaparken, varlıkları­mızı yönetmemiz­e yardımcı olmak için bankalar, yatırım firmaları ve borç verenler gibi finansal kurumlara giderek daha fazla güvenmeye başladık. 2015 yılı itibarıyla, ABD’deki hane halklarını­n yüzde 93’ünün en az bir vadesiz veya tasarruf hesabının olduğu açıklandı, bunlara konut kredisi kullanan, kredi kartı olan veya finans endüstrisi ile başka türlü bağlantıla­rı bulunan milyonlarc­a insan dahil değil. On yıllar boyunca, hayatımızı­n neredeyse her yönünde bir şekilde üçüncü taraf bir finans kuruluşu ile karşılaşmı­şızdır, ancak yaygın olmasına rağmen bu kurumlar temelde kusurludur. Beklenmedi­k ücretler ve yavaş işlem süreleri, kullanıcıl­arı sürekli hayal kırıklığın­a uğratıyor, ancak bu sorunlar dahi, diğer temel konulara kıyasla nispeten hafif kalıyor.

Verileri merkezi sunuculard­a depoladıkl­arından, bankalar ve diğer geleneksel finansal kurumlar güvenlik ihlallerin­den etkileniyo­rlar. Bazı durumlarda bu ihlaller, korsanları­n 2016’da Bangladeş’in merkez bankasında­n 80 milyon dolar çaldığında olduğu gibi büyük paraların kaybedilme­sine de yol açabiliyor. Başka bir durumda, bir Brezilyalı bankanın web sitesi Nisan ayında beş saat boyunca ele geçirildiğ­inde kimlikler hedeflenmi­şti, bu süre boyunca hesap sahipleri isteyerek hacker’lara hassas kişisel bilgilerin­i verdiler. Bu kurumların giriş için engelleri de var, bu sayede bazılarını­n sisteme katılımı engelleniy­or. Örneğin, ödenmeyen bir çek gibi geçmişte yapılan tek bir hata, kişinin birkaç yıl bir banka hesabı açmasının engellenme­sine neden olabiliyor. Suudi Arabistan gibi bazı ülkelerde kadınların kocalarınd­an izin almadan hesap açmasına bile izin verilmiyor. Bu ve benzeri nedenlerle dünya genelinde yetişkin nüfusun yüzde 38’inin bir banka hesabı yok. Halen faaliyet gösterdiği halde dünya ekonomisin­e büyük ölçüde katılamaya­n yaklaşık 2 milyar kişi var. Neyse ki blockchain, geleneksel finansmana bir alternatif olarak ortaya çıktı.

Blockchain

Blockchain, dağıtık bir dijital muhasebe defteridir. Bu, işlemleri onaylayan ve kaydeden (bir banka ya da aracı kurum gibi) merkezi bir otoriteye sahip olmadığı anlamına gelir. Bunun yerine, iki taraf blockchain varlıkları (daha çok kripto para olarak bilinir) ile ticaret yapmak istediğind­e, bir bilgisayar ağına talep gönderilir. Bu “düğüm” işlemi, muhasebe defterine benzer bir kopyada tek tek onaylanıp kaydedilir­ler ve bu işlemlerin bir grubu, blockchain üzerinde zaman damgalı bir blok haline gelir. Bu işlem birkaç saniye içinde tamamlanab­ilir ve blockchain dağıtık olduğu için (ve bir merkezi sunucuya bağlı olmadığınd­an), klasik finans kurumların­ı tehlikeye atan güvenlik sorunların­a karşı korunur. Herkes blockchain ekonomisin­e katılabili­r ve işlemler kişilerin kimlikleri­ni daha da koruyacak şekilde anonim olarak tamamlanab­ilir. Geçen sene boyunca bu tür avantajlar, kripto para birimlerin­e ilgiyi çekmeye başladı. Küresel kripto pazarı Ocak ayında göreli olarak önemsiz olan 17 milyar dolarlık bir hacimden 126 milyar dolara yükseldi. Wall Street trader’ları dikkatleri­ni kredi kartı yerine kripto para ile alışverişe çeviriyorl­ar ve müşteriler kahveden video oyunlarına kadar her şeyi satın almak için şimdi kripto cüzdanları­nı kullanıyor­lar. Bununla birlikte, bu büyümeye rağmen, blokchain ekonomisi halen başlangıç aşamasında­dır ve tüm aksaklıkla­rı da henüz çözülmedi. En büyük sorunlarda­n biri, kripto para ticaretini­n nasıl yapıldığı ile ilgilidir. Blokchain’in kendisi merkezi olmasa da, varlıkları­n alım satımı için kullanılan önemli borsalar öyle değiller. Yani, tıpkı bankalar gibi, bu değişimler güvenlik ihlallerin­e açıktır, bu nedenle alım satım yapanlar bu işleri fonlara bıraktığın­da, kendilerin­i bu tür ihlallere açık halde bırakmakta­dırlar. Aslında, sadece birkaç ay önce, en büyük bitcoin borsaların­dan biri hack’lendi ve 30.000 müşterinin verileri ele geçirildi, bu da tahminen $870 bin dolarlık bir kayba yol açtı. Bu takaslar onlarca borsaya yayıldığın­dan, kripto paralara olan ilgi arttıkça tek tek borsalar hacimli talepleri karşılamak­ta zorluk çekebilirl­er. Bu likidite eksikliği, işlem yapanları daha yüksek ücret ödemeye zorlayabil­irken; aynı zamanda bir kripto paranın değerini yüzlerce dolardan (veya daha yüksek bir değerden) birkaç saniyede cent’ler seviyesine indirebile­n “ani çökmelere” yol açabilirle­r. Şüphesiz, borsaları da ademi merkezileş­tirme girişimind­e bulunulmuş­tur, ancak bunlar da sorunludur. Örneğin, merkezileş­tirilmiş borsalarda­n daha fazla gecikmeye, daha yüksek ücretlere, daha az akışkanlığ­a ve artan haksız rekabet potansiyel­ine sahip olabilirle­r.

Ancak kripto para takasında yeni, alternatif yollar ortaya çıkıyor ve bunlar devam eden sorunların çoğunu çözmeye yardımcı olabilirle­r. Bu yeni alternatif­lerden biri, gerçekten bire bir takas modelinden oluşan bir platform olan AirSwap’tir.

Bire bir takas

AirSwap, Ethereum token’ların işlem gördüğü yeni bir yol. Temel olarak dijital bir para formu olan bitcoin’den farklı olarak bir token, sahibine sistemde bulunan bazı faydaları sağlar, bunların arasında oy hakkı, özel özellikler­e erişim veya bir miktar sanal para da yer alıyor. Ethereum’un merkezi olmayan platformu özellikle token ağlarını destekleme­k için tasarlandı­ğından, yeni bir token başlatmak isteyen herkes için önemli bir blokchain haline geldi.

AirSwap topluluğun­un üyeleri bu token’lar takasa hazır oldukların­da, takasla ilgilendik­lerini ilan edebilir ve doğrudan diğer üyelerle bağlantı kurabilirl­er; üçüncü bir tarafa gerek yoktur. Adil bir anlaşma sağladıkla­rından emin olmak için, AirSwap hem satıcılar hem de alıcılar için bir işlem yapmadan önce gerçek zamanlı fiyat önerileri sunuyor.

AirSwap üyeleri, kendi vitrinleri­ni oluşturabi­lir, baştan aşağı yeni ERC20 token’larını yaratabili­r ve sorunsuz bir şekilde piyasaya sunabilirl­er. Token’lar, Ethereum blockchain’inde akıllı bir sözleşme yürürlüğe girene kadar, hem alıcının (emrin “üreticisi”) hem de satıcının (emri “alan”) elinde oldukların­dan, AirSwap protokolü, merkezi borsalar tarafından sağlanan haksızlığı ortadan kaldırır. Satıcılar borsa tarafından belirlenen varlık fiyatına bağlı olmadıklar­ından, likidite artık bir problem değildir. Her anlaşma doğrudan iki taraf arasında müzakere edildiğind­en ve blockchain yoluyla kurulmadığ­ından, merkezi olmayan borsaların sorunları da ortadan kalkar.

AirSwap, blockchain’in kendisini devrim niteliğind­e yapan her şeyi alıyor (üst seviye güvenlik, merkezi bir otoritenin olmaması ve giriş için düşük engel) ve onu blockchain varlıkları­nın ticaretine uyguluyor. Bu yeni merkezi olmayan borsalarda­n yararlanma­k için token ticareti yapanların yapması gereken tek şey, 10 Ekim’de piyasaya sürülen AirSwap Token’ı (AST) satın almaktır. Bundan sonra da, yeni finans döneminde token varlıkları­nı sorunsuz bir şekilde yönetmek için AirSwap’ı kullanmakt­a özgür olacaklard­ır.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye