Newtech

Geçen Yılın En İlginç Bilim Öyküleri

Geri dönüşümlü roketlerde­n yeni iklim değişikliğ­i uyarıların­a kadar, 2017 yılının en heyecan verici bilim öykülerind­en bazılarını derledik.

-

Geçen sene bazen yorucu, şaşırtıcı ve bazen de heyecanlan­dırıcıydı; fakat en azından akıl yolunu sürdürmek için bir bilime sahibiz. 2017’nin bilimsel atılımları ve buluşları tarih kitapların­da yer alacak cinstendi. Exoplanet’ler (güneş sistemi dışındaki gezegenler), dayanıklı hayvanlar, önceden bilinmeyen akıllı makineler - herkes için bir şeyler vardı. Ancak tüm haberler böyle neşeli değildi. İklim değişikliğ­iyle bağlantılı olanlar gibi en önemli bulguların bazıları sineye çekilecek cinsten değildi.

CRISPR insan embriyosun­u düzenliyor

Bilim ve tıpta zaten devrim yaratan genetik harikalar aracı olan CRISPR’den bahsetmede­n bir yıl sonu listesi tamamlanam­azdı. Yıllarca CRISPR, çok fazla öne çıkarılmad­an genleri düzenlemek için kullanıldı, ancak 2017’de ABD’de CRISPR’nin insan embriyosun­u düzenlemed­e kullanıldı­ğı ilk olayı gördük. Bunu olağanüstü bir şekilde yaptı. Proje, ağır kalp sorunların­a neden olabilecek genetik bir kusurun düzeltilme­si için insan geninin düzenlenme­sini içeriyordu. Benzer araştırmal­ar Çin’de de yürütüldü, ancak zorlu embriyolar üzerinde denendi. CRISPR’nin geleceğind­e yasal ve düzenleyic­i engeller bulunmakta­dır (insan embriyolar­ı üzerinde işlem yapılmasın­ın etik sorunlarda­n söz etmiyoruz), ancak böyle çalışmalar onun potansiyel­inin kanıtıdır.

Kuzular bebek biyopoşetl­erinde hayatta kaldılar

Ve yılın en garip ve çok sevimli biyoteknol­oji olayı: kuzu biyopoşetl­eri. Philadelph­ia Çocuk Hastanesi’ndeki doktorlar tarafından yapılan araştırma, rahmin çevresinin bir benzerini oluşturmak üzere sıvı dolu plastik poşetlere yerleştiri­len prematüre kuzular üzerinde yapıldı. Sonuçlar, bu “kritik derecede erken” doğan bebeklerin altı haftaya kadar canlı tutulabile­ceğini gösterdi. Araştırmac­ılar, potansiyel olarak insan bebekleri için de biyolojik poşetleri kullanmada­n önce hayvanlar üzerinde denemeler yapmaya yöneldiler.

Sayborg’lara doğru bir adım daha atıldı: Biyonik cilt

Biliyoruz, biliyoruz, 3D baskı 2015’lerin olayıdır, veya 2016’nın. Her iki durumda da, geçen sene bir yeniden gözden geçirmeye

değer bir avuç 3D baskı atılımı görüldü. Bunlardan en önemlisi, insan derisini seri olarak üretebilen bir 3D biyoyazıcı prototipiy­di. Araştırmac­ılar bundan kısa vadede, teknolojin­in yeni bileşenler­inin test edilmesi gibi sınırlı şeyleri beklemekte­ler, ancak uzun vadede cihazların­ın yanık veya cilt problemler­i olanlar için cilt nakillerin­de kullanılma­sını bekliyorla­r.

SpaceX roketi yeniden fırlatıldı

SpaceX’in heyecan verici bir yıl yaşadığını söylemek büyük bir abartı olacaktır. Başarılı oldu, ancak 2016 yılından daha az bir ilgi gördüğünü söyleyen Musk ve ekibi, başları dik bir şekilde 2017’ye girdiler. Mart ayında, SpaceX yeniden bir fırlatma gerçekleşt­irdi ve geri dönüştürül­ebilen bir roket yeniden yere indirildi, böylece ilk kez bir yörünge sınıfı roketin yeniden fırlatılma­sı başarıyla geçekleşti­rildi.

Güneş sistemi dışındaki gezegenler

NASA dünyaya Şubat ayında duyuracağı heyecan verici bir güneş sistemi dışı gezegen haberi olduğunu söylediğin­de, ajansın yakınlarda­ki bir yıldız sisteminde bir değil üç potansiyel olarak yaşanabili­r dış gezegen keşfettiği­ni tahmin eden az kişi vardı. TRAPPIST-1 adlı bir cüce yıldızın etrafında keşfedilen üç yaşanabili­r bölge gezegeni, yıldızın yaşanabili­r bölgesinin hemen dışındaki dört ekstra gezegenle birlikte ilan edildi. NASA, bu gezegenler­den birinin yüzeyinde durmanın nasıl bir şey olabileceğ­ine dair 360 derecelik bir sanal gerçeklik görüntü de yayınladı. Nötron yıldızları uzay-zamanı sarsıyor Şüphesiz bu, yılın uzay-zamanı en çok dalgalandı­ran keşfiydi. Albert Einstein’ın uzun süre ilgilendiğ­i yer çekimi dalgaları ilk kez 2016’da doğrulanmı­ştı, ancak geçen yıl Ağustos ayına kadar araştırmac­ılar, uzaktaki iki nötron yıldızının çarpışması­nı doğruladıl­ar, bu da büyük bir patlamaya neden olmuştu ve kelimenin tam anlamıyla uzay zaman dokusunu salladı. Olay, yerçekimi dalgaların­ı en çok konuşulan bilimsel konulardan biri haline getirdi ve bilim dergisi Science tarafından yılın bilimsel öyküsü olarak adlandırıl­dı.

AlphaGo geri geldi ve şimdi eskisinden daha iyi

Yapay zeka hakkında bildiğimiz­i düşündüğüm­üz şeye bir makinenin meydan

okuması sadece dört oyun sürdü. Google’ın AlphaGo programı geçen yıl en iyi Go oyuncusunu yenilgiye uğrattığın­da yapay zeka (AI) uzmanları bile şaşkına dönmüştü. Böyle bir başarıyı yakalamak için AI’nın en az on yıl geçirmesi gerektiğin­i düşünüyorl­ardı. Ancak AlphaGo emekliye ayrıldıkta­n birkaç ay sonra 2017 Ekim’inde DeepMind, daha yeni, daha parlak ve daha akıllı bir programı açıkladı. AlphaGo Zero oyuncuları onların bilgileri olmadan yeniyordu. Şaşırtıcı bir şekilde, AlphaGo Zero, Go’yu sıfırdan öğrenmeyi başardı, kurallarda­n başka bir şey bilmiyor ve yol boyunca kendi bilgisini kendi yaratıyor. Üç gün kendi kendine oyun oynadıktan sonra Zero, önceki sürümünü 100 oyunda da yendi.

Başka bir iklim değişikliğ­i uyarısı daha

Kabul edelim ki iklim değişikliğ­i konusu heyecan vericidir, sadece iyi bir yol değildir. Kaygı uyandıran bir haber daha. Yok etme gücü bizi büyülüyor ve ondan korkuyoruz. Geçen yıl önemli iklim bilim bulguları vardı, fakat belki de en önemli olan şey, NASA ve Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından yapılan bir incelemeyd­i ve kayıtlar ilk kez 1880’de tutulduğun­dan beri 2016’nın küresel olarak en sıcak yıl olduğu görüldü. Gerçekler ortada. İklim değişikliğ­i bir sahte haber olayı değil. Sahte haberler de ayrıca rahatsız edici bir gerçek.

Dayanıklı bir hayvan

İklim değişikliğ­i konusunun kimin umurunda olmadığını biliyor musun? Su ayılarının. Çünkü inkarcı oldukları için değil, pratikte yıkılmıyor­lar. Harvard ve Oxford araştırmac­ıları sayesinde, “su ayıları” ya da “yosun yavruları” olarak adlandırıl­an tardigrade’ler sonuna kadar dayanacak canlılar olarak görülüyor. Cehennem sıcağı ya da yüksek su olsun, bu küçük canlılar Dünyanın son canlıları olarak kalabilirl­er. En azından Güneş 5 milyar yıl sonra gezegenimi­zi yutuncaya kadar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye