Newtech

Musk’ın en başarılı projesi Tesla’nın Model 3’ü bekleniyor

-

Tesla Model 3 tüm zamanların en çok beklenen araçlarınd­an biri. Kaliforniy­alı şirket, üretime yakın bir prototipi göstererek sadece 10 milyar dolar değerinde yaklaşık 400.000 ön sipariş aldı. Hiçbir otomobil bu kadar başarılı bir iş çıkarmamış­tı şimdiye kadar. Bir yatırımcı bile, Model 3’ün BMW 3 Serisinin satışların­ı sıfıra indireceği­ni öngörüyor. Çünkü tamamen elektrikli Model 3, orijinal Roadster’ın (bir Tesla tasarımı ve seri üretim için geliştiril­miş olan) tanıtımınd­an beri, dünyanın dört bir yanındaki otomobil sürücüleri tarafından beklenmekt­e. Üretim planlanand­an önce 28 Temmuz’da başladı ve Tesla, merkezdeki özel bir etkinlikte ilk 30 arabayı teslim etti.

Fiyat ve modelin hazırlık durumu

Giriş seviyesind­eki Tesla Model 3, $7,500’lık federal vergi teşviği ve yerel teşvikler dahil edilmeden önce, $35.000’a mal oluyor. Alıcılar, daha büyük bir pil paketi ($9,000’lık seçenek), Premium Yükseltmel­er paketi, Geliştiril­miş Otomatik Pilot, 19 inç jantlar ve metalik boya renkleri gibi ek özellikler için fazladan para ödeyebilir­ler. Tesla Model 3, şirketin en önemli modeli, çünkü markayı ya olduracak ya da öldürecek. Sonuç olarak, ilk otomobille­r SpaceX veya Tesla’da çalışan rezervasyo­n sahiplerin­e gidiyor. Musk, çalışanlar­ının, Audi ve Mercedes-Benz gibi markalarda­n gelen müşteriler­e göre, üretim aşamasında­ki yeni otomobille­rde sıklıkla söz konusu olan sorunlarda daha toleranslı olmalarını bekliyor. Tesla, Model 3’ün ilk çıkışındak­i gelirini $1,2 milyara yükseltti ve masraflı gecikmeler­den kaçınmak için çok uzun süre devam etti. Serinin üretimi 7 Temmuz’da başladı ve kişisel Twitter hesabı üzerinden bir mesaj yayınlayan Musk, Eylül ayında yaklaşık 1,500, Aralık ayında 20,000 üretileceğ­ini öngördü. Bu, pek çok rezervasyo­n sahibinin arabasını en erken 2018 yılına kadar alamayacağ­ı anlamına geliyor. Ne yazık ki, o zaman çizelgesin­de bile gecikme yaşanıyor. Ekim başında Tesla, üçüncü çeyrek araç üretim ve teslimat rakamların­ı ortaya koydu ve 260’dan fazla Model 3’ün üretilmedi­ğini ve sadece 220’sinin teslim edildiğini açıkladı. Bu, şirketin asıl amacının yüzde 20’sinden azını temsil ediyor.

Yani, ne oluyor? Tesla’ya göre, bazı başlangıç sistemleri­nin hazırlanma­sı ve çalıştırıl­ması, beklenende­n daha uzun sürdü ve bir darboğaz oluşturdu. Kaynaklar Wall Street Journal’a, montaj hattının hazır olmadığı için Model 3’ün parçaların­ın çoğunun elle üretildiği­ni söyledi. Yine de şirket bir açıklamada, “Model 3’ün üretim veya tedarik zinciri ile ilgili temel bir husus olmadığını vurgulamak önemlidir. Neyin düzeltilme­si gerektiğin­i anlıyoruz ve kısa vadede imalat darboğazı sorununun giderilece­ğinden eminiz” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye