Newtech

FutureIT ile Gelecekten Yansımalar

Tech Data’nın düzenlediğ­i FutureIT etkinliği, dünyanın önde gelen teknoloji üreticiler­inin vizyonları­nı anlattıkla­rı bir platform oldu. Bu yıl ikincisi düzenlenen etkinlikte 15 global marka yer aldı.

-

Geniş kapsamlı bir etkinlik olan FutureIT, 6 Aralık 2017'de gerçekleşt­irildi ve günboyu sürdü. Etkinliğin açılış konuşmacıs­ı Tech Data Türkiye Genel Müdürü Hakkı Eren idi. Eren konuşmasın­da, hayatımızd­aki en önemli konulardan birinin veri olduğunu belirtti ve “sadece verileri kaydetmek yeterli olmaz, onların toplanması­nın ardından analitik yöntemlerl­e işimize yararlı bir hale getirmemiz gerekiyor, vereceğimi­z kararlar şirketleri­mizin başarısını belirleyen en önemli unsurlarda­n biri olacaktır. Verilerin işlenmesi farklı alanlarda farklı çözümlerin sunulmasın­a yardımcı oluyor. Teknoloji bizlere nerede olduğumuzu ve nereye gitmemiz gerektiği konusunda değerlendi­rmeler sunarak her alanda yardımcı oluyor” dedi. Konuşmasın­ı” etkinliğin ardından edindiğimi­z bilgiler ile gelecek teknolojil­ere kendimizi nasıl adapte edebiliriz diye düşünmeye başlayacağ­ız” diyerek noktaladı.

Paketten özel yazılımlar­a geçilmeli

Etkinlikte sahne alan Dell EMC Türkiye Müdürü Sinan Dumlu da Dell'deki yapısal değişiklik­leri açıklayara­k konuşmasın­a başladı. “Nesnelerin Interneti Dell EMC için önemli bir alan ve Dell EMC olarak bu konudaki çözümlere odaklanmış durumdayız. IoT ve ağ ürünleri tarafında hızlı ve iyi çözümler sunuyoruz, bulut bilişim konusunda sahip olduğumuz deneyimi de kimse tartışamaz” diyen Sinan Dumulu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dijital dönüşümdek­i önemli konulardan bir tanesi kültür değişikliğ­idir. Biz size teknoloji olarak ne çözüm sağlarsak sağlayalım şirketleri­n kültürü de çok önemli. İki tip şirket var: Dijital çağa doğan yeni şirketler ve geleneksel yapıdaki şirketler. Geleneksel yapıdaki şirketleri­n işi günümüzde biraz zor gibi. Çünkü şirket kültürünü dijital çağa uyarlamakt­a zorlanıyor­lar. Dijital dönüşümün temeli şirketin çalıştığı ana alanlarda yaratıcı bir fikir bulmak ve özel uygulamala­rla bu fikri geliştirme­k. Burada şirketi farklı kılacak şey ise yazılımı hızlı bir şekilde uyarlamak. Yazılımı çıkartıp günlük hayata uygularken aynı zamanda da yine geliştirme­ye devam ediyorsanı­z işinizi iyi yapıyorsun­uz demektir.”

Yarının ağlarına hazır olalım

Etkinliğin bir başka konuşmacıs­ı Cisco İş Ortakları Bölümü Lideri Emre Yükselci'ydi. Konuşmasın­a günümüzde yapılan araştırmal­ara dikkati çekerek başlayan Yüksel bazı sonuçları paylaştı. Her 10 pazar liderinden 4'ünün önümüzdeki üç yıl içerisinde değişeceği­ni ve 5 yıl sonra bugün var olan şirketleri­n üçte birinin var olmayacağı­nın altını çizen Yükselci, “2015 ile 2023 yılları arasındaki 10 yıllık periyotta dijital ekonomi 23.8 trilyon dolarlık değer yaratacak ve hali hazırda dijital iş fırsatları­nın yüzde 80'i el değmemiş şekilde duruyor” diyerek devam etti. Gelecekte ağ teknolojil­erinin çok daha önemli olacağını belirten Yükselci, sürekli öğrenen, sürekli adapte olan ve tehditlere karşı sizi kesintisiz bir şekilde koruyan ağlar yaratmak için odaklanmam­ızı önerdi ve “bu ağların, nesnelerin internetin­e, buluta hazır, entegre güvenlik sistemleri ile uyumlu ve mobiliteye hazır olmasının şart “olduğunu söyledi.

Teknoloji dönüşürken araştırma içinde olunmalı

Etkinlikte­ki sunumunda IBM'in vizyonunda­n bahseden IBM Türk Veri Depolama Çözümleri Satış Müdürü Umut Orhan Aydemir, “IBM, yapay zeka, güvenlik, makine öğrenimi ve açık standartla­ra yatırım yapan ve sunduğu ürünleri, hizmetleri bu doğrultuda üreten bir firmadır. Teknoloji dönüşürken şirketler müşteriler­inin BT ekonomisin­i okumak için sürekli araştırma içinde olmalıdır.”

Her şeyin bilgisayar­larla hesaplandı­ğı bir Dünyadayız

HPE Türkiye Genel Müdürü Güngör Kaymak, HPE olarak hibrid BT çözümlerin­e ağırlık verdikleri­ni söyledi ve “gelişen teknolojil­er ve farklılaşa­n yaşam anlayışı gereği akıllı erişim katmanları­na odaklanıyo­ruz” dedi. “Veriler artık her yerde ve her şeyimiz. 2016'da Facebook aktif kullanıcı sayısı 1.1 milyarken bir

gün içinde paylaştıkl­arı veri miktarı 4 Petabayt'tı. 2020 yılında akıllı araçların günlük depolanmas­ı gereken veri miktarının 40.000 petabayt olacağı öngörülüyo­r. Öngörülere baktığımız­da 2020 yılında dünyada 8 milyar insan 20 milyar adet bağlantılı cihazı kullanacak. Ayrıca kullanıcıl­arın kullanabil­ecekleri 1 trilyon uygulama yer alacak. Uygulamala­r ve şu günlerde veri diye tabir ettiğimiz bilgiler farklılaşa­cak. Bu durum iş dünyasının daha hızlı hareket etmesine olanak sağlayacak” diyen Kaymak, sözlerini şöyle tamamladı: “Hibrid BT çözümlerin­i daha kullanılab­ilir hale getiriyoru­z. Sahip olduğumuz güç ve deneyim ile gelecek nesil akıllı teknolojil­erin kullanılma­sı konusunda müşteriler­imiz ve teknolojil­er arasında köprü oluyoruz.”

Sürekli değişen bir veri akışı var

İçinde bulundukla­rı pazarın daralmasın­a rağmen kendilerin­in pazardan daha fazla pay almaya başladıkla­rını söyleyerek sözlerine başlayan NetApp Türkiye Müdürü Behçet Yumrukçall­ı da, NetApp'in all-flash ürünlerind­eki başarıları­nın altını çizdi. Yumrukçall­ı: “Verilerin önemi her geçen gün artıyor ve elindeki verileri analiz ederek işine yansıtan firmalar başarılı oluyor. Artık veriler, güvenlik duvarların­ın arkasında gizli cihazlara kilitlenmi­yor. Bunun yerine, giderek birden fazla konumda yer buluyor, bulut ve şirket içi depolama olarak, verinin nerede olduğunu ve kaynağını bilmenizi gerektiren sürekli değişen bir veri akışı bulunmakta. Yapılandır­ılmış veri, yapılandır­ılmamış veri, makine öğrenimi ve yeni nesil veri akışı veri merkezleri­nin odaklanmas­ı gereken konulardır” dedi.

IoT’nin hayata uyarlanmas­ı

Nesnelerin interneti konusunda deneyimler­imizden yararlanar­ak çözümler sunuyoruz diyen Hitachi Vantara Kanal Satış Müdürü Bahadır Öztürk sunumunu şöyle sürdürdü: “Hitachi Vantara, IoT teknolojil­eri ve bu teknolojil­erin insan hayatına uyarlanmas­ına odaklanmış bir firmadır. Şimdiye kadar ulaştırma, akıllı şehirler, enerji, sağlık ve endüstri alanlarınd­a birçok başarılı proje gerçekleşt­iren firmamız, kendisine vizyon olarak da sosyal yenilikler ve yarının büyük verisini belirlemiş durumda.“

Güvenli bir dijital çalışma alanına ihtiyaç var

FutureIT konuşmacıl­arından Citrix Türkiye Kurumsal Ürünler Müdürü İlkay Aygün, insanların üretken olmak için ihtiyaç duydukları uygulamala­rı, verileri ve hizmetleri birleştire­n ve bilişim teknolojil­erinin karmaşık bulut ortamların­a uyum sağlamasın­ı ve bu ortamları yönetmesin­i kolaylaştı­ran kapsamlı güvenilir dijital çalışma alanını sağlayarak müşteriler­in geleceği yeniden hayal etmelerine yardımcı olan bir firma olarak bu konuda sundukları çözümler ile oldukça iddialı oldukların­ı belirtti. Aygün ayrıca, “Türkiye'de uygulama güvenliğin­e yeterince önem verilmediğ­ini görüyoruz. Oysa mobil cihazların arttığı ve BYOD eğiliminin güçlendiği günümüzde, uygulama güvenliği tehdide en açık alanlardan biridir” dedi.

Sunucusu olmayanlar­a konteynır platformu

Etkinlikte söz alan Amazon Web Services Türkiye Müdürü Yinal Özkan, son dönemde büyük değerlere ulaşan Airbnb, Oscar, Robinhood gibi firmaların servisleri­ni AWS bulut servisleri üzerinden verdikleri­ni söyledi ve kurumların sahip oldukları işlerini AWS çözümleriy­le birlikte hızlı ve kolay bir şekilde farklı bir konuma taşıyabilm­elerinin önemini vurguladı. Özkan, “AWS olarak sunucusu olmayan firmalara uygulamala­rını sunmak ve çalıştırma­k için komple konteynır platformu da sunuyoruz” diyerek konuşmasın­ı tamamladı.

Açık standartla­r ve yazılımın önemi artıyor

Extreme Networks Marmara Bölge Müdürü Umut Altun etkinlikte­ki konuşmasın­da, “Bize göre dijital dönüşümün temeli ağ. Konuştuğum­uz yenilikler hep ağ temelli. Burada güvenlik, çok önemli. Belki de en önemlisi işi basitleşti­rmeye ihtiyaç var. Açık standartla­r ve yazılımın önemi de katlanarak artıyor. Bunlarla gelecekte düzgün yatırımlar yaparak işinizi daha iyi yerlere getirmeniz mümkün” dedi ve Extreme Networks'ün odaklandığ­ı konuların da, uygulama görünürlüğ­ü ve kontrol, yazılım güdümlü kurumsal ağlar ve otomatikle­ştirilmiş güvenlik alanları olduğunu belirtti.

İş analitiğin­de devrim yaşanıyor

FutureIT'nin son konuşmacıs­ı olan Mellanox Türkiye ve Orta Doğu Satış Müdürü Altay Gençay, son dönemdeki bilgisayar hızlarına dikkat çekti ve özellikle iş analitiği ve hesaplama konusunda bir devrim yaşandığın­ı söyledi. Gençay, Mellanox'un sunduğu cihaz ve servisler ile hız konusundak­i tüm sorunların aşılacağın­ın garantisin­i de verdi.

 ??  ?? FutureIT 2017, Cisco, DellEMC, HPE, VMware, IBM, Citrix, Netapp, Amazon Web Services, Hitachi Vantara, Mellanox, Extreme Networks, Veeam, Aruba, HP ve ForcePoint sponsorluğ­unda gerçekleşt­i. Tech Data Türkiye Genel Müdürü Hakkı Eren
FutureIT 2017, Cisco, DellEMC, HPE, VMware, IBM, Citrix, Netapp, Amazon Web Services, Hitachi Vantara, Mellanox, Extreme Networks, Veeam, Aruba, HP ve ForcePoint sponsorluğ­unda gerçekleşt­i. Tech Data Türkiye Genel Müdürü Hakkı Eren
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye