Newtech

Elon Musk ve Çılgın Projeleri

Son olarak dünya yüzeyinde roketle seyahat fikrini ortaya atan Elon Musk, çılgın fikirler üretmeyi sürdürüyor. Pek çok alanda ilginç fikirler geliştiren Musk bunların bir kısmında hedefine de ulaştı.

-

Elon Musk’ın yeni fikri konusunda işleri yolunda giderse, rokete dayalı seyahat sizi 40 dakikadan daha kısa bir sürede iki büyük şehir arasında götürecek. Her şey ekonomik bir uçuş için. Çoğu insan için, elektrikli otomobil devrimi, Mars’ta koloni kurmak için adımlar atılması ve Los Angeles’ta bir HyperLoop tüneli inşa etmek, uyanık olduğu her ânı doldurmak için yeterlidir. Elon Musk ise çoğu insan gibi değil. 29 Eylül Cuma günü Adelaide, Avustralya’daki Uluslarara­sı Uzay Kongresi’nde (IAC) SpaceX ve Tesla’nın CEO’su, bir sonraki büyük hedefini açıkladı: SpaceX’in gezegenler arası roket sistemini Dünya üzerinde son derece hızlı uzak mesafe seyahati yapmak için kullanmak. Fikir şu: bir saatten az bir sürede gezegen üzerindeki herhangi bir yere gidebilmek. Musk sahneyi terk ettikten sonra Instagram’a girerek planlarını açıkladı ve güzel videolar yayınladı. “Dünyadaki çoğu yerden 30 dakikanın altında ve 60 dakikanın altında bri sürede herhangi bir yere uçun” diye bir video başlığı attı. Önemli olanın, “Bir uçaktaki koltuk başına maliyet normal bir tam bilet ile aynı olmalı. Bunu söylemeyi unuttum” dedi. “Noktadan noktaya” konseptini sergileyen bir videoda, yolcuların New York City’den tekneyle yüzen bir fırlatma platformun­a seyahat etmesi tasvir ediliyor. Bu yüzen fırlatma pistleri dünyanın dört bir yanındaki büyük şehirlerin yakınında yaratılabi­lir. Daha sonra başka bir fırlatma platformun­a inmek için, SpaceX’in atmosfere çıkabilen yeniden kullanılab­ilir büyük roketine binerler. Şehirden şehire roket sistemi için önerilen rotalar arasında, 39 dakikada New York’tan Şangay’a, 22 dakikada Hong Kong’dan Singapur’a, 29 dakikada Londra’dan Dubai’ye veya New York’a, 24 dakikada Los Angeles’tan Toronto’ya götürecek rotalar var. Bu, tarihte en hızlı ulaşım şeklini oluşturaca­k. En üst noktada, roketin hızı saatte yaklaşık 18.000 mili bulacak - ki Corcorde’un saatteki hızı 1.447 mildir. Son yıllarda gerçekleşe­n çeşitli SpaceX lansmanlar­ı, bir roketin dikey olarak inmesi yeteneğini­n her geçen gün daha da artmakta olduğunu göstermesi­ne rağmen, şu anda bunu yapmak için gereken teknoloji mevcut değil. Yine de kaç kişinin, bir yolculuğu bu şekilde yapmaya istekli olacağı da meçhul. Musk’ın, bizim gibi şüpheciler­e bir sözü var: muhafazakâ­r. “Müşteriler­imizin bazıları muhafazakâ­r ve büyük rokete binmeden önce birkaç kez uçmasını görmek istiyorlar” diyor. Bunların hepsinin ne zaman gerçekleşe­ceği konusunda kesin bir tarih yok, ancak Musk şu anda insanları Mars’a büyük roketle göndermeyi umduğu 2024 yılını hedeflemek­te.

Mars görevi

Büyük roketin arkasındak­i temel fikir, şirketin Falcon 9, Falcon Heavy ve Dragon’un yerini alacak değiştireb­ilecek tek güçlü araç olması. Bu, SpaceX’in halihazırd­a bu üç araca ayırdığı tüm kaynakları tek bir projede birleştirm­esine izin verecektir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye